samedi 6 août 2011

Deux sinon Rien! Ber-Méli Mélo sayuran dari Potager.

| |




CintaJL memohon menyediakan ini tarte ber-lapis kerana katanya ditaman kawasan raspberry phase ke-2 (pokok raspberry yang ditanam boleh berbuah dua kali semusim panas) sudah mula meranum dan kali ini buah raspberry begitu besar lantas ber-pintaan jika mampu menyedia-kan raspberry tarte ber-lapis ini, jawapan-nya pasti - iya, boleh saja.

Maka itu, pagi lagi sudah petik-memetik buah raspberry, walau pun yang sedang meranum masihi tidak banyak sekurang nya dapat juga memakbul kan pintaan selera CintaJL terhadap manisan dessert ini.

Dari tadi sudah sediakan vanilla custard curd juga pâte feuilletté sudah di bakar kan dan selesai siap tinggal tunggu vanilla custard curd sejuk dengan betul nya baru nanti di hiasi.



 Potongan bulatan circle, empat persegi juga persegi rectangle, tiga potongan berlainan berhias dengan buahan raspberry segar di-petik dari taman potager.

















                               Verdict dari CintaJL - sublime, délicieux un vrai régal, dah betul lah tu!

                             Se-vase bunga hortensia sebagai penyeri anak mata memandang tengok.


 Dek kerana ada lebihan vanilla custard curd jadinya apa kata sedia kan vanilla cake bertahta kan dengan lapisan vanilla custard curd bagi tidak membazir. Yang ini versi vanilla cake.


 Yang ini pula versi vanilla chocolat noir cake, yang mana satu yummy? Sama rata yummy cuma nya yang ber-chocolat noir rasa nya lagi intense dan lemak ..... yummmy!






                                                                            Versi vanilla.


                                                       Versi vanilla chocolat noir intense.


Bunga glâieul berwarna peach dan merah sebagai hiasan penyeri meja yang tampak biasa berseri lagi.






                 
Pagi tadi CintaJL pergi petik-memetik kacang buncis di taman potager, banyak sungguh boleh di- masak dua kali hidangan. Courgettes bulat de Nice ter-lebih besar, tomates cerries (cherry/cocktail), tomates berbentuk buah pear merah dan kuning juga sebiji tomate coeur de boeuf dan beberapa biji buah pear, voilà.



                  
                                          Oui, Encore!!!




Tometes cerries/cherry cocktail begitu teramat manis sekali, tomates pear kuning lagi manis dari tomates pear merah dan ketiga tomates boleh di ngap segitu sahaja, dek kerana tomates ini terlalu cantik jelita hingga tidak kesampaian selera me-ngap kan-nnya, lagi-lagi tomates pear kuning dan merah, trop belle! 
                
                  
Gimana? Geram tak?

                   
Ber-mekar-mekar anak mata pabila memandang-tengok ke-sayuran yang berwarna warni segar ini, maka itu photos nya berulang kali ... tempek selagi ada yang menarik, geram gitu!





Hari ini rasa perasaan begitu teramat berbunga-bunga pabila dapat hasilan sayuran yang agak lumayan jumlahnya, semenjak ada nya sayuran ditaman kawasan potager sekurang-kurang nya tidak perlu lagi membeli sayuran yang ada. Hanya beli sayuran yang lain pabila teringin, setakat ini anak tekak tidak lagi mengeluh dengan pengambilan sayuran yang agak sama pada setiap hari. Seperkara lagi rasa sayuran yang ditanam sendiri tidak sama seperti sayuran yang dibeli di pasaran, perbezaan nya amat ketara, maka itu dengan CintaJL berpakat padu supaya senantiasa berkebun cucuk-tanam dari kedua telapak tangan sendiri, berkat tanah yang ada tidak di endah kan, harus di-maju kan dengan nature yang maha pemurah itu, syukran.

2 commentaires:

Cik Eka a dit…

aduh terliur lihat....

sayur begitu segar

Mak Wardah a dit…

Air tangan Ratna bagus sekali...Tanaman menjadi, masakan superb. Aduh....