mercredi 2 février 2011

2 February La Chandeleur Fete Des Crepes. Lempeng Day ...Crepes Day

| |




Lempeng made in Peranchis ini secara tradisi di-makan manis, hidangkan di-atas pinggan tabur-kan gula putih, gula perang, chocolate ganache sauce, home-made jam, madu, syrup erable (maple syrup), ice-cream, whipped-cream, buah-buahan yang lembut dan manis. Semuanya ini terpulang kepada cita-rasa di-setiap tuan rumah cara memakan-nya.
Ada juga suka cara lempeng di-makan masin seperti dilapiskan lempeng dengan hirisan smoked turkey dan ayam, sauce béchamel serta ditaburkan dengan grated cheese, enak lagi delicious.
Voilà.


7 commentaires:

Nora a dit…

Salam Ratna, mmg enak banget, baru2 nie..( just last Jan2011 during our family holiday in Paris) had many2 times of those beautiful yummy crepes.. And we really enjoyed those yang berjaja di tepi2 jalanan sahaja! (rasanya lebih authentic gitu!)
Rasanya mmg mudah untuk penyedian resipi nya, bukan ke begitu Ratna? Only Nora rasa yang membedakan... Adalah @higher "quality-flour"... ( itu Bagi pendant Nora Saja... ) coz notice bila guna pakai @your local flour, masakan Nora ada perbezaan..."a lot more fibrery..." Thanks for sharing your beautiful photos, Always enjoy your blog=))

P.S.. Sorry Ratna buat masa nie, mmg Nora tak punya blog... Or ... Yang Ada tu bukan Nora yang ini.. :( oopps!

bintangjauh a dit…

Salam kembali Nora, untungnya Nora dapat pergi diParis, Ratna disini walaupun lama menetap dimade in Peranchis tapi jarang keatas kesana keParis, ya-lah bak kata "les parisiens" orang dari provences (yang dibawah) bila keParis seperti.....? sampai hati!
Elisa anakanda sering membeli crepes jual ditepi jalanan filling-nya crème chantilly + nutela, suka sangat membelinya pada waktu "gouter" (snacks).Memang sedap dan giant enormous!
Ya, seperti Nora nyatakan crepes disini sedap rasanya sebab tepungnya lagi segar dan dari segi "take care of" stock di-s.market disini lagi prihatin caranya, kerana bila Ratna beli tepung di-ColdStorage atau diHock Choon diAmpang tepungnya tidak begitu bermutu tinggi walaupun imported dan mahal harganya masaalah "storage" agaknya tak.
Cara membuatnya mudah cuma "filling-nya" jika ingin lebih "chic à la française" banyak sangat "chichi"-nya dan semalam ada Ratna buat sekali baked crepes tapi tak dapat clip clap photos sebab Elyne tak sabar tunggu lama dah nak dimakannya.

Sayang sekali Nora tidak punyai blog. Jumpa lagi dan salam manis manis madu

Muna a dit…

ooo... crepes with creme chantilly and nutela... baca saja dah boleh bayang betapa enaknya. Orang Perancis memang bijak dalam bidang sajian. I hope to learn more from you :)
xox take care

eni osman a dit…

salam ratna...sedapnya lempeng tu...hari lempeng sedunia ka tu...he he..
kita di malaysia buat ala ala kampung style...campurkan dgn kelapa dan juga pisang..sedikit gula melaka or gula merah...kalau yg plain biasanya kita cicah dgn kuah kari...kan eni ni di Penang ...habis habis senang cari kari di kedai nasi kandar...or cicah dgn rendang untuk capati...

Mrs & Miss Vanilla a dit…

Salam Ratna. I stumbled your blog kat Rima-Bisousatoi. Seronok tgk kebun awak ye...

Murni

bintangjauh a dit…

Salam Eni, sambutan cahaya selepas 40 hari menyambut hari natal.
sebenarnya lebih kurang sama dengan lempeng kita cuma intinya saja berlainan.
Betul kata Eni disini anakanda Ratna sangat adore makan crepes dengan kuah curry, ya ampun besok nak buat lempeng lagi, sebab inti kelapa tu yang Ratna kasihi sungguh campur sikit gula merah, betul kata Eni ala kampong tulah yang se-aslinya, hai tanah-airku mengapalah jauh sungguh!

Jangan sebut rendang nanti suami Ratna terus men-demand kerana rendang buah hatinya, tersangat adoreeeee! Rendang dengan pulut kukus, berlari ke-meja makan!

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam Murni, bila berkebun hilang glamour, jari-jemari, tapak tangan dan kuku jadinya kasar dan kerepot, asyik mecangkul dan pegang tanah dan bila mula berbunga dan berbuah sejuk rasanya mata-hati dan perasaan.

Walaupun penat parah akan tetapi hasilnya, alhamdulillah syukuri terhadapNya kerana diberi tenaga untuk melaksanakannya.

Ni bulan depan dah nak mulakan pembersihan kawasan tanah sayuran, nanti Ratna ber-alkisah lagi ya.
Salam manis manis madu.