mercredi 31 août 2011

Juadah Lebaran

| |
Se-pinggan juadah lebaran yang se-adanya sahaja, setelah berkobar-kobar penuh dengan semangat yang tetiba ter-malap punca kepenatan kudrat yang tidak boleh di-bayang kan lagi, jadi nya selebih juadah tidak dapat di-perkenan kan, alang tu!
Se-pinggan juadah lebaran, satay ber-daging itik, hirisan mentimun dan bawang dari Greece juga nasi impit.
Semalam ingat kan boleh clip clap juadah rasmi lebaran namun tidak kesampaian hajat di anak hati karena Anaks semua tidak mahu bergerak dari kerusi masing-masing, sudah kelaparan jadi nya "Maman BintangJauh ... on a faim ..!" maka itu tidak kesempatan me-clip clap segala bagai photos rasmi lebaran.
Rendang ayam kampong cara Minang, kuah kacang cara Moyang, sayur lemak lodeh cara IbuAndong juga satay ber-daging itik cara buku resepi, voilà!

Pulut kukus tidak di paparkan, sambalan daging ber-serai juga tidak sempat disediakan, ini sahaja juadah lebaran sehingga anak nyawa bagai di-tarik-tarik kepenatan capek itu, maka itu jangan di-ikut kan rasa trigin pingin selera nan besar, kudrat kaput ... padan muka betul dengan diri sendiri!


Ya ampun ... nasib baik sambutan perayaan hanya sekali setahun, kalu ? Bagai nak rak tidak tentu keruan mana satu mesti di mula kan. Mana rendang nya, mana sayur masak lodeh nya, mana kuah kacang nya, mana nasi impit nya, mana satay itik nya (nasib baik CintaJL menolong membakar-panggang bbq satay semua, kalu), juga pulut kukus nya!!! Ooo là là  ..... itu pun ada hati trigin kepingin tambah menambah bilangan juadah malang nya tidak kesampaian punca semangat memasak terus ter-henti dek kaki dan tulang belakang sudah berdenyut-denyut petanda baik berhenti jangan tamak mengikuti sangat selera anak tekak!

Sebagai petanda ber-sederhana menyedia kan juadah hidangan lebaran memadai lah dengan himpunan hidangan ini sahaja. Seperkara lagi tidak punyai masa dan waktu menyedia kan cake rasmi di atas meja sebagai penyeri jadinya tidak lah ber-cake ...

Panjang kata, perayaan juadah semalam sungguh syahdu gitu ... Anaks juga CintaJL beriya-iya menjamu juadah hidangan lebaran, ada yang tumpu kan kepada nasi impit, satay ber-kuah kacang sahaja, ada pula hanya dengan rendang ayam kampong ber-pulut kukus cuma Maman BintangJauh yang berjamu cara melayu betul (harong semua sekali gus, rasa sikit sikit itu dan ini), Anakanda semua kok bizarre bangat cara menjamu, yang ini tak sesuai dengan yang itu atau yang itu tidak sesuai dengan yang ini, masing-masing begitu pandai mengajar yang mana satu masakan sesuai kena dengan masakan yang lain lansong terus berpinar pusing minda di buatnya! Ini lah namanya Selamat menyambut Hari Raya IdilFItri, indah dan syahdu sekali.

7 commentaires:

Cik Eka a dit…

wah sedap sekali masakan nya ya sis..

selamat hari raya

eni osman a dit…

salam ratna...tq utk personal entri wish raya...sori lama tak komen...sebenarnya eni selalu jenguk setiap kali ada entri baru...sedapnya lontong, satay dlln...dihias pula dgn tenunan songket....
selamat hariraya ...maaf zahir batin....
...‘Taqabbalallahu minkum ‘ bererti semoga Allah menerima amal kamu.
...’Kullu ‘ammun wa antum bikhir’ bererti sepanjang tahun kamu dalam kebaikan.
...’Minal ‘Aidin wal faizin. Bererti kamu tergolong di kalangan yang mulia dan berjaya

Kak Rose a dit…

Ratna, menyelerakan sungguh juadah raya ratna... serupa macam yg kak rose sediakan semasa dikampung rumah ibunda... nasi impit, kauh kacang, kuah lodeh, rendang daging dan ayam masak palembang....

aduh penat sekali menyediakannya sehingga tidak sempat di snap segala masakan istimewa itu!

Muna a dit…

Salam eid-ul fitr untuk Ratna sekeluarga. Maaf zahir batin.
xoxo

Anonyme a dit…

salam ratna,

segala juadah nampak sungguh menyelerakan..

AngahPJ

aznimatisa a dit…

Selamat Hari Raya si Bintang jauh
:-)

NaniRostam a dit…

Salam ratu ku Rat....

Salam aidilfitri buat rat, suami dan anak-anak. Sayangnya jauh dimata walau dekat dihati...

Kalau tidak pasti kita boleh kunjung mengunjungi satu sama lain...

Teringin benar nak merasa kuih muih hari raya hasil air tangan rat...

Bila agaknya dapat merasa tu....


Salam kasih sayang dari nani...