jeudi 21 juin 2012

Voilà l'été... c'est aujourd'hui !

| |













Oui, ça y est... hari ini Khamis bersamaan June 21 ialah tarikh nya permukaan hari per-1 petanda musim panas di rasmi kan dengan sejahteranya...


Diluar cuaca tidak begitu gemilang karena dari semalam disebelah pagi hujan menitis renjis turun dan menyejukkan suhu pada hari ini, namun... dengan adanya sinaran nurcahaya mentari sudah cukup diri merasa cemerlang sesungguhnya.... dengan kehadiran rasmi musim panas yang ditunggu nanti kan selama ini... petanda-petanda musim panas sudah tampak pabila rumpun-rumpunan lavender bermula berbunga dengan keharuman baunya yang bertaraf lagenda sedari dizjaman ber-perfume dari period hellénistique yang berterusan gemilang dibawah naungan Roman empire lagi. Tanpanya tumbuhan lavender ditaman halaman seolah tidak lengkap sempurna rupaparas sesebuah taman itu karena ia-nya symbole de la provence yang bermaksud "tendreses et d'amour respectueux/tenderness and respectful love" jadinya... waktu ketika ditaman halaman serasanya begitu...

Sekuntum bunga rose yang dipetik dari hadapan halaman ditepi gerbangan gate, dihiasi dengan beberapa tangkai bebunga lavender yang baru sahaja bermula mengembang mekar... merebak baunya nan harum semerbak menarik perhatian sang lebah...

Musim panas... pastinya berminum dengan l'eau pétillante/sparkling water beserta dengan petikan pertama buah framboises/raspberry yang juga sudah bermula meranum.

Adore dengan suasana di-terrasse/patio yang sebegini caranya...

Berteman kan dengan gardening magazines, sebuku novel bertaraf "girly", lollipops candy, se-vase cenonet bunga sebagai penyeri dan yang ter...penting ialah sebingkai kacamata hitam gitu tidak silau menyilau permandangan yang dipandang tengok!


Betapa... alang kah berbunga mekar rasa perasaan dihari ini... wahai musim panas kusambut kehadiran musimmu nan gilang gemilang dengan sepenuh kesyukuran kepadaNya yang maha Pemurah...

5 commentaires:

Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna.
adoi, adore dgn gambar air mineral + buah raspberry.
Lepas minum berendam.

Teringat pasal berenang, dulu saya juga sensitif dengan klorin, tapi selepas berenang sental badan dgn garam bukit dan lepas mandi oles dgn losyen bayi. Tiada masalah lagi skrg.

Mentioned about summer, M.sia skrg panas bahang. Terasa tak mahu pergi kerja/shopping/jalan-jalan. perit kulitku yang memang coklat.

Am reading Age of Innocent karya Edith Wharton
(classics).Terasa muda, kembali ke zaman era perang dunia per-1.

Ahkak

Nor Azira Mohd Yunus a dit…

Assalammualaikum,

Selamat menyambut musim panas. Teringat kembali musim panas sewaktu melanjutkan ijazah di negara Queen of ENgland......aduhai, rasa x nak musim tu berakhir. Meriah dgn segala mcm bunga....yg pastinya ros mmg cantik2 kembang mekar berbagai warna. Setiap kali habis kelas, akan melintas taman utk kembali kerumah sewa yg terletak bersebelahan taman, saya akan petik beberapa tangkai bunga wisteria utk dijadikan jambangan di meja makan.

Cik Eka a dit…

selamat menyambut musim panas sis.
di tanah air,musim jerebu,kadang2 hujan.kadang2 panas

indahnya duduk di luar macam tu kan sis..air tu,nampak sedap..hehehe

Angah a dit…

ohw...terasa indah nya kehidupan anda....sangat bertuah ya..

eLL a dit…

novel apa tu sis?
indahnya libur2 kan. tenang saja