dimanche 6 février 2011

Tiramisu Berduaan dengan Bungaan Nénuphar Lotus Lilies Teratai

| |


"Pick-me-up/lift-me-up"-Venetian dialect. Tiramisu dicipta di Italy -bandar Treviso oleh Madame Alba Campeol, tahun 1971 direstaurant-nya Le Beccherie Treviso.  Le vrai tiramisu,  voila!!!

Dessert ini baru sangat mencuba membuatnya dari tahun lepas, anak teruna yang sulong ter-makan dessert tiramisu ini dirumah kawannya tapi dibeli dari patisserie gourmande Grenoble, verdict anak bujang: Maman enaknya tiramisu itu tidak dapat digambarkan - sublime, alang tu!


Oleh karena anak bujang terjatuh-cinta yang teramat sungguh terhadap tiramisu ini, boleh-kata bila masa beliau me-claimed disediakan wajib-lah dilaksanakan, seperkara lagi anak bujangku ini tidak banyak kehendak bila diminta sesuatu dengan berbesar-hatiku perkenankan permintaannya itu.

Bila ku-umumkan bahawa telah menyediakan manisan kegemarannya terus ber-bisous-bisous (mencium) di-pipiku disertai  dengan ucapan "merci beaucoup Maman" -terimakasih banyak ibu. Kasih sungguh terhadap diriku anak Sulongku ini.


8 commentaires:

Muna a dit…

awww... so sweet!!
Untung anak-anak Ratna dapat ibu yang pengasih seperti Ratna...
xox

bintangjauh a dit…

Salam Muna, ya-lah anak bujang Ratna yang satu ni yang jarang dapat manjakan, selalunya anakanda dua pricesses yang men-demand bagai nak rak, kasihan Nicolas asyik adikanda berdua itu yang sering banyak kehendaknya diberi perhatian.

Selagi boleh Ratna manjakan, kasihi mereka dengan sepenuh kasih-sayang. Nanti bila berdikari hidup sendiri tidak lagi dengan Ratna, ya ampun enggan menerima kenyataan itu, gitu ke Muna?

Salam manis manis madu.

Nora a dit…

Salam Ratna, beside those yummylicious Tiramisu... My eyes are also drooling @ creamer / cup&saucer....? Ketara sungguh kahalusan... made in France.
Semasa holiday hari tu... Cuma mampu "admiring @berangan-angan saja ..:(
Sebab tak munasabah if nak membeli kesemuanya "crockery & pans"...

Setuju banget with Ratna, biarlah kita manja2kan putra-putri kita selagi mana yg boleh... Insya'Allah mereka akan tetap kenang akan kasih sayang kita pada mereka... Selagi mereka memerlukan kita.

Thanks for sharing =)

bintangjauh a dit…

Salam Nora, sebenarnya Ratna tidak punyai banyak tableware atau porcelaine fine china, 2 tahun lepas pergi ke-Limoges bandar terkenal dengan barangan tableware porcelaine fine seperti porcelaine de Sèvres, Haviland, Bernadaud, Royal Limoges, Ercuis et Raynaud, Médard de Noblat, Isabelle D'Orsay, Gien dan lain-lain-banyak betul! Makanya punyai satu dan dua yang agak pelik!

Ratna juga teringin akan tetapi bak kata Nora, harganya ya ampun!
Dek kerana telah menerima tradisi art de table dari kecil lagi ibunda teramat prihatin mengenai hidangan meja-makan jadinya terikut caranya itu.

Akan tetapi Ratna tidaklah mengikuti secara "haute" ibunda kerana suami kata: ada royal family nak berdiner ke? makanya hiasan kena secara "in moderation"

Ya-lah Nora, sejak dah berumur ni bertambah rajin memanjakan anakanda semua, Ratna takut nanti kempunan tidak dimanjakan lagi-lagi dari segi makanan, masakan yang disediakan dari air-tangan seorang ibu itu-lah yang paling berhemah, gitu ke Nora?

Salam manis manis madu.

Arizakiah a dit…

Nicholas beruntung punya maman yang pandai masak. Zakiah dah cuba buat daun chocolate dari n3 ratna hari tu. memang jadi tapi tak secantik daun ratna. terima kasih.

bintangjauh a dit…

Salam Zakiah, masaalah dengan daun atau masaalah dengan chocolate? Tak apa di-entry yang akan datang akan Ratna paparkan tekniknya itu ya.

Walaubagaimanapun sekarang zakiah dah tahu sekurang-kurangnya bagaimana membuat daun chocolate itu. Sama-sama kembali Zakiah.

Salam manis manis madu.

Mrs & Miss Vanilla a dit…

Best lah tgk Ratna punya tiramisu tu... Mcm nak mkn tp malas nak buat...

Murni

bintangjauh a dit…

Salam Murni, bagi Ratna cupcakes yang topingnya begitu delicate + decorations lagi susah membuatnya.
Segan sungguh Ratna terhadap Murni, Ratna reti buat cakes atau patisseries gitu-guti sahaja.
Tiramisu senang banget membuatnya boleh tutup mata lagi punya senang, tapi cakes Murni, ya ampun Ratna sendiri tak reti membuatnya, sebab disini cara Peranchis haute-cakes standardnya lain rupanya dari Anglo-saxon haute cakesnya.

Seperkara lagi tiramisu bahan-nya tidak banyak, senang banget.
Salam manis manis madu.