mercredi 5 septembre 2012

Cuti bermusim berakhir... sekolah bermula..

| |



Diluar... kelihatan kekabus putih menyelubungi sekitaran kampongulu dimana perubahan suhu dan cuaca
begitu ketara sekali.

 Hari ini bermulanya hari pertama tahunan persekolahan, yang Bungsu begitu gumbira sekali karena akan bersua kembali dengan kawan-kawan sekelasnya. Masa berlalu dan berpusing serasanya begitu cepat sehingga memukau kan diri sendiri... tetiba tersedar bahawasanya yang Bungsu sudah di tingkatan 3 walhal usianya baru 13 tahun namun karenahnya seperti diperingkat remaja...
Sepetang semalam sebok mengecat biliknya tele, warna origine dari citarasa tuahrumah dahuluan kok pelik sekali dengan dua adunan warna yang dirangkum kan, jadinya ditukari gitu tampak semenggah...
Dan untuk memujuk rasa...
Sebagai penyeri untuk menyamankan rasa perasaan yang comot ini lantas duduk lah sepasu bebunga Lys/lily ini bagi penambah seri dan mengharumkan diruang salon/tamu yang hening ini...

Sepasu bebunga Lys/lily sebagai penyeri&pewangi, meharum semerbak wangi kan di salon ruangtamu nan murung supaya tampak berseri...

Berlatarbelakang dengan gambaran almari library.

Adore dengan rupaparasnya juga bauannya yang harum semerbak...

Hari-hari seterusnya ada lah routine, musim sejuk akan menyapa dan begini lah rupanya pusingan sebuah kehidupan yang semestinya di-akuri dengan sejahteranya...

12 commentaires:

Anonyme a dit…

salam perkenalan kak ratna BintangJauh..telah bertahun saya menjadi silent reader blog kak ratna, tetapi baru hari ini mendapat kekuatan untuk meninggalkan komen, masakan tidak, rasa malu sekiranya tidah diendahkan kak ratna,saya hanya menjadi pembaca setia, sibuknya kerja buat tidak ada kesempatan untuk membuat blog sendiri,makanya hanya menjadi pembaca setia blog kak ratna dan juga kak nani.
tiap kali bertemankan blog kak ratna, terasa sungguh dekat dgn kehidupan kak ratna, saya jadi kagum dengan tiap2 cerita, tambah lagi dengan indahnya photo-photo yang kak ratna sertakan.peluang datang mesyuarat seminggu, jauh dari sibuknya kerja buat saya ambil peluang yg ada membuka blog kak ratna setiap masa, meneliti tiap cerita dan kegum dengan indahnya photo-photo yang kak ratna sertakan,terasa begitu sempurna kehidupan kak ratna disamping suami dan anak-anak tercinta.
jauh disudut hati, ingin sekali berkenalan dgn kak ratna,menjadikan kak ratna seorang kawan,seorang kakak yang jauh nan dekat di hati, ingin sekali bersua muka dan menjemput kak ratna berkunjung ke rumah bila balik ke malaysia, tetapi rasa rendah diri bila kenangkan keadaan diri yg tidaklah sempurna, jauh sekali dari kehidupan kak nani yang bisa menjemput kak ratna berkunjung ke rumahnya yg serba mewah.
gimanapun saya gembira bisa melayani blog kak ratna, salam manis perkenalan dari saya.-nurul, nrrl5@yahoo.com-

