jeudi 5 avril 2012

?.....

| |

Cuaca berwajah kelabu samar-samar gelita... rasa perasaan terperangkap didalam kemuraman monyok yang tidak bertempat... bukan mengeluh atau murka terhadap keadaan cuaca cumanya hati tersentuh oleh film yang ditontoni malam semalam dimana jalan cerita yang ingin disampaikan sebenarnya seakan serupa sama didalam kehidupan yang sebenar terjadi ... yang banyak berlaku atau di-alami oleh kebanyakkan pasangan di-zjaman yang mega moderan ini.

Berkurun serumahtangga hidup sebumbung selantai dan setangga bersama, sedikit demi sedikit gaya hidup yang bersimpul dengan kesibukan rutin menguasai mencengkam peras ke-dua pasangan itu lantas rasa kasihsayang dan cinta itu terus tenggelam hilang dilubuk hati dan pandangan terhadap satu sama lain bertukar menjadi lumrah biasa tanpa peduli... masih ada kah ruang terselit secebis kerasaan cintakasihsayang yang sengaja dikecualikan demi harian yang memeras ugut diri menjadi lali terhadap si-pasangan yang terbiar lama memendam rasa!


Yang sedihnya, pabila sang suami bertanya secara bersahaja berbau gelisah yang tidak selesa tanpa memandang terus ke-wajah muka sang isteri dengan pertanyaan yang sudah pasti tahu dan ngerti bahawasanya itu lah soalan yang akan ditujukan namun sudah di celaru kan dengan soalan yang begini "masih kah dikau mencintai diriku yang gemok gedempol sarat dengan lemak yang berketol-ketol menyelaputi seluruh tubuh badanku?" Tetiba si-BintangJauh ter...ketawa sedikit dan tersedak terus menyampok pula dengan gelakan pecah berderai dimalam yang sunyi senyap lagi hening... lansong bergema se-isi bilik tvroom dengan gelakan si-BintangJauh ketawa sendirian tanpa CintaJL-nya... tahu dan ngerti bahawasanya pengertian diri terhadap résumé-scenario film itu sudah berjaya memperdayakan kefahaman si-BintangJauh... ter..kilan sejenak!


Kesudahannya, mentafsiri layar cerita tersebut yang disangka kan sebuah film bertaraf melodrama dengan sentuhan jiwa yang berkesan lagi berjaya mengharukan rasa perasaan ketika saat menontonnya rupanya hanya sebuah cerita kisah yang bijaksana merangkumi didalam satu scenario bergelumang dengan sindiran perbualan yang begitu bernas sekali dengan cantuman comic humour kelakar yang bersahaja dan selamba.
Tetiba si-anak hati berkata dengan pertanyaan begini "sudah berkurun serumahtangga bersama dengannya CintaJL... kalu menjadi gemok gedempol umpama si-ikan paus, apa kah pandangan melihatnya akan berubah tukar menjadi meluat?


Walau pun basahan airmata masihi bergenang disekitaran sepasang mata namun ia-nya bukan berarti kesedihan yang melampau... linangan airmata itu hanya lah petanda lega terhadap diri sendiri karena sedari hidup ini rupanya begitu mudah jika berpegang dengan asas yang ter...paling sederhana itu!

Selembut pagi nan mendung kelabu tanpanya sinaran nurcahaya mentari yang gemilang, hujan sudah diramalkan semenjak semalam lagi... seharian begitu lebat turunan hujan semalam menghodohkan cermin tingkap dengan titis renjisannya ...

Bersarapan pagi sendirian secara Peranchis, minuman café de chicorée menjamu bersama croissant bersalut dengan apricot jam juga kekacang badam, croissant ber-butter juga tarte au sucre dari Boulangerie dikampongulu seberang jalan sungai yang memisahkan ke-dua kampong yang berlainan.

Voilà!

8 commentaires:

Kak Rose a dit…

Salam Ratna....

ya, hidup ini indah bila kita mampu memperindahkannya....dengan cara kita sendiri dan pasangan mampu terima kita seadanya....

harap cuaca yg mendung tidak menyelaputi sinar kegembiraan Ratna seharian...life is too short... so live life to the fullest!

bintangjauh a dit…

Salam kembali Kak Rose,

cuma tersentuh rasa perasaan dengan cerita film yang Ratna tengok malam semalam: sepasang suami isteri selama hidup bersama bergelutan dengan kesusahan yang perit, beranak dua remaja yang begitu gemok sekali juga sang suami kecuali isterinya slim ramping gitu maka itu tergerak idea untuk berkongsi bersama dan terus tertanya pada diri sendiri karena Ratna sekarang agak embam bam... gitu!

Gimana pun bak katanya Kak rose Ratna begitu setuju juga akur sekali, semoga Ratna tidak lalai dan sering beringat senantiasa... Isya'Allah...

Salam manis semanis madu.

p/s: dari sekarang mahu kurangkan makan... jadi ramping kembali!

eLL a dit…

nak pergi perancis dan menginap di rumah sis ratna, boleh?

somuffins a dit…

salam Ratna
Embam? Masa kecik2 dulu, my kakak dipanggil embam n I dipanggil embob.. Panggilan hanya ketika sesi bermanja2 dgn ayahanda tatkala kami kena dukung.

I dah faham maksud Bonne soirée et bonne nuit *sibbaek encik Google bitau, hehe*.

Coincidentally my cousin yg diMedan sana namanya juga Ratna namun kami belum pernah bersua muka.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna..
Berkesan sungguh film yg di tonton sehingga meresap ke jiwa raga..
Kekadang cerita2 itu ada lah utk mengingatkan kita. Memang pasangan should take us what we are..tapi seboleh2 hendak lah kita mewarnakan diri kita, supaya tidak selalu muram atau pun penampilan yg kurang baik. Ya..Ratna, hidup dan hati esp, selalu berubah. Jadi, selalu lah warnakan sedikit tidaknya, dlm hidup harian kita..supaya berseri2 hendaknya.

bintangjauh a dit…

Salam eLL, iya... boleh sahaja dengan ber-carpet merah yang gemilang Kak Ratna bentangi sebagai menyambutnya kedatangan eLL...

Akan tetapi boleh tunggu lagi karena sebahagian rumah sedang di perbaiki, semak bersepah gitu, Rumah lama sudah uzur banyak yang semestinya diberi rupaparas yang baru.

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam CikSom,

iya yang benar... Ratna semasa keanakan sekitaran 5/6 tahun dipanggil nama "ikan buntal" bukan suka ikan tapi adore sekali makan ikan dan potongan badan kok gemok sekali maka itu menjadi si-ikan buntal......!

iya yang benar... di-Indonesia namanya RATNA berjutaan gitu banyak sekali sehingga berluahan "ya ampun.....!" akan tetapi di-Malaysia tanahairku tidak begitu popular, rasanya!

Voilà, sudah dapat pertolongan darinya Monsieur Google... technology&media di-zjaman moderan ini semuanya boleh... dahulu kala... ya ampun... kena singkap itu kamus!

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam sis Iha, iya benar sekali setuju dan akur dengan buah pandangan darinya sis Iha yang sangat sungguh Ratna hargai.

Bagi Ratna lagu-lagu bertaraf cinta, putus cinta merayu dipinta dicintai kembali tidak berkesan keatas diri Ratna (tidak berkenan dan tidak suka) namun film-film yang Ratna kirakan boleh berlawan dengan keupayaan Ratna mentafsirkan scenario itu, sampai boleh selinang airmata jadinya atau disebaliknya... voilà!

Salam manis semanis madu.