dimanche 19 juin 2011

Mon Sac à Main Rahsia terbuka isi Tas-tangan Hand-bag.

| |

Rahsia isi tas-tangan bertukar bersilih ganti mengikut mode, trend, style, design, zaman seperti dulu, sekarang dan saat ini juga mengikut musim empat yang silih berganti di mana pilihan juga bertukar ganti.



Muse Yves Saint  Laurent

YSL l'édition limitée Muse Two Artisanal.

Semasa remaja, bermula berjinak ingin meniru cara gaya IbundaAndong sebagai model ideal juga bermula teringin merasa menjadi seperti lady lagaknya, objet barangan yang per-1 yang di impi kan ialah tas-tangan begitu vital kerana pertama benda-benda yang akan di- isikan didalam tas-tangan ialah gincu bibir-lipstick, mascara, blusher, parfum, crayon-khol, buku nota bersama crayonnya dan sebagainya.
Sac iconique - le Birkin Hermès

Le Birkin Hermès.

Pabila menjadi Maman/Ibu saiz tas-tangan bertukar yang kecil bertali panjang kesaiz seperti bag-cabas supaya ia nya practical/useful untuk di isi kan dengan botol-susu, diapers, soft-toy, juga segala bahan nurseries hygiene/toiletry products buat keselesaan baby pabila keluar rumah.

Pabila Anaks meniti arah keremajaan dan Maman/Ibu meniti kematangan usia dan umur lantas tas-tangan pun bertukar yang practical ke elegant total look yang di utamakan kerana baru tersedar di saat ini lah seharus nya memanjakan diri yang selama ini lama berkorban diri demi kesejahteraan masa depan hidup keluarga anaks semua. Tapi tas tangan sekadar suka saja.

Jadi nya rupa dan saiz tas tangan juga bertukar mengikut cita-rasa dan gaya hidup seorang Ibu tersebut.


Kelly Hermès.

Dari remaja sememang nya telah di ajar-grooming dengan sopan nya dari asuhan, didikan dibawah naungan Moyang di mana pernampilan yang sopan-santun bersaingan sekali dengan ilmu bertertip dan pembawaan/penampilan diri amat di ambil kira sepenuhnya.

Dari Ibunda juga di ajari gimana  pertinggikan pembawaan/penampilan diri, amat terpesona melihat IbundaAndong sering rapi, kemas, berbau-harum, anggun-jelita senantiasa dan sering terpegun ... cukup dengan sentuhan gincu-bibir raup wajahnya IbundaAndong terserlah bersinar rupawan jelita kali, seolah punyai seri muka yang semula-jadi.

Sac à main/tas tangan, penumpuan ke atas tas-tangan tidak lansong di tumpu kan kepada jenama popular kerana tidak berapa berkenan menjadi didalam kelompok popular, apa yang mereka suka dan ada, kena juga suka dan ada jadi nya taste/cita rasa popular tersebut terus aje di elakkan.

Jenama tas-tangan luxury dan popular: LV, Chanel, CD, Prada, Gucci, D&G, Fendi, Tods, Mulberry, Burberry, Jimmy Choo ada lah antara jenama yang di gilai ramai, jadi nya di abai kan, di elak kan.

Walau pun lama menetap di tanah Peranchis ini namun tidak juga memiliki jenama-jenama popular kerana tidak mahu mana-mana pergi tampak sama seperti mereka, miliki benda sama ... apa pun sama! CintaJL berkata hairan dan pelik mengapa diri ku tidak tertarik, tergoda, teruja, terpesona dan ada juga "temptation/impulse" yang kuat seperti magnet terhadap barangan jenama popular itu. Memang di hindari dan di elakkan walau pun banyak suara-suara di belakang mengata seperti "kawin je dengan gentleman dari France tapi tak kan satu pun tak ada!!" Begitu lah komentar mereka, hairan ya .. sampai diri ini pun sama naik hairan dan pelik mengapa mereka menjadi-jadi rasa hairan, tidak perlu memayah kan kepala akal berfikir dengan soalan dan pertanyaan pathetic itu kerana personality seseorang itu ditanah Peranchis ini bukan di pandang dengan apa yang kita bimbit atau sandang kan akan tetapi apa yang di pandang halus ialah pembawaan dan penampilan diri yang semula-jadi terserlah aura yang tulin dengan kesederhanaan yang di jaga rapi, begitu mahu nya.

