jeudi 31 mars 2011

Selingan Pub - copy&paste - Pourquoi J' aDore la FranCe ?

| |

   
Pengumuman penting - Dek kerana camera principal telah hilang-menghilang, jadinya buat sementara blog ini hanya akan di-isikan dengan adingan selingan pub-commercial seperti di-tele itu. Sedia maklum kepada semua bloggers dan Ratu-ratu. Adingan mencuci mata dan minda part 1.


                                                
Croissants dan pain au chocolats, sarapan pagi juga afternoon-tea/minuman petang yang sering dihidangkan buat kanak-kanak riang selepas habis sekolah.



Pains et viennoiseries - photo référence KP16.jpg 
Viennoiseries berteman dengan baguettes de pain, pain de mie dan pain artisanal.
                

                                                                                              

                          Assortiment de viennoiseries - photo référence KP119.jpg
Viennoiseries artisanal yang kerap dijual di-boulangeries di-serata pelusuk Peranchis.


 


Haute gateau patisseries yang dicipta oleh chef-chef berbintang juga beriktiraf "roi".


 




 



  


        
Manque description
Mustard/moutarde - Maille.



Luxe, calme et crudités

Marché berganding sekali dengan mini-market.




Manque description
                   Gouter basic kepada sesiapa yang "presée" nak cepat, tak cukup masa.                  







Le secret des grandes griffes Le Flore, tasses en terrasse
Masih kempunan, setiap kali ke Paris tidak kesampaian kerana kesuntukkan masa, jadinya kempunan!





Les faces B de la gastronomie
Brasserie - perbezaannya dengan restaurant ialah di-brasserie "unpretentious"  ambiance dimana masakan ringan/rapid/basic dihidangkan, di-restaurant pula masakan "fine cuisine" dan formel.





La cooking list de l’été

Raspberry ber-bag vintage, haute mode.

                       

                Le haut du panier 
Potager super bio/organic.



                     Détox de luxe en Italie
   Minuman tea detox.

        
Miel à tous les rayons

  Minuman tea detox.






Le lactique, c’est fantastique !
                                                         Yogurt buah hati!! 



                                                                                                                                                  
                            
Yang ter...bagus !




                         valrhona chefs_1.jpg


                                                             
Manque description
Crème chantilly, buah hati!!!




Ma déco : nouvelle collection exclusive

Salle à Manger - dining room classique style Bourgeois.



Le secret des grandes griffes : La Cornue, cuisinière exemplaire et unique
Cuisinières Grand Palais La Cornue. Setanding dengan jenama dari UK Aga.




Manque description





Manque description
Parfums de paradoxe

                   Guerlain : l’Eau Impériale reine des colognes

Parfum BintangJauh - Guerlain




Caron, un siècle de parfumerie à la française


Manque description

Parfum CintaJL. Dior pour Homme.



Voilà.



Note: Photos/pictures diambil dari Figaro Madame dan Chef Patissier Stefan Gerber of Badrutt's Palace St Moritz Switzerland.




8 commentaires:

eni osman a dit…

salam ratna....huhu...luv all those pictures....motivating and inspiring ....tq dear....

bintangjauh a dit…

Salam kembali Eni, ber-masaalah sungguh wahai Eni ..camera tak ada ..jadinya entry-entry yang sepatutnya dipaparkan lansong terencat dan tergendala, gimana tu Eni?

Suami Luqman masihi memilih yang mana satu itu camera, kena lah tunggu dengan penuh kesabaran.

Nasib baik mister Google ada, tolong meringankan itu masaalah, copy dan paste pun jadi lah..itu saja yang dapat Ratna adakan.

Photos tersebut sebagai mencerminkan apa sahaja yang Ratna adore kan dari tanah Peranchis ini.
Terima kasih kembali Eni menghargai photos/pictures tersebut.

Salam manis manis madu.

Kak Rose a dit…

Ratna, really adore all those pictures... cantik sesangat... dan kalau dapat itu perfume n cokelat n semua2 tu.... perfume kak rose D&G (La Lune), Estee Lauder (Knowing)

Nora a dit…

Salam Ratna...

Rasanya, kalaulah tanah Peranchis itu boleh dijejaki dengan cepat dan mudah.... saat ini jua akan Nora terjahi lagi! (walahal, baru last Jan'11 was there @Paris bersama family...) sesungguhnya 'will never get enough of tanah Peranchis'... And with all your photos mmg menggamit kenangan.... Thanks Ratna

Salam Manis-Nora

NaniRostam a dit…

Aduh Rat......mengancam sungguh gambar-gambar makanan oleh chef perancis ya....nak belajarlah buat yang ditangkup-tangkup mengiurkan tu......

Lagi parfum-parfum yang memang jadi kegilaan Nani...

Macam manapun gambar makanan rat lagi nani suka sebab kagum dengan skil yang Rat ada....

Salam kasih sayang

lama tak dring drong ya...

tiba-tiba rindu nak dengar suara Rat.

bintangjauh a dit…

Salam Rose, iya lah Rose disini tidak lama lagi akan menyambut Easter jadinya di-patisseries, boulangeries dan chocolateries akan di penuhi dek chocholat yang berbagai bentuk dan rupa seperti telur, arnab, ayam, dinosour, dolphin et cetera. Jadinya dirumah nanti akan dipenuhi dengan chocolat, nanti Ratna clip clap itu photos ya tapi dengan h-phone!!

Itu parfum kasihannnnn menyorok didalam almari tuannya dah hilang glamour sejak dikampongulu ini!!

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali Nora, Ratna pula sering kempunan dengan tanah air, jika didepan mata ..tidak mungkin ya Nora, dimana sahaja beradanya kita tidak sama seperti ditempat tanah-dilahir-kan, gimana tu Nora?

Kenangan Nora diPeranchis Jan'11 lepas pasti splendid ya Nora, pada keseluruhan pictures diatas yang mana satu paling Nora kempunan kan.

Terimakasih kembali juga dari Ratna dan salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam Ratuku Nani, iya minggu depan akan Ratna dring drong Nani, sebenarnya Ratna teringin men-dring drong akan tetapi Ratna was was takut Nani sibok dengan persiapan hari bertunang Lyana maka itu teragak-agak.

Ratna akan mencuba dring drong Nani ya, salam manis manis madu.