mercredi 15 décembre 2010

Honey Aristocat

| |




Yang Bongsu memohon kepadaku jika berpindah tinggal disebuah rumah (dibandar Grenoble tinggal diatas awangan sebuah apartment) boleh punyai se-ekor anak kucing. Memang dah janji dengannya, jikalau papa CintaJL angguk-angguk setuju nanti kita buatlah pengumuman. Selepas 9 bulan setelah berpindah dikampong uluku ini, hampir setiap hari anak meminta restu punya anak kucing, tiap kali nampak kucing jiran yang comel lagi montok lagilah beliau men-demand bagai nak rak.

 Janji wajib dipenuhi setelah  setuju main main angguk, udah tak boleh dielakkan lagi hendak tak ingin terusku kompang satu sekolahnya, satu kampongku, kesemua ratu-ratu yang ada, dekat dan jauh semuanya dah dicanang-canang demi janji yang telah tersasol kata: iya, nanti maman pergi carikan siapa siapa yang nak sedekahkan ya. Dengan senyuman yang aduh.. waduh..manis manis madu, yang Bongsu pun terus naik keatas ke computer untuk memilih nama-nama bakal anak kucingnya.

Tuah harimau nampak belangnya, tuahnya anak... dijadikan cerita seorang nenek bertaraf balu, tinggal sendirian dan keseorangan hidupnya dikelilingi olih collection-passion =  kucing, dek karena punyai kucing betina terlalu banyak makanya nenek cuba mengurangkan kucing-kucingnya yang merembik itu. Mahu tahu, siapa yang pilih nama anak kucing? Siapa lagi, Maman Bintangjauh ! 
Nasib baik semua ahli keluarga suka nama yang dipilih, kalau tidak kasihan Honey Aristocat, nama dipilih  wajib diperkenan setujui oleh semua, kalau salah seorang yang tidak berkenan ditambah pulak dek perasaan pedih-pedih hati nanti anak kucing akan menjadi anak kucing bermurong (gloomy) jadinya. 
Makanya Honey Aristocat se-ekor anak kucing yang teramat manja, sopan-santun (tak pernah main-main cakar), baunya harum senantiasa rajin mandi, pembersih kalau tengah____________dan _________ tak pernah merata-rata, pandai ambilhati dan tersangatlah gracious lagi anggun. Makanya kucing adalah sahabat rapat dan baik kepada Nabi Muhammad SAW.

2 commentaires:

enta omri a dit…

Bun...... ada banyak cantik juga si Hani.... to Elynn , kiss kiss from auntie Linda... :)

NaniRostam a dit…

Salam....demoknya anak rat yang nama honey ni...rat kucing kat sana memang demok demok macam tu eh...kalah semua kucing kat malaysia...kucing made in perancis..