dimanche 30 octobre 2011

Pertukaran Waktu / - kurang 1 jam

| |

Hari ini bermula  pertukaran jam/waktu, jadinya jam 10:00 am pagi hari ini yang sepatut-mesti ber- jam 11:00 pagi, sudah bertukar kurang 1 jam bagi menjimatkan penggunaan tenaga electricity pada di-sepanjang musim sejuk ini, ia-nya bermula pada tahun 1976 lagi sebagai me-economie kan tenaga "household electricity consumption" dimana boleh dikurang-jimat-kan dari tenaga penggunaan lampu-lampu di-setiap rumah dengan menggunakan method ini dapat ber-economie kan sebanyak 680 GWh/kWh bersamaan penggunaan tenaga electricity bagi sebuah bandar dengan 250 000 habitants.  Bermula hari ini, hari terpanjang 1 jam dan boleh dapat bobok-tidur lebih lama 1 jam tidak seperti semalam yaitu malam-nya hari Sabtu jam waktu ter-kurang 1 jam, boleh faham ke?

Jadinya bermula hari ini jarak perbezaan waktu antara di-tanahair dan Peranchis ialah 7 jam pada setiap di-sepanjang musim sejuk ini, voilà!

                            Etes-vous favorable au changement d'heure?


Memandangkan pertukaran waktu jam pada setiap di-sepanjang musim sejuk ini kebanyakkan orang Peranchis tidak setuju dengan pertukaran waktu jam kerana mengganggu/perturbe kedamaian  moral mood mereka. Kesimpulan-nya: setiap kali di-hari pertukaran waktu jam, keseluruhan orang-orang Peranchis akan berbahas  dan mengomel sehingga ber-muncung-muncung itu muka wajah jadi-nya mengenai pertukaran waktu Jam yang begitu mereka benci-kan sekali! Ooooo là là là là là ...


Photo: L'Express.

2 commentaires:

angahPJ a dit…

salam ratna..

maknanya waktu subuh di sana, semakin awal lah ya.. kalau mengikut waktu yang baru.

bintangjauh a dit…

Salam kembali Angah, iya benar sekali wahai Angah, waktu subuh awal 1 jam jadinya kelam-gelap gitu!

Salam manis manis madu.