samedi 28 avril 2012

Tidakku Percaya... namun percaya lah...

| |



Sekumtum bunga Iris berwarna taupe kembang dengan mekarnya bergaya anggun...

Semalam, hari Jumaat CintaJL sampai tiba sepulang dari kerja awal... kok awal kali ini! Sambut didepan pintu, tersenyum malu kononnya... walhal gumbira... sangat-sangat! Dengan handsomenya terus memberi ciumankasih disepasang pipi BintangJauh (tradisi disini Peranchis, pasti muah muah gitu), 
tetiba... kelihatan jiran sebelah ada ditaman halaman-nya menegur bertanya khabar... pasangan dua sejoli terus menuju ke-arah jiran Madame D dan berbual mesra itu dan ini seperti biasa topiknya pasti mengenai taman halaman= tumbuhan juga bunga-bungaan yang sedang bermekar kembang, setelah semua topik habis dicungkil sana dan sini diakhiri dengan ucapan yang seperti biasa diucapkan sebagai menamatkan perbualan yaitu "bonne soirée/have a good evening".


Setiap kali pulang CintaJL pasti terus ke-dapur... kalu ada apa sahaja yang boleh dijamu ketika itu, yang ada cuma beberapa lebihan saki baki crêpes untuknya yang Bungsu juga itu Gâteau cake ber-marmalade trio citrus, suspense... bertanya terus nama Gâteau cake tersebut tanpa berlengah berterus terang bahan ramuan yang ada didalam Gâteau cake... belum lagi sempat tamat penjelasannya terus menjawab "non, merci...!" alang tu... si-BintangJauh pun terus bermuncung bibir ala Angelina Jolie dan CintaJL terus menuju ke-arah Honey Aristocat yang sedang bersenang lenang diatas cushionnya dengan gaya manja yang mengada-ngada karena tahu CintaJL dengan gaya yang handsome akan membelainya .....


CintaJL naik ke-atas... si-BintangJauh pula memotong sehiris Gâteau cake itu dan panas kan 10 saat di-microwave dan memanjat tangga naik ke-atas mencari CintaJL, buat buat makan ngap itu Gâteau cake didepannya dan bersuara "mahu cuba gimana rasanya..." CintaJL memandang tepat dengan pandangan hairannya bilamasa tidak suka, kerat kan sedikit terus suap kan ke mulutnya umpama menyuap kan anak terus CintaJL berkata " ce gâteau est vraiment délicieux/this cake is really delicious"... dengan adingan yang tidak disangka-sangka kan sehiris Gâteau cake itu habis di-ngapnya! Si-BintangJauh serasa seperti bermimpi dipetang sore nan indah... kelihatan bintang-bintang bertaburan dengan kerlipan lip lap lip lap dimata hati serasa begitu tidak percaya apa yang telah didengari juga yang disaksikan... dan kini boleh diumum kan dengan sejahtera bahawasanya CintaJL sudah lembut seleranya berdamai dengan manisan Anglo Saxon origin itu dimana selama ini begitu payah untuk merasainya! Dan dari Hari semalam yakni bersamaan harinya Jumaat... sedari dari sekarang tidak akan sendirian lagi ketika menjamu Gâteau cake ini...




Epilogue:

Selepas makan malam, sebagai manisan dessert CintaJL ber-dessert kan si-Gâteau cake marmalade lagi... hoorayyyyyyyyyy...!

Percaya lah...


Seterusnya,

Peragaan gambaran photos kembangan bunga-bunga Iris yang cantik sekali... di clip clap pada awal pagi tadi.



Sekelompok tanaman Iris ditepi anak tangga hadapan halaman.

Seterusnya gambaran photos bunga-bungaan Iris dari berlainan sudut juga posisi.









Voilà!

Dan seperti  biasa... peneman nan setia beraksi dengan megahnya berwajah iras sombong lagi selamba bersenang lenang duduk ber-cushion diatas dataran rumput sambil memerhatikan gelagat aksi si-BintangJauh...


Hari ini yakni Sabtu, telah diramalkan ber-nurcahaya mentari dan suhu naik petanda panas sekitaran 27°C!

Selamat berhujung minggu bersama seisi keluarga.


9 commentaires:

Cik Eka a dit…

terbuai membaca adegan sis dan cintaJL..mesti handsome kan..hehehehehehe

wah si comel tu..kemain lagi sombong mukanya

tapi comelnya

aznimatisa a dit…

Romantica de amoure

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna

Wow! Amazing..he like it. He must be hungry then his brain twisted the fact. Bravo! because now you have a company.

Let's try another new recipe

I love the first picture of Honey Aristocat..SEXY! WooHoo

Have a good weekend.tomorrow I am making marble macarons. Will see how the outcomes

Ahkak

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Asalam Ratna..
Kita ni sememangnya never got tired of cooking kann..especially utk keluarga..mesti nak sediakan makanan yg di gemari atau pun mencuba resepi2 baru.. drpd tak mau dijamah sehingga jadi kegemaran. Tahniah, pandai sekali Ratna mengoda..hehe.

somuffins a dit…

assalam Ratna
Akhirnya....! Terkesima juga your hubby dgn gateau tu..

Honey faham French, English atau reti sikit2 cakap Melayu?? Dia dilepaskan dalam rumah setiap waktu atau masa tidurnya dlm cage? Atau tidur setilam dgn yang bongsu?
Maaf soalan kepo nih, hehe..

BTW, Ratna pernah dengar lagu Iris tak? Singer is Awie.

bintangjauh a dit…

Salam Cik Eka,

Kebetulan terjadi cerita dipetang sore dan secara kebetulan setelah sekian lama menyediakan segala bagai jenis manisan aka cakes dari Anglo Saxon origin, bayang kan lah... hampir 22 tahun sehidup bersama akhirnya berjaya melembutkan seleranya dengan cara kebetulan!

Ehem... handsomenya........!

Karenahnya si-Honey Aristocat yang kekadang menyegan kan sis Ratna seperti tidak sopan dengan imbasan iras wajahnya itu, kemain lagi... diawal pagi sudah sombong lagaknya! Nasib baik comel kalu...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam Dekni,

L'amour pour toujours...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam dan Salam Ahkak,

Begitu lah adingan kebetulan terjadi tanpa diduga dan kini... akhirnya ada peneman tidak seperti dahulu... sendirian!

oh la la... sexy-nya Honey...


Begitu juga dengannya Ahkak.

Marble macarons! hanya yang berbintang sahaja yang pandai, segan sekali dengannya Ahkak... Ratna masih belum boleh ditahap itu... macarons sukar bagi Ratna...

Salam manis semanis madu.

eLL a dit…

oh namanya Iris. seindah dan secantik namanya. apapun, Honey Aristocat itu sangat handsome dan arrogant haha.

orang-orang tua kata kalau kita memelihara kucing, kucing itu akan iras wajah pemeliharanya. maka, mungkin wajah cinta JL seiras Honey Aristocat juga? Haha, Sis Rat, saya hanya bercanda ya ampunnn....

bonne soirée itu kedengaran seiras sapaan dialek Indonesia, Selamat Sore untuk good evening ya Sis?