samedi 7 avril 2012

Les Vacances de Pâques, cuti sekolah semusim bunga bermula...

| |

Sempena cuti musimnya bunga selama 2 minggu akan mengambil kesempatan berkebun... juga mengolah kembali pembersihan apa sahaja ditaman halaman dimana selama sepanjang musim sejuk tidak boleh berbuat sedemikian diluar,  ini lah waktu musimnya bermula segala bagai pengurusan mencucuk tanam tertumpu kepada tumbuhan hijau yang akan bakal diselenggarakan.

Tidak kemana-mana dimusim cuti bunga ini, karena CintaJL terhalang oleh urusan kerja yang semestinya diselesaikan secepat yang mungkin, cuma akan menziarahi kedua Ibu&PapaMertua d St Etienne seharian bersama menyambut perayaan Pâques/Easter begitu juga dengan kehadiran Kakak-kakakIpar anak beranak yaitu sepupu-sepupu sepusat sepusing semua.


Ikan Dolphin ber-chocolat yang comel cenonet hanya buatnya yang Bongsu seorang karena Abang dan Kakaknya sudah dewasa melepasi tahap bertaraf si-kanak-kanak riang maka itu hanya yang ber-saiz kecil sahaja sebagai syarat...

Se-bouquet bunga-bungaan Rose du Japon sebagai penyeri.

Chocolats dari Chocolatier Cassandre di Grenoble empunya Ratu D dan Daddy Th dimana sememangnya setiap tahun membelinya dari mereka... yang terbagus di Grenoble!

Les chocolats de Pâques dans tous leurs états...


Se-bag pelbagai chocolats de Pâques dari Ratu D buat se-isi keluarga.

Chocolats dengan pelbagai rasa, berwarna-warni  berbentuk serupa sebiji telur sebagai symbol perayaan Paques/Easter yang diraikan pada setiap dimusim bunga, dan seharian Ahad ini ada lah harinya "manger du chocolat"... voilà...... 

Bon Week-end à tous!

2 commentaires:

Mak Wardah a dit…

Salam Ratna.
Selalu Mampir tanpa suara...Cantik bentuk coklat2 ini atau hasil tangan Ratna yang pintar mengolahnya. Salam dari jauh

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna..
Selamat menjamu selera dgn mertua dan ipar duai..
Hidangan apa agaknya..ku tunggu!