Anonyme a dit…

salam perkenalan kak ratna BintangJauh..telah bertahun saya menjadi silent reader blog kak ratna, tetapi baru hari ini mendapat kekuatan untuk meninggalkan komen, masakan tidak, rasa malu sekiranya tidah diendahkan kak ratna,saya hanya menjadi pembaca setia, sibuknya kerja buat tidak ada kesempatan untuk membuat blog sendiri,makanya hanya menjadi pembaca setia blog kak ratna dan juga kak nani.
tiap kali bertemankan blog kak ratna, terasa sungguh dekat dgn kehidupan kak ratna, saya jadi kagum dengan tiap2 cerita, tambah lagi dengan indahnya photo-photo yang kak ratna sertakan.peluang datang mesyuarat seminggu, jauh dari sibuknya kerja buat saya ambil peluang yg ada membuka blog kak ratna setiap masa, meneliti tiap cerita dan kegum dengan indahnya photo-photo yang kak ratna sertakan,terasa begitu sempurna kehidupan kak ratna disamping suami dan anak-anak tercinta.
jauh disudut hati, ingin sekali berkenalan dgn kak ratna,menjadikan kak ratna seorang kawan,seorang kakak yang jauh nan dekat di hati, ingin sekali bersua muka dan menjemput kak ratna berkunjung ke rumah bila balik ke malaysia, tetapi rasa rendah diri bila kenangkan keadaan diri yg tidaklah sempurna, jauh sekali dari kehidupan kak nani yang bisa menjemput kak ratna berkunjung ke rumahnya yg serba mewah.
gimanapun saya gembira bisa melayani blog kak ratna, salam manis perkenalan dari saya.-nurul, nrrl5@yahoo.com-

Nor Azira Mohd Yunus a dit…

Assalammualaikum....dirumah saya menggabungkan bunga lili ini dgn bunga sepit ketam yang sepadan dgn warnanya....pink lembut berbelang hijau muda. Bunga sepit ketam dari halaman rumah manakala lili dibeli di Petaling Street. Boleh tahan harganya disitu.

bintangjauh a dit…

Salam lebaran juga selamat berkenal-kenalan wahai adek Nurul,

Gimana hendak dimula kan dengan barisan ayat-ayatan yang pastinya datang dari anak hati yang sedari tadi sudah pun sayu serasanya karena diberi perhatian dari Nurul yang sebegitu sekali..
Jangan segan dan silu dengannya Kak Ratna, anggap lah selama setahun ini didalam diam Nurul sudah berhasrat ingin berkenalan maka jadi lah perkenalan itu...

Sebenarnya...,

Sudah berhasrat untuk menutup tamat kan blog ini karena serasanya blog ini tiada yang suka... seolah bercerita sendirian sahaja, namun kini? setelah membaca kata-kata nan ikhlas darinya Nurul, sejenak sedari tidak mahu berlaku "tidak peduli" tanpa memikirkan bahawasanya ada juga disana yang masih suka dan memberi perhatian diluar pengetahuan Kak Ratna rupa-rupanya...

Insya'Allah, satu hari nanti pasti kita bersua berkenalan... apa kata dengannya Kak Nani sekali jika beliau bersetuju, Insya'Allah.. semoga hendaknya...

Salam manis semanis madu.



Anonyme a dit…

Assalamualaikum Ratna..salam perkenalan dihulurkan..saya Nur..terkejut bila baca komen di atas yg Ratna ada niat utk tutup blog ni.Jangan ya..aduhhh..Nur sgt seronok setiap kali membaca coretan Ratna di sini..cuma belum ada keberanian utk tinggalkan komen.Setiap hari Nur pasti akan menjenguk blog Ratna,silent reader gitu..After this,pasti Nur akan mencuba utk sentiasa drop a comment.Dan Nur rasa pasti lagi ramai silent readers your blog ni Ratna..Teruskan menulis ya Ratna..And berbanyak terima kasih ingin Nur ucapkan sbb setiap tulisan dan coretan Ratna begitu berkesan dan terkesan di hati ini..ertinya,banyak pengajaran di setiap coretan Ratna ini..Thank you dear Ratna..
Regards:
Nur

bintangjauh a dit…

Wa'alaikumussalam dan salam perkenalan Nur,

iya, niat tersebut sudah lama diputuskan, namun suami berkata itu lah satu-satunya unsur pertalian yang ajaib memboleh kan Ratna berinteraksi dengan muka dunia nan luas ini...

Sekiranya Ratna masih mampu peduli yakni menjaga baik hasrat yang bermohon supaya tidak diputus hentikan gambaran blog nya Ratna, Insya'Allah.. kemungkinan kudrat bertahan ada bakinya...

TerimaKasih segunung tinggi wahai Nur dengan dorongan ikhlas sebagai penawar Ratna disini, walau pun isikandongnya blog ini tidak lah sebagaimana rupa sama seperti dahulu dimana semenjak dua menjak ini coretannya semakin hambar...

