jeudi 27 septembre 2012

Agenda dihari Khamis...

| |






Bermula dari hari ini yakni harinya Khamis bernama une journée en cuisine...




Sabtu&Ahad ini ada lah hari-hari yang telah ditentu kan sebagai weekend bersidang kumpul yang bertaraf réunion de famille ... akan bersua muka setelah sekian lama nian tidak berkumpul ramai seperti mana dahuluan pada setiap tahun pasti semestinya dirai kan.. hanya kebelakangan ini sudah jarang dianjur kan karena ada sahaja alasan-alasan yang tidak berasas dari mereka yang tidak berapa suka menyediakan apa sahaja juadah maka itu tidak dirai kan!

Sayang sekali... ada beberapa sepupu sepusat sepusingnya CintaJL dari Paris la Capitale tidak dapat memenuhi jemputan karena yang satu bekerja di-LV sebok dengan agenda défilé de mode 2012 fashion show-nya dan satu lagi sebok dengan musim petik memetik bebuah anggur yang dipanggil "la vendange de raisin" jadinya mustahil dapat menghadiri majlis pertemuan keluarga ini... dan serta merta CintaJL pun terus ter...muram hampa sehampanya karena sepupunya yang dua itu ada lah bertaraf kembar dan mereka berdua juga bertaraf ahli pelawak yang terpaling kelakar boleh ketawa sehingga menangis... lagi-lagi kembar pertama yang bekerja di-LV ada sahaja lawaknya mengenai topmodels dan Marc Jacobs yang berkarenah pelik lagi extavagance itu... juga dengan pelbagai cerita mengenai gaya hidup "les Parisiens"...




Seperti biasa, setiap keluarga mengambil bahagian berkongsi membawa makanan&manisan desserts, oleh itu semenjak semingguan ini si-BintangJauh berkerah minda supaya ilham menjelma dan mendatang ...

Dari semalam menyelongkar buku-buku masakan yang ada diselidik sebagai ilham...


merancang akan menyedia kan tiga jenis manisan desserts, sudah dikenal pasti yang mana satu, juga beberapa cake masin untuk dijamu sebagai pembuka namun...


Kok bernamun tapi lagi... iya jadi kan sahaja seperti mana yang telah berkenan dihati dan selera semoga dipermudah kan dengan segala bagai persediaan untuknya majlis tersebut, yang penting nyaman mata memandang dan yummy selera untuk dijamu... tidak kah begitu?


8 commentaires:

mommy yaya a dit…

alahai
orang2 Perancis sangat baik terhadap makanan...yaki suka buat makan and menikmati makanan..and all yummy! happy baking kak! and sure enjoying ur weekend with loved one!

Anonyme a dit…

Salam Ratna,semua nampak yummy...nanti bila dah bake dessert tu Ratna tunjukkan gambar ya...pasti menarik...
Salam mesra:Kak Nur

nurrul ismail a dit…

salam mesra kak ratna..
hm, apapun yg kak ratna buat saya pasti akan menjadi kegemaran semua. jgn lupa kongsikan gambar nya juadah yg menjadi pilihan ya kak ratna..weekend ini saya bersama keluarga, juga merancang utk memasak sesuatu yg istimewa, terlintas utk buat kek saya,biasa ja kan, tapi bg saya yg jarang2 membaking ni, gembira bila lihat anak-anak sibuk nak membantu, dan yg paling istimewa bila kek sudah siap masak, berebut-rebut hendak melihat dan memotong.pasti kak ratna biasa dengan situasi begitu kan..hilang penat mengemas bila tengok keriangan anak-anak..
salam mesra kasih sayang buat kak ratna sekeluarga..-nurrul

Anonyme a dit…

Salam mesra Ratna. Ingin bertanyakan sesuatu pada Ratna. Kalau boleh email saya dzareena at gmail dot com
terima kasih.. - dza

bintangjauh a dit…

Salam mesra dza,

Ratna lebih senang ber-telepone karena ber-email jarang sekali. boleh kah dza berikan no telephone begitu akan Ratna telephone dimasa yang terdekat memandang kan Ratna begitu sebok hari ini dan esoknya akan bertolak ke St Etienne, gimana?

Salam perkenalan semoga dapat berbual mesra hendaknya, sampai nanti...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam mommy yaya,

iya... mengerah ilham sudah semingguan jadinya berharapan segalanya dipermudahkan lagi dihargai dan Alhamdulillah semuanya begitu gumbira dengan apa sahaja yang dibawa ke majlis, weekend yang syahdu lagi mesra dapat berkumpul ramai bersama kembali...

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam mesra Nurrul,

sayangnya kak Ratna tidak membawa camera bersama jadinya tiada gambaran photos lansong... maaf dipinta ya Nurrul...

Dilain kali akan kak Ratna mem-baking khas untuknya entry blog ini sebagai gambaran yang seterusnya ya...

begitu lah tugas kita sebagai seorang Ibu, semahunya hanya untuk menyemarakkan kesukaan anak-anak terhadap apa sahaja makanan bernama rezeki... lagi-lagi sebuah kek yang disediakan dari airtangan Nurrul pasti yummy dan dihargai sepenuhnya oleh seisi keluarga...

Salam mesra kasihsayang juga buat Nurrul sekeluarga.

Anonyme a dit…

salam kak ratna..
boleh ke semua masakan yang dibuat disertakan resepinya. tertarik sangat dengan makanan-makanannya. hmm mungkin naluri ibu hamil begini.. terima kasih. semoga kak ratna sihat2 selalu. -ummi imaan-