jeudi 2 juin 2011

Hola!! La Paëlla Valenciana Paellera

| |



Safran atau saffron bahan ramuan utama untuk menyedia-kan nasi kuning dari Spain ini.

                        Safran, trésor parfumé


Paëlla Valenciana ada lah makanan hidangan yang amat terkenal sekali. Di tanah Peranchis ini siapa yang tidak tahu dan kenal ke-atas masakan Spanish ini yang asal-usul-nya datang dari region Valence.

Ada pelbagai cara yang berlainan, dari ramuan bahan yang banyak di-ubah suai kan mengikut tempat asal-menetap masing-masing di Spain.Yang terkenal ialah Paëlla d'Alicante/Paëlla Alicantina yang kemestian ber-ramuan dengan beras menjadi nasi di bubuhi safran/saffron, Paëlla Vilera (pedas ber-cili nama nya "noras") dan  Paëlla de Verduras. Ada juga Paëlla Royal ber-seafood, ayam dan ikan. Bahan-bahan utama mesti di-ikuti dengan kehormatan tanpa di derhaka kan kecuali sausage Chorizo yang tidak halal bagi musliman semua sewajib nya di hindari.

Hari ini cuti umum, sekian lama tidak menjamu masakan ini, jadi nya semalam terus di umum kan yang Maman-nya akan masak-memasak hidangan dari Spain .. La Paëlla .. Hola!! Apa lagi wajah-muka CintaJL terus ceria sebab sejak dua menjak agak monyok kerana cuaca yang telah panas bermentari bertukar dengan turunan hujan yang lebat kali.

Sebenar nya nasi Paëlla ber-saffron ini segala ramuan isi di-satu kan semua didalam kuali khas Paëlla. 

Bahan-bahan ramuan utama ialah potongan peha ayam, udang, sotong, mussels, langoustines, capsicum/pepper merah, hijau dan kuning, minyak olive, safran /saffron dan daun parsley jika suka. Tidak di-lupa kan bahan-bahan utama yang lain nya seperti bawang merah, bawang putih, tomates, paprika, daun laurier, chili espelette, air rebusan ayam dan mussels dan kemestian ialah beras.
 

Kuali sebenar pabila memasak nasi paëlla di-mana kesemua ramuan bahan di-satu kan dengan beras terus di-masak secara perlahan sehingga sebati masak-nya.

***************

PAELLA         Paëlla aux fruits de mer


2 contoh nasi Paëlla ber-seafood, photos dari Elle cuisine.



2 commentaires:

Kak Rose a dit…

Asalamualaikum Ratna, mau saja rasanya nak tumpang makan nasi kat sini... pasti sedap dengan presentation yg cantik sekali... sungguh menggoda!

bintangjauh a dit…

Wa'alaikumsallam kembali Kak Rose ... Iya, nasi Paëlla ini sememang nya sedap lagi enak kali akan tetapi penyediaan-nya ya ampun .. Ratna mula mengerja kan segala ramuan bahan dari 8a.m pagi selesai habis masak dekat jam 1p.m tengah-hari baru boleh di ngap kan!!

Kak Rose .. Ratna lagi teringin berjiran dekat dengan Kak Rose setiap hari ada sahaja masakan dan manisan yang delicious; kan Ratna peminat setia Kak Rose.

Salam manis manis madu.