vendredi 30 mars 2012

La Vanille... vanilla bean, c'est le must de la pâtisserie!

| |

Semenjak bermula per-1 kali menggunakan vanilla bean seeds didalam adunan apa sahaja namanya manisan dessert, dari semenjak itu juga tanpa berlengah terus mengitirafkan bahawasanya vanilla bean seeds ada lah perasa tambahan yang begitu dihargai sehingga menjadi sebagai bahan utama bagi melengkapkan kerasaan haruman saveur yang tidak pernah dikecualikan, tanpanya seolah-akan tidak lengkap lagi sempurna kerasaan campuran saveur yang "subtil" dengan intense aroma lagi naturelle bagi menghasilkan manisan dessert itu serasa istimewa sekali..


Dari semenjak itu tidak lagi membeli atau menggunakan  pure extract vanilla (walau pun natural akan tetapi lebih senang dengannya vanilla bean seeds) atau vanilla essence = imitation vanilla extract lagi karena "le must" vanilla bean seeds sudah serasi sesuai dengan selera dimana semahunya menggunakan bahan ramuan yang dipanggil didalam kategori "noble" yang disarankan  pada setiap kali oleh Chefs berbintang di-buku pâtisserie&baking mereka. Meski pun berbunyi nada "privilege" namun begitu setuju dengan pandangan pendapat datangnya dari yang berbintang yang sudah pasti lagi nyata percaya akan kebenarannya.





Office colleaguenya CintaJL ke Pulau Reunion urusan kerja selama 2 minggu lantas meminta beli-bekalkan dengan segengam ikatan vanilla beans, jadinya sudah dibawa pulang dan ketika membuka bungkusannya... rasa perasaan terus berbunga-bungaan harum mewangi serupa sama baunya si-vanilla beans jadinya cukup untuk gunaan buat setahun ini. Seperkara lagi CintaJL sudah "reserved" class sehari/journée "Stages Gourmets" di L'Ecole Du Grand Chocolat Valrhona Tain L'Hermitage pada diawal bulan June ini, hadiah sebagai Hari Ibu... sayangnya theme"Chocolatissime" sudah habis "fully booked"! jadinya pilihan yang ada ialah "Macarons&Petits Fours" dan selainnya, lansong yang Bongsu begitu gumbira karena akhirnya kemungkinan kecil dan besar Mamannya si-BintangJauh akan tahu ngerti terhadap technique/skills sebetulnya membuat macarons dimana selama ini hanya mencubai 2 kali sahaja karena tidak berapa adore si macarons... teramat sangat sangat manis menyengat selera... namun yang akan gumbira ialah seisi keluarga kecuali si-Bintangjauh!

Ini lah vanilla beans yang dibawa dari pulau Ile De La Réunion, se'eloknya kulit badannya lembab, berwarna coklat kehitaman dan berbentuk agak leper nipis juga yang utamanya ialah berbau harum begitu wangi sekali jika disebaliknya bermaksud mutu quality-nya tidak begitu bagus mengikut katanya dari para pakar gastronomie.

Walau pun bukan datang dari yang terbaik dengan taraf AAA yaitu la Vanille Bourbon de Madagascar yang begitu terkenal kepada semua "connaisseurs" apa tah lagi Chefs berbintang-bintang namun... datang darinya Pulau Réunion ini juga sudah molek sangat sangat!


Photo manisan dessert Ile Flottant/Oeufs à la neige nan lalu, sebagai contoh.
Jelas kelihatan biji-bijian vanilla bean ber-dot dot kehitaman didalam sauce-nya Crème Anglaise... dengan adanya bijian vanilla bean ini kerasaan sauce kuah menjadi lebih yummy lagi istimewa sekali! 

Panjang kata... jika manisan dessert tanpanya vanilla serasa seperti tidak cukup semenggah jadinya... maka itu CintaJL begitu prihatin mengenai pilihan terhadap bahan ramuan untuknya dunia Pâtisserie sebagai pemanis bagi melengkap kan acara makan berhidang menjadi dengan sempurnanya...

Voilà!

4 commentaires:

Cik Eka a dit…

mesti best dan wangi kalau letak dal kek.kat sini mana nak cari benda ni sis..hehehe

Anonyme a dit…

assalam Ratna
Wahhh... segenggam vanilla beans boleh bertahan setahun? Kiranya you mesti buat dessert tiap hari nih. I ada a few sticks dah naik kering dlm fridge.

1 stick selepas diguna, you terus buang ke?

Kat Msia ada pakcik sorang tu tanam pokok vanilla secara persendirian (baru bermula belum dpt hasilnya lagi kot).

CikSom

bintangjauh a dit…

Salam Cik Eka, iya... benar lagi betul best dan wangi jika ada dalamnya adunan manisan dessert menambah naikan kerasaan ke-atas setiap manisan itu...

Ada, pasti ada disana cumanya susah dicari... kena tahu dimana kedai menjualnya...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali CikSom, sebenarnya simpanan lebihan vanilla yang lalu masihi banyak jadinya yang ini simpanan baru... gitu......

Selepas digunakan jangan dibuang belahan vanilla sticks itu, saranan dari Chefs Pâttisiers se'eloknya jadikan sebagai pewangi gula ber-vanilla aka scented sugar yaitu mixer kan stick itu bersama gula, tapis kan dan campurkan lagi dengan gula biasa sepenuh satu jar berkaca, begitu bubuhi setiap kali sediakan apa sahaja manisan dessert seperti cake, ice-cream etc... juga boleh dijadikan syrup ber-vanilla dimana rebus kan vanilla sticks dengan gula+air secukupnya sehingga menggelegak selama 10 menit, sejukkan dan simpan didlm peti-es, setiap kali sediakan cake dan sebagainya boleh dibubuhi bersama serupa sama seperti vanilla essence... voilà!

Bagus sangat jika ada yang meneroka menghasilkan vanilla ini karena potentialnya begitu besar...

salam manis semanis madu.