samedi 17 septembre 2011

Gateau aux noix walnut et au Chocolat- Café Valrhona

| |

Se-vase bouquet bunga-bungaan dari taman halaman sebagai penyeri meja.

Gateau bertahta-kan dengan daunan lierre dari taman halaman berbentuk chocolat café Valrhona.

Gateau ini teramat sungguh begitu yummy, sublime dan intense chocolat-café Valrhona ini yummy-nya hanya ? yang mengetahui-tahu! Sampai gitu sekali puji-pujian keatasnya!

Versi sebelum di-letakkan lapisan cake yang ke-dua jadinya tampak perbezaan gitu.

Kelihatan jelas pecahan kekacang noix/walnut didalam cake ini, pabila di-ngap begitu terasa kelemakan kacang noix/walnut tersebut ditambah pula dengan lapisan ganache chocolat-café Valrhona 


Panjang kata, amat di-syorkan kepada semua para bloggers mencuba menyediakan ini gateau yang begitu menambat selera sekali. Gateau aux noix et chocolat-café Valrhona ini ada lah gateau sebagai pembuka tiraian menyambut musim l'automne/ autumn-fall-gugur yang akan muncul-menyapa tidak lama lagi, voilà!

9 commentaires:

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna,
Hmm...lazatnya nya cake Walnut chocolate utk Autumn ya..

Arizakiah a dit…

SALAM SAYANG RATNAKU,
OH..KEK WALNUT BERHIAS DAUN CHOCOLATE....DAUN CHOCOLATE TU KELIHATAN SANGAT SEMPURNA.....ZAKIAH DAH BUAT DULU TAPI HASILNYA KURANG CANTIK....

bintangjauh a dit…

Salam kembali sis Iha, Ratna mencuba berkomentar diblog sis Iha tapi tidak boleh, minta pertolongan dari Elisa katanya tidak tahu gimana? Jadinya, ???

Iya, cake ber-symbol kan autumn-fall gitu ... begitu yummy sis Iha, cuba ya!

Salam manis manis madu.

Kak Rose a dit…

Ratna, kalau saja dekat boleh kak rose mintak sepotong! x malu betulkan?

cantik sungguh bunga ditaman buat penyeri meja!

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Hi, Ratna.. Ssya dah chek my blog setting, tak ada yang salah. My daughter kata mungkin from your side.

bintangjauh a dit…

Sis Iha, Elisa kata Ratna kena gunakan dari computernya dan jangan dari computer Papanya (dimana Ratna gunakan) maka itu tidak boleh ber-komentar, 3 minggu lepas Luqman aka CintaJL mem-betulkan itu computer jadinya sejak itu terus terencat!
Bila komen-menkomen Ratna akan gunakan computer Elisa.

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali wahai Zakiah, seperti yang telah Ratna janjikan sekian lamanya namun masihi tidak ditunaikan lagi, entry dimusim gugur kelak akan Ratna paparkan ya. Senang sahaja cumanya gunakan chocolate couverture dan sejukkan betul-betul sejuk menjadi keras didlm peti-es baru ceraikan daun dan lapisan chocolate itu, jika mahu bikin sekarang.

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam wahai Kak Rose, ber-blogging memang ajaib serasanya seperti dekat gitu tapi reality-kenyataan-nya pabila jauh beribuan km ... baru sedar, mengapa terjauh sangat nak bertandang ber-minum petang bersama sambil bersembang kok susah!

Selagi masihi punyai bunga-bungaan yang ada sebelum musim gugur ni Kak Rose ambil peluang memaniskan itu meja.

Salam manis manis madu.

Cik Eka a dit…

aduh sedapnya nampak sis..geram pula eka lihat