dimanche 6 mai 2012

Permata berlian diruangmakan...

| |



Hari ini Isnin... bersamaan May 8 oops... 7 (terimakasih Ahkak, terlampau sedih kok terus terbabas hari tarikhnya)! Seawal pagi... diluar kelihatan kabus-kabus putih menyelubungi sekitaran halaman seakan ngerti dengan rasa perasaan yang masih layu namun... pabila melangkah masuk diruangmakan, seketika... terpesona dengan imbasan sinaran mentari tepat terpancar di-chandelier lampu terus menyerlah bayangan kedua melekat di dinding... berselerak merata dengan kerlipan umpama permata berlian ... begitu cantik, oh la la la... sesungguhnya melembutkan rasa perasaan yang masih didalam kesedihan...


Tanpa berlengah terus naik keatas mencari camera dan clip clap gambaran yang berkerlipan cantik yang tidak disangka dapat menyaksikan diawal pagi nan hening...





Adore... dengan bayangan semula crystal chandeliers lampu melekat di dinding berimbasan nurcahaya yang bergemerlapan dengan gemilangnya...

Secebis pemberian ini umpama penawar yang telah berjaya melembutkan diri terus berbisik Syukran...





10 commentaires:

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna

Rumah yang diduduki sekarang rumah tradisional French kan? Sebab itu masih guna candelier.

Kalau zaman sekarang, candelier yang simple aje. Rumah saya juga yang simple, tak suka berjuntai-juntai. "Minimalist" konsep. itu yang diguna pakai dirumah saya tetapi terlampau minimalist kata ibu mertuaku, sampai hilang seri rumah. Hahaha

Glass kristal semua simpan dibawah tangga. Entah kenapa jadi begitu bila mula berkerja semula.

Ahkak

Anonyme a dit…

Hari Isnin, May 7 2012..kamu tercepat sehari Ratna. hahaha

Rindu mau pulang ke Malaysia?

Ahkak

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam dan salam Ahkak,

iya... rumah tradisional cara kampongulu berumur hampir seratus tahun.

Sebenarnya, dahulu chandelier lampu itu letaknya dikamar bilik boboknya Ratna, disebabkan jarang dapat menghargainya Ratna turunkan untuk diruangmakan buat sementara karena akan membeli chandelier dari hand-forged iron yang simple, Insya'Allah jika ada rezeki semoga dipermudahkan nanti...

Dahulu semasa menetap dibandar Grenoble hiasan decor di-apartment ber-concept semi minimalist + semi classic bercampur aduk gitu, akan tetapi semenjak berumur senja kok citarasa bertukar lebih kerasaan classic... tampak sangat sudah tuek...

Decor minimalist senang dibersihkan dan tampak kemas yang memberi suasana zen makanya kebanyakan yang bekerja lebih "opted/prefer" kepada style begitu jadinya kurang/tidak berserabut minda pabila pulang dari kerja... jadinya aman tenteram sepasang mata melihat.

Sayang sekali barang-barang crystal diletak dibawah tangga, gunakan secara "mix&match" decoration tampak menarik nanti.

Salam manis semanis madu.

eLL a dit…

cantiknya...

somuffins a dit…

Ratna
Rasanya hanya chandelliar dari crystal mahal boleh mengeluarkan cahaya bergemerlapan dgn warna2 pelangi macam tu, betul ke?

I masih guna lampu pesek fluorscent, hehe..

bintangjauh a dit…

Ahkak...

itu lah Ratna bersedihan didalam diam sampai terbabas terlajak itu tarikhnya...

Rindunya dengan T.Airku...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam eLL,
Maka itu sis Ratna petikan gambarannya, tidak pernah terjadi sebegitu rupa, lip lap lip lap cantik sekali.

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam CikSom,

Tidak juga, karena lampu didapur dari kaca... gemerlapannya pabila terkena cahaya mentari menjadi lebih kurang segitu juga cumanya tanpa warna warni bagai pelangi sahaja, nanti jika lampu didapur terjadi sama akan Ratna paparkan photos-nya ya...

Jangan begitu wahai CikSom, apa sahaja namanya lampu, ianya semata-mata sebagai harta dunia sahaja...

Salam manis semanis madu.

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Asmlkm Ratna..
Satu masa dahulu saya amat meminati chandelier, tetapi setelah meningkat umurnya lebih pulak ke Mediteranean mungkin chandelier terlalu mahal...

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam dan salam sis Iha,

Dahulu dipermulaan sehidup sebumbung bersama, Ratna ikutkan kehendak citarasanya suami segala lampu atas nama designer, setelah berpindah menetap dikampongulu terus memberi "green light" mengikut citarasa Ratna pula... adil saksama tapi menunggunya dengan kesabaran yang kebal sekali!

Mediterranean lighting juga Ratna suka semasa bercuti di Tunisia pulau Djerba pergi melawat souk terbuka dimana banyak lampu-lampu dijual, trigin membelinya namun tidak kesampaian karena banyak penjualnya penipu, sudah di-ingat kan berhati-hati bila masa membeli itu dan ini dimana harus bijaksana tawar menawar supaya tidak termakan dengan belit mereka tapi takut ditipu hanya pandang melihat sahaja...

Gimana pun setuju dengannya sis Iha pabila sudah meningkat usia citarasa pun bertukar terbalik jadinya... maka itu anak-anak Ratna berkata "petanda Maman sudah tua"... iya yang benar!

Salam manis semanis madu.