lundi 24 septembre 2012

Compote de pommes...

| |




Musim gugur juga ada lah musimnya bebuah apples, dimana sahaja kelihatan apples disana sini... sayangnya pokok-pokok apples yang terdapat ditaman halaman berbuah hanya sekadar cukup untuk dimakan segar namun untuk dimasak sebagai manisan dessert tidak lah mencukupi, jadinya kalu trigin berlebihan semestinya ke pasar, begitu boleh sahaja menyedia kan manisan compote berbuah apple ini...

Adore dengan warnanya...


Minggu lepas ada sedia kan compote/puree berbuah apple ini namun jumlahnya begitu sedikit jadinya tidak cukup untuk semua dan ada yang merajuk... demi untuk mengubati kerasaan merajuk itu dipujuk kembali sebagai penawar makanya si-BintangJauh pun membeli sekitaran 3 kilos buah apple bernama Reine des Reinettes dan semalam begitu kesuntukan masa oleh itu sedia kan tadi di-awal tengah hari dan ini lah kejadiannya...

3 kilos... sebelum dimasak berisi penuh dengan hiris-hirisan bebuah apples, sudah siap sempurna kok sebanyak ini jadinya...

Compote yang berperisa vanilla ini ada lah salah satu manisan dessert pujaan selera seisi keluarga.

Lagi-lagi yang Bungsu juga Papa CintaJL begitu adore sangat bangat...

Pasti nanti sepulang dari college-nya tatkala melangkah masuk di- hallway terus berkata "Maman cherie...

7 commentaires:

angahPJ a dit…

salam..

puree epal di makan dengan apa yek.. makan begitu saja ke? hehe

mommy yaya a dit…

alahai akak
apa saja yg akak masak, post..semuanya nampak sedap!
hahahaha..
superb chez ratna lah!

Anonyme a dit…

salam mesra kak ratna..
cantiknya bila tengok kak ratna present the food, rasa best sangat..kak ratna,sy ada post komen dlm entry "legakan selera"-entry ttg roti tu..tp maybe kak ratna x perasan..nanti bila ada kelapangan sudi-sudikan tengok yer..terima kasih banyak-banyak..
bila baca entry kak ratna, rasa best sangat terus hilang semua rasa stress keja yg bertimbun ni. tq ya kak ratna,harap terus dapat membaca entry kak ratna, mana tahu dapat bersua di satu masa nanti..
salam mesra kasih sayang buat kak ratna sekeluarga di Grenoble..-nurrul

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Aslmkm Ratna..
Adakah compote/puree seperti membuat pie apple tetapi dihancurkan?
Apa pun gemar dgn presentation yg di pamerkan.

Cik Eka a dit…

sis rat..puree ni biasa makan dengan apa yer

bintangjauh a dit…

Salam kembali AngahPJ,
iya... dimakan sebegitu sahaja, ianya seakan serupa rasa seperti pureed fruits untuk baby yang sedang bermula makan solid foods yang ber-pot ada terdapat dijual di s-market. Disini Peranchis begitu digemari manisan seperti compote berbuah dengan apa sahaja jenis buahnya...

Salam manis semanis madu.

NaniRostam a dit…

Salam Ratna...


Sungguh kreatif. Tak terfikir nak buat puree puree kan....

Walhal boleh buat lapisan triffle dan sebagainya..

Yang paling penting tak kan jadi tanpa kerajinan.

Rat ya memang sungguh rajin.


Salam kasih sayang.