vendredi 1 avril 2011

Selingan Pub part 2 Kenapa ku AdoRe maDe in PerancHis

| |

Adingan mencuci mata dan minda part 2.


Ma déco : nouvelle collection exclusive
Maison de campagne / rumah kampong yang telah di-ubah suaikan mengikut cita-rasa tuan rumahnya, walaubagaimanapun keaslian origin interior masih dihormati tanpa "ostentatious" ambiance.
                   

Ma Déco : cuisines à vivre

Maison de Maitre ber-dapur classique dan style Empire Napoléon 3.




Une nuit de luxe au Plaza Athénée


              


                            Villandry - Château de Villandry - Quel est le jardin à la française que vous préférez ?
Potager Royal, jardin à la française di Chateau-chateau di-merata pelusuk Peranchis.
            


Mathias Paris




Mathias Paris

Bougeoirs / candle holder  dari Mathias Paris créateur crystal dan kaca juga buat Baccarat crystal.

                 Salon des Glaces
Ruang tamu bercermin / salon des glaces di Chateau de Versaille.





                                

       




    
           Le "jardin des songes" de Liliane






                      Confusion naturelle pour ce jardin entre ciel et terre



     Isoler la cuisine de son salon quand on le souhaite                   Vent nordique dans la salle à manger




          Dans la salle de bains des parents  Détail d'une salle de bains



Restaurant Alain Ducasse 3 étoiles  di-hotel Palace Plaza Athénée Paris - Haute Gastronomie.


                  A very Parisian romance
Brasserie chic di Paris.


              Valentine's Day : the big game at the Louis XV




         A discovery lunch at Le Jules Verne

Restaurant Jules Verne di- La Tour Eiffel Paris - Alain Ducasse.

     Festive Menus at Le Jules Verne




Restaurant di Monaco - Alain Ducasse.


Diantara masakan hidangan haute cuisine ber-méli mélo dengan masakan hidangan seharian dimana Peranchis adalah sebuah negara  meng-amalkan "art de vivre" yang  begitu di-hormati dan jika diperhatikan seakan senang di-sediakan, akan tetapi hakikat yang sebenar ianya memerlukan kemahiran teknik yang teperinci dengan "demonstrations rigorous" /perfect exactitude" pabila menyediakan setiap masakan tersebut.






              





            Restaurant Alain Ducasse at the Dorchester


                             Restaurant La cour Jardin



                Restaurant La Bastide de Moustiers




    


  


           Yaourt glacé aux fruits rouges
 

    


  Confiture de fruits rouges




 


           


Kepada keseluruhan ini adalah gambaran cara kehidupan di Peranchis, namun ianya hanya diamalkan pada setiap hujung minggu bersama keluarga makan berhidang, juga dimajlis-majlis merayakan hari istimewa dan menyambut tetamu dirumah. 


                     Une table toujours dressée

Selainnya adalah gambaran keadaan suasana harian dimana di Peranchis begitu mengamalkan berkebun menanam sayuran juga bungaan hijauan yang mereka adore-kan sangat, banyak masa terluang /weekend dihabiskan dengan berkebun, itulah activity yang pertama dilakukan pabila musim bunga menjelma.

         

              Vitrines de Noël - Printemps décembre 2009



                        Plaisirs de la table


                       

Table de fête Geneviève Lethu



        

Voilà.


3 commentaires:

eni osman a dit…

salam ratna....eni nak minta izin nak masukkan entri entri ratna dkt fb dan page(fb) eni...saja nak masukkan "cerita cerita dari Peranchis'....tq....salam dr ptg pauh,penang....

bintangjauh a dit…

Salam kembali Eni, iya silakan mana-mana yang Eni suka. Boleh Eni beritahu Ratna banyak-banyak meja makan yang berhias diatas yang mana satu Eni berkenan, kerana setakat ini cuma meja berhias classique sahaja jika eni berkenan style contemporary/modern/zen/etnik di-entry selingan ke-3 akan Ratna paparkan.

Salam manis manis madu dari Grenoble France.

NaniRostam a dit…

salam Rat...hilang kata-kata....


Betapa orang perancis pentingkan keunikan...ketelitian....kecantikan...kesempurnaandan keindahan.