jeudi 15 décembre 2011

Sehiris gâteau semalam.

| |

Verdict rasa gâteau chocolat noir intense dengan soupçon/sedikit-sentuhan raspberry jam-jelly ber-ganache ditengah ialah begitu yummyyy ... CintaJL adore sangat-sangat! tapi ada ketapiannya? yaitu raspberry jam-jelly agak nipis lapisannya dilain kali akan ditebal-kan sedikit lagi. Soupçon bermaksud sedikit sahaja maka itu ingatkan  cukup ketebalan lapisan-nya walhal terdapat dua lapisan, dari kerasaan citarasa selera tidak mencukupi.  Voilà! kena di-ubah suai kan sedikit sana dan sini nanti cubai lagi diharap akan menjadi sempurna.

Daun lierre/ivy dipilih yang besar, begitu boleh alas-kan didataran gâteau sebagai hiasan penyeri.
Kelihatan jelas daun lierre/ivy yang bersaiz besar  garisan urat-uratan  kurang jelas maka itu daun ber-chocolat tampak lembut garisan urat daunnya 
.
Warna merah-kemerahan raspberyy jam-jelly menceriakan lagi rupa-paras gâteau ber-chocolat 100% ini!

Gâteau ini elok disediakan 2 hari awal sebelum hari perayaan dimana rasanya akan serasi lagi.

Daun-daunan lierre/ivy dari taman halaman berbentuk bulat couronne/wreath de Noël.


Sempena sambutan menyambut tahun baru, akan sediakan gâteau ini tapi bersaiz mini kerna rasanya yang begitu  "moist and rich in flavours" jadinya saiz yang kecil lagi comel lagi sesuai dari segi portion-nya.  Voilà!


1 commentaires:

Cik Eka a dit…

nampak sedapnya sis.mengidam pulak..hehehehe

tapi memang sedap kan kalau kek coklat ada jem strawberry ke raspberyy ker sebab manis,pahit2 coklat + masam memang sedap..

nyum2...

cantik pulak tu daun2nya