dimanche 23 octobre 2011

Yang Terakhir ...

| |

Hairan sekali dengan keadaan suhu cuaca pada tahun ini. Ingatkan sudah berbeku-sejuk gitu seperti tahun-tahun sebelumnya ... ini kan, kok berbeda sekali! Sekejap suhu menurun sejuk gitu .. naik meremang bulu-roma jadinya, ke'esok hari kok panas bermentari  gemilang sama seperti suhu cuaca di-musim bunga. Oleh kerana saling bertukar suhu silih-berganti lagi berbeda, jadi-nya pokok framboises/raspberry masihi berbuah meranum gitu.

Maka tercentus lagi sekali dan pasti yang terakhir .. iya ke ... menyediakan manisan dessert ini berbuah kan framboises/raspberry di-petik segar dari taman halaman. Gateau biasa berkelapa dan ber-ganache chocolat noir très/very intense, ber-tahtakan di-atas dataran buah-buah framboises yang merah meranum lagi menyala garang itu!

Gateau/cake ber-kelapa ini rasa-nya lemak-manis, serasi kan dengan ganache chocolat noir yang begitu intense/corsé, verdict-nya agak berlawan antara buah framboises namun sesuai dengan ganache au chocolat.

Sengaja tebal-kan lapisan ganache karena begitu adore rasa corsé lagi intense chocolat noir tersangat yummy berteman kan dengan minuman café Arabica, paradis!

Ini lah lebihan buah framboises di-taman halaman yang masihi pemurah memberi hasil walau pun musim tidak sesuai bagi-nya berbuah meranum merah lagi, namun ...


Rasa perasaan begitu berbunga-bunga mekar di-anak hati, syukuran bersyukur di-berkati dengan cuaca yang nyaman dan lembut sekali, pagi tadi, pinta yang Sulong menolong mengalihkan pot-pasu pasu bunga dan pokok hijauan kembali di-grange berteduh dari sejuk-beku sepanjang musim sejuk ini. Suhu diluar taman begitu nyaman, bermentari lembut tanpa memakai baju yang tebal, selesa sekali berjalan sambil melihat ke-pokok-pokok yang baru ditanam pada dua minggu yang lepas.  Ber-hari minggu begini dengan cuaca yang indah sangat-amat dihargai, jika dapat berterusan sama seperti hari ini, alang kah ...


4 commentaires:

Kak Rose a dit…

Ratna, cerah mata tengok fresh rasberry tu... rasa nak amik dari skrin n terus masuk mulut! sedapnya!

NaniRostam a dit…

salam darling.....



weeeeeeeeee geram nya tengok berry berry merah macam tu.....terliur ...

alhamdulillah...ratna...cuaca nyaman nan indah adalah anugerah illahi yang tak bisa dinikmati di semua tempat...

kami di sini turut merasai dalam hati......

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna...
Saya setuju apa yg dikatakan oleh sis diatas bahawasanya bukan semua tempat dapat menikmati cuaca sebegitu indah.
Grr..mm tengok berries tu!

vanillacoke a dit…

best nyer..geram tgok kaler merah tu..nyum..nyum...kenyang dok tengok gambar makanan je..