dimanche 14 août 2011

Sambal chili hijau tomates berwarna-warni merah kuning dari Potager Bio, J'adore!

| |


Se-vase bouquet buah apple ber-saiz mini sebagai hiasan penyeri di-meja. Pokok apple yang buah-nya ber-saiz mini ini ditanam oleh CintaJL sebagai bonsai dimana buat masa ini pokok apple ini didalam prosesan membesar, maka itu boleh di-ambil beberapa tangkai dahan berbuah apple sebagai hiasan, comel kan!


 Chili hijau ini pedas nya ya ampun maha keampunan ... pedasssssss banget!! Kalah chili api yang katanya ber-api-apian itu sehingga terbakar menyala anak tekak namun tidak boleh berlawan hebat dengan chili hijau dari Morocco ini, sedang kan Ibunda yang adore rasa pedas membakar terus surrender ... katanya "ini chili hijau Rat jika di pandang-tengok warna-nya kok lembut hijau gitu, tapi pabila digigit segitu ya ampun ... terbakar anak tekak di-buatnya, ooiii .. super- power-nya chili hijau ini! Begitu lah gambaran terhadap chili hijau ini terlebih power, baru lah betul!

Hari ini sedia kan sambalan chili hijau berteman kan dengan gabungan tomates kuning dan merah berbentuk buah pear sebagai ulaman kerna tomates tidak dimasakkan sehingga lembik layu cuma dicampurkan ketika sambal sudah naik baunya 2/3 minits digaul serasi terus angkat jadi nya tomates masihi segar dan vitamins-nya tetap melekat di-buah tomates- nya.


Sedia kan sedikit sahaja, buat makan sendiri kerana yang lain nya tidak akan terlarat anak tekak merasai ini sambal yang super power pedas-nya.


Warna sambalan ini begitu menarik dengan ada-nya buahan tomates.


Walau pun tersangat pedas lagi mengancam kan selera namun dengan ada nya buah tomates dapat melembut kan rasa sambal chili hijau ini, kemanisan masam buah tomates begitu kena dengan rasa sambalan ini. Kekadang trigin juga bertukar selera dan senang hati sungguh dengan hidangan yang biasa ini, sayang nya tiada siapa yang sudi berkongsi sama dek kerana rasanya yang berapi-api menyala pedas, j'adore .....!


Ini lah dia pokok apple berbuah saiz mini comel yang ditanam oleh CintaJL sebagai future bonsai, dalam 2 tahun sudah boleh di-alih kan ke-pot bonsai dan di-trim/prune serupa bonsai yang sebenar, sayang sekali buah apple ini rasanya kelat dan masam walau pun merah meranum.



Betapa menarik warna kemerahan buah apple ini, serasa geram gitu pabila setiap kali melintas.



Setiap tahun buah apple begitu lebat dipokok, namun sayang tidak yummy ... ada terpikir apa kata buat kan seperti jeruk buah apple, mungkin yummy tapi tidak tergerak hati mencubanya kerna tidak suka apa juga bagai jeruk dari buah-buahan, kasihan buah apple cuma comel pabila dipandang-tengok. Seperkara lagi buah apple ini boleh bertahan sehingga dihujung tahun maka itu sering jadikan sebagai hiasan penyeri dimeja.



Begini lah setiap tahun subur lebat merembik kelihatan pokok apple ini dengan buahnya yang kecil-kecil comel menawan anak hati pabila mengadap berdepan menyaksikan keindahan nature hijauan yang maha pemurah, syukran.



9 commentaires:

Anonyme a dit…

salam puan.. boleh dikongsi resepi sambal hijau?.. terliur melihatnya..
terima kasih.. alfisyah

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Wahai Ratna, sekiranya daku dekat dengan Perancis, telah ku teman dikau dengan hidangan yang sungguh menarik itu. Aduh, geram betul ku tengok buah2 apple tu....

Cik Eka a dit…

aduh geramnya lihat apple itu sis..
menarik banget..

buah apple nya juga aku suka.hehe

JuraWary a dit…

salam perkenalan sis ratna...

saya juga penggemar hidangan yg pedas.terliur melihat sambal hijau bersama tomato yg comel2 itu...

klu tak ada teman utk mkn pedas2.sya sedia menemani sis ratna.:)

Kak Rose a dit…

Salam Ratna, baru kak rose nak duduk bawah pokok epal mini tu sambil makan buah yg fresh meranum, tp bila kata buahnya masam dan kelat terus x jadi lah... sayang sungguh rasanya tak seindah rupanya....

so nak ngendeng sambal tomatoes yg sangat cantik warna warni tu...

Mak Wardah a dit…

Enak bangat...Mungkin kalau di sana mata saya pasti lip-lap2. Tak tahu nak cakap apa...

bintangjauh a dit…

Salam kembali Alfisyah, sambal chili hijau ini ada lah sama seperti sambal yang sering kita sediakan ditanah-air cuma bezanya selepas siap masak dimana sambal masihi panas, dipinggan hidangan taburkan gula perang merata diatas buah tomates jangan digaul, biarkan cair segitu, dengan cara ini rasa pedas yang berdesing anak telinga itu akan menjadi lembut pedasnya, voilà!

Selamat mencuba dan salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam wahai sis Iha, gimana ya sis Iha .. sudah lah jauh beribu km jadinya apa sahaja yang di-impi kan tidak kesampaian ...

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam Cik Eka, di-sini sedang kan sis Ratna boleh tengok setiap kali melintas didepan nya, setiap kali itu lah terasa geram banget! Voilà!

Salam manis manis madu.