mardi 27 mars 2012

Seribu Bintang... berdendang dengan lagu silam tatkala bersarapan pagi!

| |

Oui... oui... d'accord... ok... je sais, agak pathétique bunyinya tajuk ayatan hari ini ya...

Terkadang itu... entah mengapa atau kenapa secara bersahaja si-naluri tetiba serasa dijemput supaya dibuai dendang kan dengan lagu yang bermelodi merayu umpama sebuah film Bollywood yang terkenal dengan pelayaran plot ceritanya yang penuh dengan suspense mengejut tanpa "coherent" didalam sebuah hidup yang nyata-sebenar sehingga tidak terlarat kudrat diri menontonnya dimana "la mise en scène" yang sama berulang kali dipusing belitkan akhirnya kesudahan cerita "fin/tamat" dengan linangan titis-titisan airmata berderai-derai bercucuran umpama si-air terjun melempah-curah deras bukan petanda sedih hampa berduka lara tapi kegumbiraan yang menjulung tinggi dengan iringan letupan "happy ending" yang melampau sekali...

Walhal... si-BintangJauh tidak pernah tertarik dengan lagu-lagu yang merayu-rayu merengek bersedihan tersedu sedan meronta dicintai kembali... alang tu! Bukannya apa, suka terhadap lagu Alleycats yang bertajuk "Seribu Bintang" semata-mata karena ada tertera nya satu perkataan yakni "Bintang", itu sahaja!

 Sepagi ini suasana diluar begitu indah dengan pancaran sinar nurcahaya mentari berkilauan dengan gemilangnya... Alhamdulillah Syukran kepadaNya yang maha Pemurah setelah menghadapi semusim sejuk yang begitu dingin membeku sejuk kini sudah berlalu digantikan dengan semusim bunga printemps yang berwarna warni.

Disamping itu, bersarapan pagi dengan gâteau cake mini comel cenonet berkacang badam buah pisang yang sudah ranum yang seharusnya dijadikan sebagai manisan supaya tidak membazir.

Sepagi nan lembut berteman kan secawan Ricoré...

Adore photo ini.

Seperkara lagi, gâteau cake ini ber-saiz mini kecil...  jadinya begitu sukar berhenti, sekali dua gigitan sudah selesai gitu... lepas satu, satu, satu di-ngap, gimana ya! 

Verdict, kerasaan gâteau berkacang badam buah pisang dengan sentuhan bijian chocolat noir juga ber-instant soluble coffee ini begitu yummy... lagi lagi dengan tambahan sedikit cream menjadikan tekstur isinya lunak lembut halus gebu nian...

Voilà... Bebunga Prunus sudah lengkap sempurna mekarnya berkembangan dengan anggun sekali jika dibanding kan entry-photos semalam dimana masihi banyak kuntum-kuntuman separuh tertutup dan hari ini bermekar jelita!

Sejenak bagai  digaru-garu dengan keraguan...,

Semenjak selama ber-blogging ternyata sekali banyak masa dan waktu terpakai olehnya, lantas tugasan-kerja rumah sering kali terbengkalai lagi terencat oleh blog ini dimana pada keseluruhan penyiaran menyiap-sedia selesaikan sehingga ke-noktah titik terakhir begitu memakan masa yang lama sekali... berbaloi kah segala kudrat yang ditumpahkan selama ber-blogging dimana......? Ada waktunya ketika berfikiran dengan secara tidak lansong... tidak mengambil kira apa si-minda berkata, karena membiarkan diri dihasuti oleh anaks semua terus dengan mudahnya ter...pesong oleh si-anak hati yang sengaja di-ikut-ikutkan sebegitu sahaja memutuskan kepada diri sendiri bahawasanya tamat kan sahaja blog ini, walau pun tahu lagi ngerti dimusim seterusnya akan padat dengan agenda-agenda berikutnya menyusuri perjalanan harian yang seharusnya diperagakan...  

Gimana ya?


11 commentaires:

Kak Rose a dit…

Salam Ratna, pasti sangat nyaman menikmati cake cenonet bersama secawan kopi dipagi yang indah gemilang bercahaya mentari bertemankan bunga2 yang mekar berkembang. cantik sekali.

mmg berblog ni agak memakan masa, tapi janganlah sampai berhenti langsung dari mengupdate... will miss u nnti!

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna...
Sebagai suri rumah memang banyak tumpuan terhadap keluarga..kalau ikutkan sehari semalam tak abis2 juga.
Tetapi berbloging Ratna, utk mengihibur hati yang lara..kalaupun seminggu satu entry pun sudah memadai...Jgn berhenti!!!!

bintangjauh a dit…

Salam kembali wahai Kak Rose,

semingguan ini suhu cuaca panas nyaman gitu, berbunga rasa perasaan disetiap hari bersinaran dengan serinya mentari dan kini segala tanaman pokok-pokok bunga yang telah Ratna cucuk tanamkan sudah berdaun dan hari ke hari membesar dengan begitu cepat sekali tumbuhnya...

Maka itu Ratna persoalkan mengenai pengunduran tamatkan sahaja blog ini karena agenda Ratna disepanjang musim seterusnya begitu padat sekali.....!
Juga dengan alasan yang selainnya yang bertaraf ala mengada-ngada itu!

