jeudi 7 juin 2012

Valrhona Tain L'Hermitage.

| |

Seawal pagi lagi kelihatan hujan berderai-derai menitis turun... suasana kelabu mendung namun rasa perasaan disebaliknya! Berbunga-bunga mekar didalam hati perasaan dengan pelbagai gambaran gimana lah nanti si-BintangJauh akan berkelakuan dikalangan peserta-peserta orang Peranchis ke'semuanya dan hanya BintangJauh yang berwajahmuka umpama orang asing...

Disepanjang jauh perjalanan... berseloka didalam diam sambil minda membayang-bayang kan yang mustahil... terdengar soalan soalan dari yang Bungsu (setiap hari Rabu tiada classe) dengan pertanyaan pelik lagi yang bukan-bukan! Papanya CintaJL berkata "jangan musykil dengan kemampuan culinary Maman BintangJauh karena Papa memanggil Maman BintangJauh "Gourmet&connaisseur" yang pemalu sekali! Iya yang benar...

 Sayang sekali tidak berkesempatan mengambil clip clap gambaran disekitaran kawasan bangunan L'école du Grand Chocolat Valrhona  juga suasana didalam dengan decor nya yang menambat hati. Gambaran photo ini diambil dibilik penantian... menunggu peserta yang terakhir yaitu yang ke-10 yang masih tidak kelihatan bayang dirinya dan malang sekali peserta tersebut tidak dapat menghadiri stage Macarons et Petits Fours karena jatuh sakit...

Gambaran photos dibilik penantian dimana kelihatan susunan segala bagai buku-buku baking, dimasa yang sama dijembut bersarapan pagi menjamu berminum se-tasse café juga roti brioche dan kemestiannya sepiring besar pelbagai jenis rasa dan rupa chocolats, tidak sempat mengambil clip clap photo hidangan sarapan pagi karena sudah dipanggil menuju ke dapur...

Sambil itu meluangkan masa me-clip clap itu dan ini...

Tableau penerangan sebelum memulakan acara baking mem-baking...

Voilà... Chef Pâtissier/pastry Chef Sébastian Curtalin yang begitu peramah mesra, prihatin juga begitu pemurah dengan info terhadap petua-petua pabila memberi penjelasan itu dan ini menjadikan peserta semua merasa begitu selesa dengan suasana yang bertaraf professional.

Barisan segala bagai sachets yang berisi chocolat bernama  "bien sûr.../of course" Valrhona dengan pelbagai aromas dan tahap cacao-nya, andainya didapur si-BintangJauh sebegini rupa... alang kah berseri wajahmuka pada setiap hari...

Terdapat juga hidangan minuman café dan air mineral juga roti brioche, "bien sûr"... chocolat de Valrhona sebagai "tid-bit/delicacy" disepanjang masa didapur, sambil mem-baking lagi dimanjakan dengan sentuhan manisan ini... ter...persona sesungguhnya!

Diantara peserta-peserta seramai 9 orang jumlahnya dimana semestinya seramai 10.

Peragaan putih telur sesudah dipusing menjadi gebu putih berseri.

Peragaan photos akan dipapar kan seterusnya dengan gambaran disepanjang seharian di- école du Grand Chocolat Valrhona.

Voilà!

Akan bersambung.........

4 commentaires:

eLL a dit…

cocoa! hehe.

handsome chef tu sis. :D
bestnya baking.

anak-anak sis bertutur bahasa melayu atau bahasa ibunda peranchis?

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna

Oh! kamu juga sudah mahu jadi pembuat macarons.

Saya juga sudah pergi kelas belajar macarons. Bila sudah belajar, banyak rahsia yang perlu di praktik kan. Sehingga hari ini sudah 3X terhasil macarons yang cantik dan sedap.

Tapi masih banyak harus belajar tentang fillings nya supaya boleh complement shells, warna dan rasanya.

Saya tunggu post seterusnya

Ahkak

bintangjauh a dit…

Salam eLL,

Iya, seronok sekali ber-baking-baking beramai begitu dimana banyak pengetahuan baru yang dapat diketahui...

Mereka bertiga bertutur didalam bahasa Peranchis pada keseluruhan harian akan tetapi bahasa melayu cuma faham juga bahasa English jika perlu dipertutur kan, gitu.

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Wa'alaikummussalam dan salam Ahkak,

Sebenarnya Ratna berlajar membuat Macarons karena yang Bungsu tersangat bangat adore itu Macarons jadinya semesti tahu dan ngerti cara techniques yang sebenarnya, seperkara lagi yang sebenar-benar stage yang trigin dipelajari ialah cara membuat chocolate dit Chocolatissime malangnya sudah penuh/fully booked... gitu juga!

Maka itu, yang Bungsu begitu gumbira yang tidak terhingga... dari sekarang sudah pasti boleh memohon Macarons pabila selera memangil-panggil...

Iya, filling-nya senang sahaja cara membuatnya cuma varities kan perasa flavour dan aroma itu dan ini mengikut selera masing-masing...

Salam manis semanis madu.