mardi 13 décembre 2011

Gateau de Noël chocolat noir corsée et soupçon de framboise en gelée.

| |

Cuba mencuba sediakan ini gateau yang direka-ilham setelah mentela'ah segala resepi gateau dari kitab culinaire chefs ternama di Peranchis ini. Tidak tahu gimana rasanya!


 Photo-photo seterusnya begitu banyak dipaparkan kerna keadaan cuaca yang mendung kelam kelabu jadinya didalam rumah juga kelam-pudar gitu, tidak kecukupan cahaya maka itu  photos semua berlainan lagi berbeza diantara satu sama lain dimana pencapaian quality terpulang kepada cahaya yang ada, sekejap malap .. sebentar lagi bercahaya sedikit ... sukar lagi mengada-ngada !!


 Yang ini pudar sedikit, tapi mahu juga dipaparkan ... hanya ini gambaran posisi lengkap dari atas berdaun lierre/ivy  yang semenggah rupa gateau/cake yang lain-nya ...Gâteau yang berdaunan chocolat noir.

Saiz gateau ini sederhana kecil yaitu buat 6  pemakann, takut jika tidak yummy lemah semangat jadinya! Gateau ini base-nya chocolate noir intense  berlapisan raspberry jelly, ditengah lapisan ganache dan di-akhiri dengan lapisan jelly dan sekitaran badan gateau diselaputi dengan ganache klasik, voila!

 Daun-daunan lierre/ivy ber-chocolat de couverture sebagai hiasan penyeri.

Voilà, 
ber-experimentasi dahulu, makan malam ini baru dirasai maka itu tidak dipotong kan gateau ini, esok akan clip clap snap sehiris, jika elok yummy rasanya gateau ini akan disediakan sebagai gateau de Noël juga sambutan tahun baru tapi ber-saiz mini begitu ada sedikit kelainannya.

4 commentaires:

Kak Rose a dit…

Asalam Ratna, nampak yummy sekali... jangan lupa simpan sepotong untuk kak rose ya... dapat bau pun jadi la...

teliti dan halus sekali hasil tangan Ratna... bila la kak rose nak seteliti ini!

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna..
Tak sabar nak tengok setelah dipotong!!

angahPJ a dit…

masya allah.. nampak sedap sekali..

Mak Wardah a dit…

Ya ALLAH..YUMMY3. Memang sedap.