mardi 8 novembre 2011

Lasagna - Chi Mangia Bene, Vive Bene/who eats well, lives well!

| |

Lasagna ada lah makanan kesukaan yang Bongsu, pintaan nya dari minggu lepas lagi, sebagai hidangan makan malam pada malam semalam dan hari ini part me-clip clap kan photosnya pula.

Bahan ramuan tidak perlu di canang kompang kan lagi kerna masing-masing sudah pakar lagi pandai menyediakan masakan dari Italy ini.

Sering kali pabila menyediakan lasagna ini mahunya banyak sekali dek karena tempoh penyediaan-nya begitu memakan masa yang begitu lama maka itu setiap kali sediakan dua baking dish-pan yang sebesar dunia! 

Kelihatan sauce béchamel ber-susu juga sedikit heavy cream bagi menambahkan rasa lemak gitu (calories pun bersorak gumbira .....)

Lasagna sangat sesuai serasi di-hidangkan pada musim sejuk begini kerana makanan ini sememang -nya cukup dengan himpunan segala bagai bahan dairy yang terdapat didalam lasagna ini jadi-nya tubuh-badan akan panas gitu.

Ada terdapat pelbagai cara juga berlainan bahan-ramuan yang digunakan, itu terpulang kepada gaya cita-rasa selera setiap seseorang itu kerana pabila dilihat-kaji begitu banyak cara yang berbeza sehinggakan tidak tahu yang mana satu harus di-ikut-turuti, panjang kata lasagna yang di-sedia kan ialah lasagna yang terpaling "basic" sekali jika ikuti cara dari Bologne Italy yang jati sememang nya tidak wajib kerna banyak bahan-ramuan yang tidak halal ada terdapat didalam resepi-nya, gimana pun bahan ramuan yang basic tetap masih extra-yummy sekali!


Setelah pintaan yang Bongsu di-perkenan kan, ucapan terimakasih segunung tinggi/merci beaucoup nya yang berulang-ulang kali di-sambut dengan ciuman yang bertubi-tubi di-kedua belah pipi Maman BintangJauh, voilà!



9 commentaires:

Kak Rose a dit…

Salam dan selamat pagi Rat... nak tumpang makan lasagna yg super yummy ni...ada lagi kan sbb buat 2 pan yg sebesar dunia... meh kak rose tolong abeskan!

bintangjauh a dit…

Salam kembali dan selamat pagi wahai Kak Rose,

masih berjaga, tidak bobok-tidur lagi .., andai-nya dekat boleh bertemu bertukar pengetahuan ilmiah culinaire sambil menjamu apa sahaja yang dihidangkan, gimana ya Kak Rose pasti mega-hoorray ... gitu! Rasa tringin pingin bertemu dengan nyatanya dengan Kak Rose, insya'Allah.

Itu lasagna kena banyak sekali portion-nya kalu ...... dan boleh berkongsi bersama Kak Rose sekali.

Salam manis manis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna...

Comel nya Lasagna..sungguh presentable kalau menjamu tetamu..
Hmm, satu idea untk saya buat masa hadapan.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna...

Comel nya Lasagna..sungguh presentable kalau menjamu tetamu..
Hmm, satu idea untk saya buat masa hadapan.

eni osman a dit…

cutenya lasagna tu...Ratna memang teliti cermat...kita sini gelar ada tangan yg `lendit'...maksudnya teliti halus berseni.....teringat mak eni..kalau buat kerja macam tu juga...:)

Cik Eka a dit…

fuhh semua nampak menggiurkan lah sis..
geram..selalu makan lasagna pizza hut jer sis....

macamtulah emak kan,kalau anak nak makan sanggup buat ape jer...

bintangjauh a dit…

Salam kembali sis Iha,

iya, Ratna senang dengan cara begitu pabila punyai masa secukup-nya menyediakan rupa-paras lasagna seperti itu tapi jika agak kesuntukkan masa Ratna harung-kan sekali secara classic-traditional gitu, voilà!

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam Eni,

membesar dibawah naungan tunjuk-ajar cara warisan melayu klasik bercampur dengan cara sekitaran Nusantara dari Moyang yang begitu amat "lendit" bak kata Eni, maka itu terbawa-bawa sebagai penunjuk.

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam Cik Eka,
sesuai banget sebagai hidangan dimusim sejuk ini lagi-lagi Elyne dari minggu lepas meneran-teran mahu-kan itu lasagna makanya di perkenankan.

Semasa kecil menbesar dengan Moyang, sis Ratna sering rindu terhadap masakan dari air-tangan Ibunda Andong sis Ratna maka itu terus berjanji setia dianak hati pabila punyai Anak-anak sendiri akan perkenankan apa sahaja kehendak selera mereka, takut ter-kempunan jadi-nya!

Senang gimana membikin lasagna tapi kok lama didapur satu satu harus disediakan maka itu ...

Salam manis manis madu.