dimanche 22 avril 2012

Berduaan bersama Honey Aristocat...

| |

Awal pagi Ahad yang dingin... berbekal ditangan sebuah camera... menyusur jalan perlahan disekitaran halaman yang berbau segar dimana semalam setengah hari dicurah dengan titis renjisan air hujan yang masih enggan berhenti turun... jadinya bunga-bunga yang berkembang mekar terus redup tertutup karena tanpa-nya pancaran sinar nurcahaya mentari tidak lah terbuka kelopak-kelopak bunga yang begitu cantik namun... tidak berpeluang mengkaguminya dengan selengkap sempurna seperti semahunya nature.
 
Beberapa bunga-bunga Iris sudah bermula terbuka kembang dengan anggunnya... kelihatan dengan jelasnya titisan air hujan menapak dikelopak Iris.

  
Seperti biasa... disitu lah si-Bintang Jauh, disitu lah juga kelihatan Honey Aristocat mengekori menemani disepanjang pagi tadi...


Adore photo ini, Honey Aristocat diatas pangkalan pokok Red Cedar dihadapn halaman taman.


Sekuntum bunga Bleuet.


Tanaman Bleuet ini pabila tumbuh akan merebak sarat rimbun penuh melarat pergi sesuka hendaknya.
Sekarang baru berbunga dua tiga sahaja akan tetapi ia-nya akan berkembang sarat secara mendadak!


Seputik bunga Pivoine/peony sedang membesar nanti pabila sudah berkembang mekar akan diperaga kan!


Betapa begitu rimbunnya putik bunga-bunga Iris berwarna unggu dimana sehari dua ini akan mengembang mekar.
Sekelompok tanaman Iris ini ditanam disebelah anak tangga hadapan rumah.


Adore dengan titisan air hujan...


Yang ini juga!


Ini juga...


dan lagi!


Setangkai putik bunga Tulip yang ber-saiz giant berwarna kuning diraja.



                                                     Honey duduk dianak tangga hadapan rumah.


Dari lirikan sepasang matanya... sudah menandakan yang Honey Aristocat ter..meluat sangat-sangat!

Gambaran photos seterusnya ada lah gabungan aksi karenah perubahan iras wajah Honey Aristocat menyelit disebalik lalang dan tumbuhan liar yang sudah meluat dengan panggilan bertubi-tubi dari si-BintangJauh supaya memandang walhal enggan diganggu karena sebok melihat si-twit-twit berkicauan berdendang merdu.


Yang ini, lagi tajam renungan-nya...


             
Lantas menoleh pusing kepalanya petanda tidak pedulikan lagi dengan suara sahutan dari si-BintangJauh...


Kawasan tanaman vivaces... banyak yang berbunga dan yang lainnya sedang sebok membesar...


Kasihan kepada kelompok Tulip ini, tidak mahu mengembang...merajuk jadinya karena setiap hari hujan turun, sudah dipenghujung mekar kini bermula layu letoi longlai tidak bermaya...


Bunga-bunga apple sedang semarak sarat kembangnya, banyak sang lebah datang menghidu harum bunga sambil menghisap madunya.


Voilà!

Gambaran hari Ahad dengan cuaca bermain sorok-menyorok antara hujan dan sinaran mentari... sekejap ceria, tetiba bertukar menjadi monyok karena mendung kelabu menyapa lagi!

11 commentaires:

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Aslmkm Ratna..
Baru nak comment bab jam, dah terlepas.. Geram tengok Honey Aristocrat..

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna

Bunga-bungaan itu buat aku jadi segar walaupun sudah 3 minggu batuk yang tidak mahu baik. Sesekali batuk hampir 2 bulan baru baik. Jangan suruh makan ubat lagi, mungkin perlu pergi jumpa Shingseh. Per minum herba ya China yang pahit.

Ahkak

Muna Mahdzar-Fadaaq a dit…

Salam Ratna
It has been quite a while since I last drop a line in your blog, but I've been visiting quite regularly
Your garden is looking mighty fine and I just love those iris blooms... so elegant.
I've yet to enjoy my garden here in Aberdeen, the weather has been quite miserable. Hopefully, the sun will come out to play soon.
xoxo

eLL a dit…

salam sis rat.
sungguh gebu honey aristocat, baja apa yang diberikan kpd dia. haha.

sungguh pertama kali kedengaran nama-nama bunga yg indah dan tidak pernah ditatap

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam sis Iha,

Karena sis Iha geram sangat-sangat dengannya Honey Aristocat maka itu....

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam Ahkak,

iya yang benar... kok lama sekali berlarutan itu batuk?

Musim bunga semestinya berbunga-bunga mekar jadinya rasa perasaan juga menjadi mekar dengan kecantikannya, tidak kah begitu...?

Semoga Ahkak akan cepat semboh dari batuknya dan jangan biarkan sebegitu lama nanti tercabut pergi suara menjadi pedih perit si-anak tekak.

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali Muna,

ya ampun maha keampunan... what a surprise!

Ratna juga cubai ber-komentar di-blognya Muna namun tidak boleh, tidak tahu dimana silapnya! Jadinya hanya singgah tanpa menyapa... tidak sopan caranya!

Disini juga begitu keadaan cuacanya, hujan seharian mendung kelabu hampir 3 minggu sama sahaja, mentari bersinar sekejap sahaja lantas hujan turun menyimbah tanpa henti.

Tidak menyangka hari ini Ratna akan menerima tetamu dari seorang sahabat yang telah lama tanpa khabar berita, terimakasih wahai Muna dengan sapaan tadi yang begitu Ratna hargai sekali.

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali eLL,

baja-nya makan, makan, makan... berulang kali! maka itu montel embam bam gitu!

nanti, pabila bunga-bunga yang lainnya sudah berkembang mekar akan sis Ratna peragakan ya... bersamaan nama-nama yang lebih pelik lagi!

Salam manis semanis madu.

aznimatisa a dit…

assalamualaikum Ratna,

Bahagianya melihat Ratna berteman Honey yang sangat setia.

Semoga Ratna dan keluarga kekal bahagia dibawah naungan Illahi.

><

baliputih a dit…

teringin sgt nk lihat wajah bintang jauh ni. suke sgt bace gaya penulisan bintang jauh....mesti wajahmu sesedap mata membaca penulisanmu.

bintangjauh a dit…

salam dan salam perkenalan buatnya baliputih,

Wahai baliputih, sesungguhnya bersabar lah ya dengan kerumitan ini, bukan tidak mahu mepamer peragakan diri sendiri, diatas alasan yang semestinya dihormati terhadap arahan/terms&conditions dari suami maka itu blog ini tanpa mukadiri yang boleh ditontoni oleh semua... gimana pun, jangan lah mencuba-cuba membayangi diri BintangJauh seolah puteri kayangan karena ia-nya jauh sekali ...

Terimakasih segunung tinggi menghargai gaya penulisannya BintangJauh dimana serasa segan sekali dengan gaya ini yang bertaraf klasik separuh pelik itu!

Salam manis semanis madu.