lundi 15 août 2011

La confiture de Framboise/Raspberry sans pépin dari dapur CintaJL.

| |
Kelihatan buah framboises/raspberry sedang dimasak dengan api yang perlahan, seperti biasa setiap kali CintaJL menyediakan jam pasti hanya 3 kg beratnya. Simpanan buah framboises/raspberry begitu banyak ada 15 kg didalam freezer dan dipokok masihi banyak sedang meranum, ya ampun gimana nanti ya, freezer nya sudah padat penuh sehingga barangan yang lain tidak boleh di simpan bersama penuh dek buah raspberry sahaja.

Nasib baik simpanan jam hampir habis, jadinya hari ini CintaJL pun bercadang menyedia kan raspberry jam lagi pun hari ini dari awal pagi hujan turun dengan lebat-deras betul. CintaJL kurang mood-nya jika hari tidak molek rasa perasaannya juga sama ... comot gitu!Jus/puree framboises/raspberry ini setelah serasi masaknya, baru di-perah dengan menggunakan kain linen mousseline terus di tapis lagi sekali bagi mepastikan tanpa biji nya kerana Anaks semua tidak suka ber-jam ada biji-nya, jika jam berbiji pabila di-ngap ber-kru krap bunyi dimulut dan sering melekat menyelit di celah-celahan gigi, tidak begitu selesa jadinya. Jika mahu senang dan cepat, terus masak kan seperti biasa dan voilà ... dah siap didalam bocal jam pot/jar.


Ini lah hasil nya, boleh bertahan dalam sebulan pabila hampir habis, apa lagi CintaJL pun ber-operasi didapur, jangan diganggu mahunya sendirian dengan radio berkumandang berita/info politik Peranchis dan dunia.


Se-mangkuk jam yang masihi cair akan kejal/pejal 3/4 hari kemudian baru boleh di-rasmi kan, kena wajib ber-sabar gitu.

Dari dapur terus keatas merayau-rayau harum-wangi bau didihan jam didalam copper casserole pan dengan warna nya yang merah seakan precious stone ruby lagi memukau kan anak mata dengan ada nya buah dan daun muda framboises/raspberry dipetik segar dari taman potager.


Semenjak ada nya pokok tanaman raspberry ini tidak lagi membeli industrial jams dari supermarket, seperkara lagi rasa homemade jam ini jauh berbeza tiada tandingan nya dengan bau jam yang harum wangi manis juga warna merah hati menaik kan lagi selera. Voilà!4 commentaires:

Anonyme a dit…

salam ratna..

enak benar jem rasberry itu.. kalau dekat, boleh lah mintak barang sebotol..

selamat berpuasa!

angah
PJ

bintangjauh a dit…

Salam kembali, iya jika berjiran dekat bukan sebotol lagi, pabila bersedekah berkongsi bersama wajib pemurah, sayang sekali Ratna jauh tidak kesampaian .......!

Selamat berpuasa kembali dan salam manis manis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

salam Ratna.
One for Me!!

eLL a dit…

salam sis ratna

amat mudah jika dipetik di pokok yg ditanam ye