lundi 16 avril 2012

Tarte aux citrons/lemons tanpa meringue, akhirnya ber-meringuée...

| |

Ahad semalam ada lah hari yang lama didapur... menyediakan masakan dari Sepanyol La Paëlla, permintaan dari CintaJL yang sudah lama diperam ! tidak berkesempatan me clip clap snaps photos gambarannya karena sudah malam dengan cahaya dari lampu, senang lagi dengan cahaya tulen yang natural itu!

 Juga bersamaan dessert manisan lemon tarte façon Pierre Hermé Chef haute-pâtisserie yang ternama diPeranchis dimana "signatures" Macarons dan pelbagai gâteaux/cakes-nya yang terkenal seperti Ispahan dan cheesecake Satine...



Gambaran peragaan kali ini agak rengkas karena disaat photo ini diambil clip clap sedah lewat mencapai senja... juga tarte ini masih separuh siap dandanan nya tanpa meringue hanya disediakan sebelum makan malam dicanangkan kepada semua seisi rumah caranya Peranchis "à table... le dîner est prêt" yang bermaksud memangil jemput waktu menjamu acara makan jadinya semua ahli keluarga semestinya hadir dengan secepat mungkin, kalu....

Kelihatan juga sebuah buku keluaran terbaru dari Pierre Hermé, cuba berteki-teki... yang mana satu diantara 3 Monsieurs yang sedang sebok itu ialah Pierre Hermé?  BintangJauh beri jawapan tanpa sengaja... jangan terkejut sentak... yang embam bam serupa sama seperti "Teddy Bear" itu lah dia Pierre Hermé!


Yang ini saiz besar tanpa meringue nya....


Yang ini pula saiz sederhana, tidak berpeluang didandan dengannya meringues karena tidak cukup, habis digunakan hanya untuk bersaiz besar, walau pun tanpanya meringue, rasanya tetap yummy.



Tarte aux citrons/lemons ber-meringuée... saki baki lebihan yang ada, hanya dua hirisan potong sahaja, rasanya akan berebut mereka bertiga terhadap yang ber-meringuée, gimana ya?


Ini lah tarte pujaan selera Anak yang bungsu .. oops! sudah di-ingat kan jangan sekali-kali peraga kan namanya, dari saat ketika entry ini diminta namanya hanya diperkenalkan sebagai "yang Bongsu" sahaja... jadinya, entry seterusnya hanya memperagakan nama-nama Anakanda semua sebegini yaitu yang Sulong, yang Tengah juga yang Bungsu... ikuti sahaja permintaan mereka petanda hormat-menghormati...





Sudah diminta sediakan dari sebelum cuti musim bunga bermula lagi, kasihan Anakku yang Bongsu... nanti ter...kempunan... makanya diperkenan kan!





Malam semalam, berseri-seri raut wajah mukanya yang Bongsu... berkali-kali berterimakasih berselang-seli dengan puji-pujian yang berlipat ganda sampai tidak tertakung larat diri untuk mendengarnya... sampai gitu sekali penghargaannya... anakku yang Bongsu.




Panjang kata... hari Ahad semalam bercuaca begitu comot sekali karena hujan gerimis merenyai-renyai halus turun seharian... tidak dapat melakukan apa sahaja diluar dimana tiupan angin yang deras serasa dingin...  untuk memujuk suasana agar tampak ceria sedikit sekadar manisan yang sederhana ini sebagai penyeri selera...


14 commentaires:

Cik Eka a dit…

tergodanya tengok tart ni sis rat...

amboi manja ya si bungsu..tak mahu namanya dipanggil macam selalu..

si bungsu pun nampak klasik..hehe

angahPJ a dit…

salam ratna..

apakah rahsia membuat meringuee sehingga ianya menjadik begitu gebu..! Kempunan nak merasa! hehe..

Dalam hati ini, tertanya2.. adakah anak2 ratna fasih berbahasa melayu?

Nuwairani Ismail a dit…

teringat pulak anna olson pernah buat lemon pie + meringue. nampak sedap betul.

bintangjauh a dit…

Salam Cik Eka,

Katanya "yang Bungsu" sesuai untuk diperagakan, detest sekali dengan panggilan "princess" bunyi mengada-ngada + pathetic maka itu semestinya digantikan dengan panggilan yang baru dan tidak senang juga namanya disebut-sebut kan begitu, kok banyak sekali alasannya!

Yang Bungsu akhirnya panggilan yang biasa menjadi sederhana lagi tidak keterlaluan bunyinya...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam perkenalan Nuwairani,

Anna Olson...? Kak Ratna tidak kenal, Pastry Chef dari Canada baru tahu dari Google tadi.

Iya yang benar... nanti Kak Ratna selidiki mengenai Anna Olson, terimakasih dengan info tersebut.

