vendredi 10 février 2012

IbuAndong Ku.

| |

Cantik-anggun umpama Puteri Keraton. Dianugerahi sepasang telapak tangan yang berseni tahu lagi ngerti terhadap segala keindahan umpama sulaman tangan kain sutera nan halus. Penampilan diri yang dikira dengan sepenuh perhatian sehingga bau-haruman dirinya umpama datang dari kayangan yang gemilang.

Tidak begitu mengenalinya sepenuh hati karena ditinggalkan bersama Moyang, setiap kali datang menjengok ... disaat dan ketika itu seolah dunia tersenyum manis karena IbuAndong ada nyata didepan si-anak mata betapa maha gumbira yang tidak terhingga bahawasanya Ibu pujaan hati yang tidak jemu dinantikan dengan kesabaran yang maha tinggi sekali, sudah dapat bersalam lembut kedua telapak tangannya juga sepasang ciuman lembut dipipiku ... umpama dihari itu dunia sedang memeluk diri ini dengan kasihsayang yang sejati, rindu teramat rindu terhadap IbuAndong ku dan setiap kali datang berkunjung hanya sejam dua yang sempat diluangkan bersamaku walau pun sekejap-sebentar bersamanya namun serasa umpama satu Hijrah Masihi ... bersyukur petanda rindu sudah ada penawarnya.

Hanya mengenali IbuAndong sepenuh hati setelah bermula tinggal bersamanya, walau pun bertahun-tahun bersilih-ganti mengira waktu, hari, bulan menjadi setahun bertambah setahun ... namun terus berdoa semoga disatu hari nanti sebuah janji itu akan dikota-laksanakan. Alhamdulillah kepadaNya bisikan nan lembut sudah diperkenankan olehNya.

Hari ini hari yang begitu istimewa sekali yakni bersamaan Hari Juma'at nan mulia February 10 ada lah tarikh UlangTahun lahirnya IbuAndong yang kuKasihi sepenuh hidup ini. Doa .. bisikan doa tanpa pasrah, semoga apa yang kupohoni dariNya yang maha Pengasih lagi maha Penyayang akan diperkenankan, Insya'Allah.Photo ini diambil clip clap snap diawal pagi tadi selepas menghantar princess Elyne Gabrielle ke-bus stop sekolah, ternampak-lihat sang rembulan bersinar dengan gemilangnya disebalik pohon-pohonan sepokok Tilleul ditaman halaman jiran nun dihujung rumah.


Selamat menyambut hari UlangTahun-Lahir wahai IbuAndong ku.
8 commentaires:

Anonyme a dit…

as'salamualaikum - wahai saudari yang jelitawan. negeri kayangan manakah saudari berasal? tulisan saudari bak putri bangsawan terbilang buat diriku melayang kezaman silam.. salam ukhwa dari silent reader di spura :)

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna..
Ingin disini mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari lahir kpd bonda Ratna..semoga panjang umur dan murah rezeki didlm iman..amin.

enta omri a dit…

Bun, maklumat ringkas setakat hari ini selain yang terkandung didalam Sejarah Melayu - Sulalatus salihin --

"Demang Lebar Daun bangsawan gahara,

Asal leluhur keluarga bendahara,

Sang Nila Utama dijadikan putera,

Ijabkabulkan dengan si dara.

Sang Nila Utama bangsawan bertuah,

Demang Lebar Daun mengurnia daulah,

Negeri Palembang kerajaan diserah,

Raja Melayu ditabal sudah.

Demikian adanya sumpah setia,

Asal Melayu Bendahara tuannya,

Hamba Melayu amanah pundaknya,

Nila Utama diserah tonggaknya.

Wa’ad Melayu sudahlah terang,

Bangsa Melayu adatnya terbilang,

Raja Melayu manikam benderang,

Bendahara Melayu permata gemilang.

Tersebut kisah negeri Melaka,

Rakyat jelata berkapal belaka,

Ramai pedagang membuat harta,

Pesat dan masyur seisi kota." di sini letaknya : http://masyallah.blogspot.com/2011/12/1113-dari-anak-raja-darah-naga-kepada.html -- tengok baik2

kak inda... :)

angahPJ a dit…

Salam Ratna..

Selamat hari lahir saya kirimkan untuk bonda Ratna..Moga panjang umur dan diberikan kesihatan yang baik.

Salama sayang :)

aznimatisa a dit…

salam harum-harum bunga Lestari.

Semoga IbuAndong mu di bawah lindungan Allah Taala selalu hendaknya. Juga di kurniakan kesihatan yang baik serta sejahtera selalu.

ingatan ikhlas ~ dekni

Mak Wardah a dit…

Selamat hari lahir buat ibu andong Ratna. Saya ada letakkan gambar cookies & muffins Ratna di blog saya. Maaf sgt2 tanpa kebenaran.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikumsalam Warahmatullahi ..., Salam perkenalan dari Ratna buat Anonyme dari Singapura.

Gimana mahu dijelaskan ... terima lah Ratna seperti yang digambarkan diblog ini, latar belakang muka diri sudah nyata terserlah dari ayat-ayatan penulisan itu jadinya itulah Ratna yang sebenarnya, maha ampun dipinta penjelasan ini disamar-samarkan umpama cahaya lilin yang redup ...

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali buat semua sis Iha, AngahPJ, Dekni juga Mak Wardah.

TerimaKasih segunung tinggi dengan ucapan selamat beralaskan dengan doa-doa kesejahteraan buat IbuAndong Ratna yang teramat dihargai sekali.

Salam manis manis madu.