lundi 2 juillet 2012

La Confiture d'abricot... encore!

| |


Dari semalam hujan merenjis turun seperti tidak mahu berhenti... jadinya tidak boleh keluar berada ditaman halaman seperti semahunya diri...

 Maka itu, pada hari Sabtu membeli sekotak buah abricot/apricot yang ber-saiz kecil cenonet khas untuk confiture/jam seberat 5 kg, bagi mengisi masa... sudah merancang menyediakan confiture buah abricot dimana simpanan yang lalu hanya tinggal sebocal sahaja.

Ini lah buah-buah abricot/apricot dari Drome yang terkenal dengan buah-buahannya dimusim panas.

Begitu segar dan cantik meranum warnanya buah abricot ini...

5 kg, cukup semuat didalam sebuah periuk khas untuk confiture bersama bahan utama yaitu jam "formulated" sugar juga bocal-bocal/pot yang semestinya direbus dahulu.

Setelah dicuci bersih, dipotong empat dan sebarkan gula pada keseluruhan buah dan biarkan sehingga gula meresap sebati (se'eloknya semalaman).

Setelah menggelegak, dan renih kan selama 7 menit...

dan,

voilà...

Kejadiannya...

Didalam sebuah bocal jzaman nan silam...

Hasil dari seperiuk 5 kg buah-buah abricot/apricot, senang lagi cepat penyediaannya... sekitaran sejam sudah siap sedia selesai dengan sejahteranya.

6 commentaires:

eLL a dit…

lalu, dibuat jem@jam ya sis?

Cik Eka a dit…

kalau dekat dah lama mintak sebotol jem tu

heheheh

Ms.Critical Thinking a dit…

HI kak, im ur silent reader... So this is d output of d jam ke?Awesome gile.. i nk try la buat kt rumah!

angahPJ a dit…

salam..

nampak mudah saja penyediaannya..tapi kena ada kerajinan pada empunya diri. Mintak sebotol ... hihi

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Aslmkm Ratna..
Rat, you terlopong melihat masakan saya, saya pula ternganga sebesar2nya melihat jem Ratna.

Anonyme a dit…

assalam Ratna
Rindu pulak kat you :-)

I suka jem marmalade dan apricot dimakan dgn mentiga yg diselet atas roti bakar.

You guna gula jenis tu, adakah ia gula khas untuk buat jem? Berapa lama boleh habis makan jem sebanyak tu? Jem raspberry yg dibuat dulu masih ada lagikah? Maaf soklan kepo berderet2 kekdahnya.

Jem botol kecik tu mesti you buat untuk I, kaan? Artlover, jgn jeles k?? hehe..-CS-