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam kembali Angah,

Begini, petua dari para Chefs yang bertauliah yang Ratna fahami, putih telur seboleh mestinya dibiarkan disuhu ruang selama 1 jam sudah mencukupi ditanahair karena cukup suasana panas didapur dimana disini sekarang (suhu cuaca masih dingin) seharusnya dalam beberapa jam, secubit garam lantas pusingkan kedalam machine seperti KA electric stand mixer (disarankan oleh Chefs semua karena jaring-jaring pemutarnya/balloon wire whisk-nya begitu "flexible", lantas kejadian meringue tersebut akan pasti menjadi sempurna sekali!

Dahulu Ratna gunakan hand-mixer, jika satu dua putih telur boleh diamalkan, jika bilangan telur banyak lebih elok gunakan stand mixer jadinya lengan tangan tidak lenguh... gitu, dan kejadian gebu meringue lagi terjamin.

Malangnya... Anak-anak Ratna semuanya pelat berbahasa Melayu tidak begitu fasih lagi-lagi dengan "accent" Peranchis nya merumitkan lagi keadaan...

Salam manis semanis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Salam Ratna..
Hmm..puas melihat apa yg Ratna pamerkan di entry ini..
Memang rumit masakannya..mana paella nya tak pamer pun?

eLL a dit…

meringue = pavlova, macaron = manis bagai madu

somuffins a dit…

assalam Ratna
Keinginan buat lemon tart dah lama disemai namun executionnya ntah bilalah...sigh.

P.Hermes tu I dah 'kenal', hehe. Kebetulan baru2 nih ada artikel dlm sokabar pasalnya. Mmg embam!

Adakah anak2 baca atau intai blog Ratna nih??

bintangjauh a dit…

Salam kembali sis Iha,

itu Paella tidak kesempatan diperagakan karena sebelah malam cahaya lampu dihindarkan dan pada ke'esok harinya hanya saki baki dimana rupaparas nasinya kurang memikat jiwa... gitu. Ada entry mengenai La Paella diperagakan dahulu, sis Iha cuba cari ya, malangnya mutu gambaran photos-nya tidak molek karena Ratna gunakan h-phone sahaja (camera hilang), voilà!

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam eLL,
setuju sekali... sesungguhnya manis menyengat namun dengannya lemon tarte dapat menyeimbangkan rasa kerasaan masam menyengat si-buah lemon gitu kena serasi manisnya....

Maka itu setakat ini hanya 2 kali membuat macarons karena manisnya itu... hanya sediakan diatas permintaan sahaja atau belikan sahaja!

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam CikSom,

makanya... permintaan yang Bungsu Ratna tangguh tunggah kan dari hari ke hari menjadi seminggu... diperkenan kan setelah suara manja yang Bungsu, menguatkan semangat si-BintangJauh akhirnya tergoda dan terus menyebok kan diri didapur... "execution"nya pun terlaksana!

Pierre Hermé, siapa pun kenal dan tahu mengenainya tidak lagi boleh disangkal kan... seperti ditanahair keseluruhan rakyatnya adore memasak juga adat istiadat ber-minum petang semestinya tidak akan tercicir tatkala petang menyapa begitu diamalkan dengan pelbagai manisan kuih muih melayu juga pastry dari serata dunia yang menambat selera sememangnya terbuka luas pengetahuan culinary terhadap Chefs terkenal lagi ternama diseluruh muka dunia.

Bukan sahaja "intai" tapi me-"control" sekali yang sewaktu dengan-nya mutu photos yang diperagakan, memberi buah pandangan terhadapnya dan jika terlihat ada terselit nama-nama mereka semua maka berbunyi lah keluhan tidak berkenan cara typicale/common orang Peranchis mengomel dan membebel umpama si-burung murai berkicauan seriuh rendahnya... bingit jadinya!

Akhirnya... terpaksa diri menukar ganti panggilan nama-nama-nama anak sekalian dengan panggilan begitu, nama panggilan lama yang dianggap berbunyi mengada-ngada lagi pathetic itu semestinya ditamatkan dengan sejahteranya... voilà!

Salam manis semanis madu.

Arizakiah a dit…

Salam kasih buat Ratna..

Cantik sekali meringue Ratna tu....

Keluarga Ratna terlalu banyak berahsia ye?.......

bintangjauh a dit…

Salam kasih kembali wahai Zakiah,

disini kejadian rupaparas meringue itu tampak biasa sahaja karena tarte ber-meringue semuanya suka lagi adore, gitu....

Makanya... Ratna tidak faham dan ngerti, sudah lah gambaran photo muka diri Ratna tidah pernah peragakan, ini kan lagi nama pun mahu di-perahsiakan! gimana ya Zakiah? ikuti kan juga, dan Ratna baru sedari bahawasanya anak-anak dara Ratna bukan lagi bertaraf "baby" jadinya panggilan "princess" itu berbunyi mengada-ngada sekali dan dari sekarang itu lah nama-nama-nama panggilan yang akan seterusnya digunakan...

Salam manis semanis madu.