Salam manis semanis madu.



Cik Eka a dit…

Sis rat.Rindu rasanya nak berbalas komen dengan sis rat...

sis rat,nak dengar cerita?
di blog eka,ramai betul yang cari gambar anak-anak chez ratna.

keyword yang mereka cari,gambar anak-anak chez ratna.terkejut eka.ramainya yang cari.

mungkin mereka tidak mengetahui staray CintaJL.....

semoga sis rat sentiasa sihat2 sahaja.salam dari jauh

yaya a dit…

dear sis Ratna,

please keep on writing coz everyday.. is a MUST OPEN page that i must read...:)
setiap bait kata yang dilayangkan oleh jemari akak..sesungguhnya menerjah sanubari lalu berkenan untuk berkata...akak begitu ikhlas dalam menulis..

selagi niat kita untuk memberi nasihat, berkongsi pengalaman dan segalanya demi redha Allah..insyaallah Allah pun akan pelihara ur 'privacy' as a writer ( i understand that)dalam kalam alam maya..so true if ur husband said..keep on writing to know the real big whole world ini..

u take care..teruskan menulis..kerana kerinduan pada teman tidak mungkin dapat diluahkan dengan ucapan dari mulut dan kata-kata..namun cara penulisan kita kadang2 mentafsir segalanya..

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Aslmkm Ratna..
Lamanya rasa tak berbalas komen.
Apa yang dilihat adalah bunga lily yang sangat cantik dan sesungguhnya harum baunya.
Ratna, kedatangan musim sejuk pula akan saya nanti kan gambaran salji nan memutih.

NaniRostam a dit…

Salam rat...


Apa khabar...


Kalaulah betul rat nak tutup blog ini...bagaimana kita mahu berhubung nanti....

Melalui blog, jika ada kelapangan, pasti ku jengah, ku intai jua..


Teruslah menulis, berfoto fotoan yang sungguh tampak professional dan indah....

Sekurang kurangnya menambah kenalan dan menghilang kebosanan.

Percayalah blog pun membuat kita awet muda tau...

Sebab ianya merupakan satu expressi dirimu yang merangsang gelombang otak menjadi lebih teruja dan bertenaga.

Percayalah tidak ramai orang yang berbakat menulis seperti rat.

Jangan dihentikan...teruskan ia bagai aliran sungai yang tenang..beriring dengan tugasan harian dalam kehidupan.


Tiba -tiba rindu sangat saat perkenalan kita melalui blog yang membawa kepada panggilan telefon.

Rindu nak dengar suara lunak rat..

Salam rindu dan kasih sayang dari nani...salam aidilfitri maaf zahir batin sekali lagi.

Anonyme a dit…

salam kak ratna..
Gembira sangat2 hati ini bila komen yg ditinggal mendapat respon dr kak ratna, terima kasih yg teramat sangat. Sungguh saya terkejut bila kak ratna terfikir utk menutup blog ini. Sebagaimana reader and blogger yg lain, saya juga nak merayu jgn ditutup and dihentikan penulisan kak ratna ni. Seperti mak wardah, tiap baris kata dan paparan photo dlm blog kak ratna seperti penenang jiwa dan peneman hati kala stress.hilang semua bila melihat setiap paparan di blog akak...please ya....biar kak ratna terus berahsia ttg keluarga dan diri, tp teruslah berkongsi cerita hidup dan gambaran di sana, jauh di france dimana mungkin x tersampai jejak saya di tempatnya kak ratna..
Sampai bertemu lg..salam mesra buat kak ratna yg jauh di mata, dekat di hati..nurul.

bintangjauh a dit…

Salam wahai Cik Eka,

Didahului dengan ucapan Selamat HariRaya AidilFitri dan bermohon kemaafan zahir&batin.

iya yang benar... jika dapat sis Ratna mengalih sedikit pendiriannya CintaJL pasti kesulitan itu dapat dipermudahkan namun...

Khabarnya baik sejahtera cuma sebok dengan persiapan buatnya Elisa, permulaan tahun pertama sebagai student.

Salam manis semanis madu.