Seperkara lagi, pabila hidupan sudah sedia maklum di selubungi dan di kelilingi oleh barangan jenama, jadi nya rasa teringin itu lansong hilang, tidak kemaruk, tidak gelojoh, tidak jakun, tidak termimpi juga tidak kempunan, sampai gitu kali.

Akan tetapi dari segi barangan menghias kan diri pasti kan barangan/product nya made in Peranchis, dari barangan make-up sehingga  parfum mahu nya datang terus dari sini.


L'installation ''Liquidated chanel''de Zevs, à Zurich en 2007.










Sac à main, tas-tangan atau h-bag ... lain orang nya, lain personality lagi lain dan berbeza-beza cita-rasa nya begitu juga  isi di dalam tas-tangan tersebut.
Yok, intai-intai apa isi nya kepunyaan milik sang BintangJauh ...


Apa yang sangat di hargai, dan tidak pernah dilupakan atau ditinggalkan senantiasa berada didalam tas-tangan ialah identification bracelets pergelangan tangan Anaks yang 3 semasa di lahirkan masihi di simpan dengan sayang nya hingga sekarang dan selamanya.

Kunci rumah, cheque book, stylo Mt Blanc, passport, pink mini-bag terdapat photo-photo Anaks semua yang terpilih juga koleksi lukisan semasa Anaks masihi kecil sebagai hadiah dihari Ibu, cosmetic/make-up product juga sebentuk cincin belah rotan dan dua bracelets hadiah dari Ibu-mertua. Voilà!!!

6 commentaires:

Kak Rose a dit…

Ratna, berjenama sekali isi dalam hand bag itu... jeles tengoknya! Le Birkin Hermes tu kalau tak silap harga paling murah USD9000... bertuahnya Ratna mampu memiliki bag yg begitu berharga!kak rose cuma mampu memandang dari jauh saja la...

bintangjauh a dit…

Salam Kak Rose, ya ampun Kak Rose meski pun mampu tidak akan sesekali Ratna membelinya, melampau riak nya, Ratna cuma surirumahtangga, nak kemana dengan tas-tangan seglamour itu .. tidak sampai segitu kali wahai Kak Rose, baik berkat sungguh Ratna sedekah kan kepada yang memerlukannya maka itu tidak jeran dengan kedegilan diri sampai sis Besar berkata "haishhh.. dah lama ku cekau kan itu Hermes...!"

Lingkaran hidup Ratna disini dengan seadanya saja Kak Rose, ya gitu.
Salam manis manis madu.

Mak Wardah a dit…

Aduh...

idaman setiap wanita. ratna semua wanita menyimpan segala yang indah dari anak2, begitu juga saya anak3 anugerah tidak ternilai.

bintangjauh a dit…

Salam Mak Wardah, iya benar sungguh, Anak-anak semua nya sudah besar bagi mengingatkan diri Ratna semasa mereka Baby ialah kenangan bracelets juga lukisan dari tangan mereka, itu lah pengusap rindu kerana masa berlalu cepat pergi dan tidak kecil seperti dulu. Sama-sama kita kasihi anakanda yang dikandungi dan yang di-idamkan ya Mak Wardah .. itu lah nyawa kita.

Salam manis manis madu.

NaniRostam a dit…

Salam rat...


walah bersih teratur apa yanga ada dalam isi tas tangan rat...


yang ampun kalau kepunyaan nani...aduhh....betul2 macam tempat tikus mondok....sampai malu terlihatkan orang....




salam kasih sayang....

Cik Eka a dit…

sis,eka cuma tertarik dengan tagg yg diletak kat tangan baby tu..
wahh simpanannya sampai sekarang ya sis