mardi 24 avril 2012

Gratin Dauphinois Ubi Keledek manis.

| |

Gratin... yang  bertaraf rustic namun salah satu makanan yang begitu sesuai serasi jika tempat menetapnya dari atas altitude pergunungan menjulang tinggi karena isi kandong bahan ramuan yang terdapat didalam Gratin ini boleh memanaskan seluruh tubuh-badan maka itu hidangan Gratin ini sering disediakan dimusim sejuk sahaja. Gratin yang ber-cheese dipanggil Gratin Savoyard dan Gratin yang setulennya yaitu Gratin Dauphinois tanpa cheese. Disini Peranchis sesiapa sahaja amat menggemari hidangkan Gratin ber-ubi kentang dimana ianya dianggap sebagai makanan yang lengkap!

Untuk kejadian dan kerasaan yang berbeda dari Gratin ubi kentang diubah suai dengan menggunakan ubi keledek manis dimana rasanya akan bertukar menjadi lemak-lemak manis dengan sedikit sentuhan cream.



Ada juga suka menggunakan sauce Béchamel akan tetapi dari segi calories-nya jangan ditanya?... dan rasanya pabila dimakan akan cepat muak karena sauce Béchamel yang bertepung, cream/susu juga cheese itu juga cepat mengenyang kan!


Gratin si-BintangJauh kali ini tidak ber-sauce kuah cream/susu, namun... hanya sepusing curahan cream sebegitu sahaja sebagai syarat dan tanpa taburan cheese... gitu tidak keterlaluan lemak rasanya!


Gratin ubi keledek yang natural sekali... sedikit butter, pepper, bawang putih, garam secukup rasa juga sedikit curahan cream 20 menit sebelum tamat masaknya.

Gratin ini sesuai lagi serasi dijamu bersama Magret de Canard/duck breast-fillet, ayam panggang juga grilled steak, dan ikan salmon juga sesuai serasi dengannya Gratin ini... voilà!



Orchid ini semasa dibeli pada 2 tahun yang lalu begitu rimbun sekali kini hanya tinggal dua pokok sahaja namun masih sudi berbunga mekar... sekurangnya ada gambaran TanahAir sebagai penawar...

11 commentaires:

eLL a dit…

sekali imbas kelihatan seperti carrot gitu. namun percayalah, ia sangat sedap hasil ait tangan chef karen sis ratna

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna

sepusing curahan cream sebegitu sahaja sebagai syarat..hmmm unconditional love gitu. Sedap sekali

Belum pernah cuba, sebenarnya sbb memasak semakin kurang kerana yang ada tinggal dirumah juga makin kurang.

Boleh kongsi resepi Gratin ubi keledek?

Ahkak

somuffins a dit…

assalam Ratna
Masih tak boleh bayangkan rasa keledek manis tu menjadi savoury. Macam mana cara memasaknya? Keledek tu dipotong sekeping2 dulu ke?

Keledek tu makan begitu aje ke??

bintangjauh a dit…

Salam eLL,

memula, lihat seimbas gitu setelah diphoto kan... iya yang benar... rupaparasnya serupa carrot!

Masakan hidangan yang senang sahaja eLL tapi yummy sekali...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam Ahkak,

Pepagi lagi sudah Ratna "mise en scène" segala bagai bahan ramuan itu Gratin, clip clap, clap clip snaps... voilà! sudah diperagakan tadi, sila semak dengan sejahteranya...

Jika tergerak hati dan selera... cuba cuba ya!

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam CikSom,

Sudah Ratna peragakan resepinya di-entry hari ini, semua keterangan gimana dan macam mana nya lengkap diperagakan...

Jika suka sebegitu sahaja tanpa peneman iya boleh, yummy juga bersama mix salad tapi yang sesuai serasi ialah bersama herb marinated ayam panggang yang ber-juicy sauce kuah yang mega-yummy...!

Selamat mencuba.

Salam manis semanis madu.

rogayah bostamam a dit…

nice picture...ur silent admirer

rogayah bostamam a dit…

nice picture...ur silent admirer

rogayah bostamam a dit…

nice picture...ur silent admirer

rogayah bostamam a dit…

nice blog...secret admirer

rogayah bostamam a dit…

nice blog...secret admirer