Gimana pun... itu semua hanya dibawah punca keraguan yang tidak bertapak... setakat ini Ratna masih setia "?" akan tetapi semampu mana dan sejauh mana tidak dapat Ratna pasti dan ramalkan lagi...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali Sis Iha,

Itu lah yang merimaskan diri Ratna ialah tanda tanya penuh dengan keraguan yang tidak bertapak...

Setuju sekali dengannya sis Iha... tapi ada namunnya...

Jika Ratna ulaskan segala bagai alasan-alasan, memanjang jela ber-km nanti, panjang kata... setakat ini Ratna akan cubai mempertahankan diri dari desakan supaya akan terus tetap teguh-tabah dan tidak bercampur-aduk dengan pertanyaan yang berisi juga yang kosong itu!

Salam manis semanis madu.

Cik Eka a dit…

memang btul sis rat,berblogging memang kadang kita leka...
nasibla eka pun kadang2 saja update blog sekarang ini..

di pejabat memang masa membataskan.balik rumah baru ada idea mahu menulis..

sis,jangan sampai tidak update ya,kita rindu sis nanti...

somuffins a dit…

assalam Ratna
Ini kali kedua mengomen dimana pertama kali tidak dpt response, sob2.

Halalkan bacaan sebab I dah mula baca coretan Ratna dari mula namun belum katam. You were from Assunta? So I suppose you juga orang PJ.

Cuba google lagu KuPetik Bintang from Yuna. Nice song. Yuna is a friend of Iha's son (kalau tak silap).

I am Iha's friend .. CikSom

bintangjauh a dit…

Salam Cik Eka, iya... maka itu sengaja dipersolkan terus berpunca-timbul keraguan itu karena masa dan waktu yang diluangkan bagi sis Ratna tidak begitu menasabah terhabis sebegitu sahaja dan hasilnya tanpa khabar berita dari Ratu semua, hairan pelik jadinya...

Gimana pun itu hanya persolan tergantung tanpa mahu dijawab dan sis Ratna masih setia dan akan kurangkan meng-update blog ini meski pun terdapat banyak penunggu-list yang berderetan menunggu gilirannya diperagakan!

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikumussalam CikSom juga selamat berkenalan, ya ampun maha keampunan... begitu cuai nyaaaaaa Ratna! Kumohom kemaafan setinggi gunung Mont Blanc supaya dimaafkan dengan sejahteranya.....!

TerimaKasih... CikSom, sudah Ratna kumandang-dengarkan nyanyian lagu dari Yuna "Terukir di-Bintang" bermelodi begitu segar dan lembut... mengasyikan sekali, rentak lagu seolah berada diParis dizaman Edith Piaf atau Charles Trenet dan suara Yuna yang berbisikan lembut "genre Soul jazz" begitu merdu umpama selembut baldu, suka nian!
Yuna asal-usulnya dari mana? karena sebutan ayatan serupa cara dijaman silam dan ber-slang Indon, gitu!

Wahai CikSom..., blog ini terbuka untuk semua kepada yang sudi membaca isi kandung yang berisi-inti dengan seadanya, silakan...

Jangan sedih ya CikSom, kecuaian itu tidak akan ter... berulang dilain kali, percaya lah...

Iya, Assunta mari... sama school year dengannya Bettina Chua Abdullah tapi bukan dari PJ... dari SJ maka itu dianggap sebagai "Alien"!

Salam manis semanis madu.

eLL a dit…

sis ratna,
bertuahnya badan dapat menetap ditempat yang indah lagi nyaman

bintangjauh a dit…

Salam eLL, apa khabarmu? semoga sehat Wal'afiat sejahtera hendaknya.

Lumrah ya eLL... negara yang bermusim 4... begitu lah suasananya bertukar silih berganti jadinya pusingan musim... udara yang nyaman dengan tumbuhan hijau berbungaan indah melembutkan rasa perasaan...

Salam manis semanis madu.

enta omri a dit…

I'm wishing on a star
To follow where you are
I'm wishing on a dream
To follow what it means

I'm wishing on a star
To follow where you are
I'm wishing on a dream
To follow what it means

And I wish on all the rainbows that I see
I wish on all the people who really dream
And I'm wishing on tomorrow, praying it'll comes
And I'm wishing on all the lovin' we've ever done

I never thought I'd see
A time when you would be
So far away from home
So far away from me

Just think of all the moments that we'd spent
I just can't let you go, for me you were meant
And I didn't mean to hurt you, but I know
That in the game of love you reap what you sow

I feel it's time we should make up, baby
I feel it's time for us to get back together
And make the best of things, oh, baby
When we're together, whether or never

I feel it's time we should make up, baby
I feel it's time for us to get back together
And make the best of things, oh, baby
When we're together, whether or never

I'm wishing on a star
To follow where you are
I'm wishing on a dream
To follow what it means

http://www.youtube.com/watch?v=-cBChZhqKr0&feature=related

lagu feveret ni , bun....

-- kekanda-mu yang jauh dihujung dunia...