lundi 18 avril 2011

Toujours... copy et paste, encore et encore ..

| |

Naik jemu ..naik merembik jiwa dan perasaan ...masih lagi menempek kan photos dari sumber magazines, memang tampak glamour .. sungguh vogue, chic dan elegant, namun ianya ..

Malang sekali ianya bukan datang dari sumber sendiri, dan pasti bloggers semua akan tentu berkata "copy dan paste semua orang boleh buat" memang nya benar lagi betul sungguh tidak boleh disangkalkan betuuuuul banget!!

Seperkara lagi dek kerana made in Peranchis begitu amat "exceptional + extraordinary + notable + excellent" gaya cara hidupnya maka itu dengan cara copy dan paste dapat di cerminkan dengan jelas lagi terang benderang.


Mood menulis tiada ilham kerna ilham telah diheret dek musim bunga-bungaan jadinya banyak masa dihabiskan ditaman - mecangkul, mengemburkan tanah , menanam bungaan pokok baru dan sayuran, me-trim kan dahan-dahan pokok, menyiram kesemua hijauan jadinya masa banyak di luangkan diluar ..ditaman ..

Akan tetapi blog ini tak kan dihindari tanpa diberi perhatian .ya perhatian yang bagaimana ..masihi punya masaalah ..camera? CintaJL, bila camera akan dibeli???

Tempek jangan tak tempek itu photos..merci mr Googles ..meringankan beban bakal mengisikan blog ini.


Adingan mencuci mata dan minda berterusan .....


               Bouquet délicat



           Lustre fleuri, rempli de plantes grimpantes et dont les verrines sont garnie de fleurs




           Minuscules





            Modern terraria: miniature gardening at its pared-down finest




               Mini mania: terrariums can be habitats ...




          The Wardian way with an orchid and ferns



























                              parc du moulin d’Échoiseau


                               terrasse du «Troglogite»


                                            La table de jardin

Gaya hidup disini di ikuti dengan musim yang silih berganti, seperti sekarang dimusim bunga masing-masing semuanya diluar kawasan taman; bercucuk tanam, berhias menghiasi di-terrasse (front garden/patio) dimana set meja dan kerusi exterior dikeluarkan bakal menjamu sarapan pagi, makan tengahari dan malam, inilah musimnya menjamu selera diluar mengadap taman atau kolam renang dikelilingi dengan bunga-bungaan printemps dengan udara yang begitu nyaman sekali terus di-ikuti melarut ke-musim panas.



            Des dalles classiques




















Service en porcelaine


Chilienne en bois


Serviettes en papier Sia





Service à thé et thermos


Lanterne en bambou et tissu



Pergola par Frédérique Foureau





                         





                                       La cheminée Louis XVI


Fauteuils Louis XV


                        Salon des Quatre Saisons



                             Fauteuil Louis XV




Maison du sud 2





Sc 626 006%20copie


Sc 626 020


Sc 626 019



Sc 626 031



Sc 626 013


Sc 626 041



Sc 626 018


Sc 626 043



cloche déco


cloche déco


01SEL TRILT 11 010033



cloche déco

cloche déco



cloche déco



cloche déco




art de la table





Maison du sud 3





                        Banquette sous les arbres




                              Portail en fer Lapeyre


                          Sous la tonnelle



                       Déjeuner raffiné



                             Table à manger sous un arbre du jardin


                              Console avec plan carrelé


                              Salle à manger et poêle Godin



Table10




Table6




Table9




Table1




   




Tournez manège!




Sur un séchoir




linges de maison blanc




Sac à linge




Table11




                         Séchoir pour lavande




                                             Rangées de tulipes



                                 Bouquet de tulipes de Carqueiranne





Pergola en troncs minces




                                   1



                                        10





Banquette de Jardin






Sc 597 016







Sc 597 020





Sc 597 025





Sc 597 038





Salle à manger





Table de printemps



Objets mercurisés




RAFFI 4783



Au naturel





Centre de table




Le coin beauté




Boudoir






Picheet en céramique



Cultiver son balcon

                                 


Le parc Maupassant







4195






2130





2125



Inspiration de jardin côté Sud







                                         Le dahlia Bishop : le bulbe de l'été   



Panjang kata dan penjelasan begini lah cara-cara/gaya hidup yang dipilih mengikut sedap mata menatap pandang berat hati serasanya hanya menempekkan photos dari sumber magazines yang ternama di made in Peranchis ini. Walaubagaimanapun sekurang-kurangnya anda semua dapat mengagak  cara gaya hidup di Peranchis yang pada keseluruhannya menampilkan keperhatian "aesthetic" yang begitu dipertinggikan secara natural.







Dejeuner champêtre : on adore !


 Voilà, c'est le Printemps !!!

10 commentaires:

Kak Rose a dit…

Salam Ratna, yes, spring is here! vouge sgguh gambar2 tu... x jemu mata memandang!

bila la nak dapat lihat gambar taman n pokok bunga2an yg sedang ditanam tu? hope to see it soon!

aznimatisa a dit…

salam ratna,

teruskan menulis dari hati. ceria2 selalu :-)

NaniRostam a dit…

salam rindu rat....

maaf atas kesibukan nani sehingga lama tidak menjenguk ke sini...tetapi bila dah jenguk rasa damai di hati dek menimati keindahan gambar-gambar yang rat paparkan di blog ini.

Biar kopi pes....tapi nani cukup senang...tak perlu beli majalah-majalah mahal untuk melihat gambar-gambar menghias taman mahupun rumah.

Salam kasih sayang.

nanirostam.

eni osman a dit…

salam Ratna...tempek jgn tak tempek...it's self satisfaction...tak ape..taste Ratna mcm my sister punya taste..he he..mcm set laura ashley tu...cantik...eni pun baru online...break lama...jaga org sakit pulak...luv from penang...

Kau Dan Aku-Hidup Ini a dit…

Awesome... ur blog really make my day ! Harap dapat di adaptasi dlm hidup sendiri.. So exciting !

sarah a dit…

salam kak...cantik sangat...boleh tak saya share...tenang jer jiwa saya tengok..kalau tidakbleh..takper...

bintangjauh a dit…

Salam kembali Sarah, silakan dan jangan segan-segan jika Sarah ingin ber-share kan itu photos semua. Kak Ratna ber-terimkasih menggunung tinggi dengan kesudiaan menyinggah di-blog ini.
Salam manis manis madu.

Arizakiah a dit…

Salam kasih buat ratna..

Rasa nak bergulung-guling di atas hamparan hijau rumput bak baldu itu sambil menikmati haruman bungaan yang mekar segar..sungguh mengasyikkan.

bintangjauh a dit…

Salam kasih kembali buat Zakiah, hijauan yang terbentang indah itu melembutkan lagi rasa perasaan hati dan minda beraksi sebagai kesyukuran dan puji-pujian hanya buat yang Satu yang maha Pemurah.

Salam manis manis madu.

sarah a dit…

salam kak,

gambar -gambar akak telah menjadi inspirasi pada saya. boleh saya ambil gambar akak jadi header saya?

datanglah tengok