lundi 19 mars 2012

Mood men... decor!

| |

Hari Rabu lepas ke-Grenoble menaiki kereta'api  bersama yang Bongsu dan sekalikan menjengok yang Tengah juga AnakBujang yang Sulong. Berbekalkan makanan untuk mereka berdua buat hari Khamis juga Juma'at, begitu yang Tengah tidak perlu lagi bersusah payah menyediakan makanan, boleh rehat sedikit dan punyai masa mentela'ah homework yang bertimbun-banyak sekali!

Di-samping itu juga mengambil peluang membeli keperluannya yang Bongsu dimana bag sekolah sudah uzur... zipnya tercabut...! buku-buku sekolah banyak di-isi padat yang harus di-gendong pada setiap hari, juga memerlukan sepasang trench karena blazer yang lepas sudah sempit sendat...! Jadinya... setengah hari berlegar-legar di bandar Grenoble, Alhamdulillah... cuaca suhu begitu nyaman sekali 23°C.

Setiap kali turun ke-Grenoble, pasti berhenti sepintas lalu dihadapan sebuah boutique menjual barang-barangan bertaraf dizaman silam yaitu antik, senang sekali dengan prestasi boutique ini dimana barang objets perhiasan juga apa sahaja jenis perabot yang dijual dengan harga yang berpatutan, bertanding harga karena terdapat banyak Boutique-Magazin d'Antiquités dibandar Grenoble maka itu tuannya boutique terpaksa meletak harga sebegitu. Terus si-anak mata ter... pandang tepat ke-arah sepasang "appliques"/wall lights dimana dari segi rupa paras tidak begitu keterlaluan bling-bling-nya... terus di-reserved dan CintaJL akan selesaikan kemudian yaitu pada hari berikutnya, voilà...! sudah dipasang melekat di-dinding kamar bilik boboknya si-BintangJauh!

Ber"pampilles" kaca bukan crystal makanya tidak mahal kalu...?

Sekian lama mencari sepasang lampu lekat di-dinding ini, baru kini terjumpa... kehendak selera sebenarnya serupa sama model diruang tamu/salon namun sehingga kini sering kali terlepas... sudah di"reserved" oleh pembeli, hampir 6 tahun berpindah dikampongulu dan kamar bilik boboknya si-BintangJauh masihi tidak lengkap sempurna hiasannya, buat sementara menunggu yang "terpilih" asalkan sekadar dinding tidak kelihatan kusut semak serabai begitu... karena "wire electric" boleh kelihatan jelas didinding! dan kini tampak semenggah sedikit...


Sementara ini tidak dapat paparkan gambaran lengkap satu dinding dengan sepasang lampu appliques/ lekat/wall lights karena keseluruhan dinding akan di-wall paperkan jadinya gambaran sementara gitu... 

Pampilles ber-rosace style Louis XV ini ada lah buatan ukir dari tangan dimana kejadian hasilnya yang begitu tertip kemas sekali, j'adore...!

Seterusnya ialah agenda mengubah suai bermula dimusim cuti panas ini...

0 commentaires: