samedi 18 février 2012

Gourmands et Gourmets de Grenoble.

| |

Savoir faire artisanal Peranchis sememangnya tidak disangkalkan lagi dimana skill kemahiran technique cara menyiapkan satu ciptaan itu diperlakukan dengan ketelitian yang begitu "rigoureux/exact, srtict" sekali.

Gateaux cake ber-saiz mini ini dibeli diGrenoble semalam oleh yang Tengah dari Pâtisserie fine yang terpilih dimana hasil buatannya amat dihargai bagi "connaisseur" disini.



Sayangnya tiga Pâtisseries tidak dapat dibeli karena holiday musim dingin selama 2 minggu, jadinya yang terpaling 'haute couture" cakes-nya hanya dijual pada hari Sabtu sahaja, dari Ratu D pula tutup sempena winter holiday selama seminggu dan yang terakhir pula agak jauh jadinya hanya dari dua Pâtisseries ini sahaja yang dapat dibeli dimana tahap pencapaian keseluruhan hanya satu A sahaja ! AAA (tripal A) dilain kali, entry seterusnya.

Hari ini tidak akan menyediakan manisan sebagai minum petang dengan adanya manisan dari Grenoble akan berminum petang bersamaan gâteaux cakes sekecil comel ...

Yang ini ber-saiz sederhana besar, macaron au chocolat ber-ganache chocolat + orange juga marmalade orange.

Seterusnya individual photo-photo yang diambil façon zoom!















Ketika photo-photos di-clip clap dipagi tadi sinaran mentari bersinar dengan gemilangnya, maka itu kelihatan bayang-bayangan photos tersebut, walau pun tidak serupa kerjaan seorang professional, namun senang sekali dengan kejadian yang semulajadi terhadap photos semuanya, tampak natural ... gitu ya.

Voilà!


5 commentaires:

AZLITA AZIZ a dit…

salam kenal...

Menarik blog ni..
baru pertama kali singah dan teruja sungguh!

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna..
Saya suka car orang2 Peranchis menyedia atau menghias makanan, memang cukup beradun sekali. Finger food, dan makan dgn sungguh tertib dengan menguna 2 jari..tak gitu Rat?

bintangjauh a dit…

Salam kenal kembali buat Azlita Aziz juga terimakasih segunung tinggi menyinggah tengok diblog Ratna ini.

Seadanya sahaja dimana Azlita lagi bijaksana dan tertip rapi kemas senantisa dengan persembahan hidangan makanan juga manisan yang cantik jelita dan yummy sekali.

Ratna juga sering menyinggah tengok diblognya Azlita begitu adore dengan cara peragaan inti isi blog Azlita yang menarik lagi menambat sianak hati terus berseri rasa perasaan.

Salam manis manis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali sis Iha, iya .. setuju sekali dengan pendapat buah pandangan sis Iha itu, walau gimana pun sekecil-nya gâteau/kuih manisan itu akan tetap kemestian dihiasi mengikut nama juga bahan ramuan-nya, ya gitu pabila ia-nya bertaraf maître gâteau artisanal, kemas lagi tertip sekali.

Sehingga kini Ratna sering terpegun dengan ciptaan gâteau diPeranchis ini sampai mahu dimakan teragak-agak gitu ... karena terlalu cantik menawan sekali!

Salam manis manis madu.

Mak Wardah a dit…

Ratna,

terima kasih atas perkongsian ini. No comment. Sedap sangat.