mardi 1 novembre 2011

Rouge comme des Pommes!

| |

Selepas makan tengah'hari, CintaJL terus ke-taman halaman me-"prune" cantas pohon dahan pokok apple bonsaï dimana buah-buah apple ber-saiz mini comel-comel segeram hati pabila menengok lihat buah-buahan apple yang merah meranum menyala garang itu!

Maka itu tercentus kembali tringin pingin me-bake-kan sekali lagi ini gateau ber-buah apple dan sebagai hiasan se-vase bouquet pohon-dahan pokok apple yang di-gunting oleh CintaJL. Banyak sungguh lebihan pohon-dahan-nya, serasa sayang jika dibiarkan begitu sahaja  lantas terus di-kutip dan di-vase-kan, voilà!


Lagi sekali Gateau ber-buah apple di-sajikan sebagai manisan buat minuman petang, comme d'habitude!


Antara photos di-ruang-tamu/salon berhias dengan se-vase bouquet pohon-dahan pokok apple bersaiz mini.


Pagi tadi nur-cahaya mentari bersinar dengan gemilangnya masuk dari tingkap menjernihkan suasana di-salon 


Semalam agak terlambat me-clip clap kan photo vase bouquet berbuah apple dan di-salon sudah kelam gelita tiada cahaya natural maka itu photos berikutnya ditambah-kan hari ini.


Voilà!










Pokok Tilleul seratus tahun, daun-daunan sudah begitu menguning-kuning ke'emasan, tadi ber-mentari gemerlapan gemilang jadinya warna daunan berkilat dek sinaran mentari mengindahkan suasana di-sekeliling sekitaran taman. 

7 commentaires:

Cik Eka a dit…

wahh nampak sedap dan cantik..
sis rat,yg atas kek tu,bunga tu.buat dari ape tu sis...

buat dari epal ker sis???

geramnyaaaaaaaaaaaa tengok buah tu..rasa dia msti masam manis kan..
terliur gitu sis

hehehe

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam..
Wah, cantik sungguh Gateau Apples tu berposing ya Ratna..

angahPJ a dit…

Salam ratna..

Dalam banyak2 gambar hari ni, saya paling tertarik dengan pokok Tilleus tu. Masya'allah.. sangat cantik!

bintangjauh a dit…

Salam Eka, hiasan diatas dataran cake ini ialah bahagian tengah isi buah apple tempat ada-nya biji-biji apple dimana sis Ratna potong hiris sebiji buah apple secara menyilang bulat terus diterap ditengah hirisan buah apple itu, di-jadikan sebagai hiasan penyeri di-atas dataran cake, sis Ratna dapat ilham semasa menerap buah apple, tampak cantik begitu makanya ... jadi penyeri!

Sayang sekali buah-buah apple tersebut rasanya agak masam jika manis sedikit boleh juga dimakan segitu sahaja dan sememangnya rasa gerammmmmm comel sekali!

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali sis Iha, ber-posing-posing sakan itu Gateau kerana jika tidak di-posing sarat dengan buah-buah apple ber-saiz mini kelihatan seperti tawar begitu tidak ceria rupa paras-nya, iya ke?

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali Angah, iya .. sehingga penduduk di-kampongulu Ratna ini begitu adore lagi teruja dengan si-pokok Tilleul berdiri gagah besar meninggi itu namun pabila daun-daunan gugur semua di-dataran taman .. bagai nak patah tangan menyapu-nya, juga jika di-tiup kuat oleh angin yang deras lansong pergi ke kawasan rumah-rumah jiran tetangga, jadi semak gitu, gimana tu?

Salam manis manis madu.

~mira~ a dit…

macam best je