mercredi 19 septembre 2012

Lega kan selera....

| |



Malam semalam, selepas bermakan malam berdua sahaja dengannya yang Bungsu... terus keluar kan kembali bahan-bahan seadunan untuk roti Brioche karena yang berbungaan terlalu "heavy&rich" kerasaannya maka itu sebok kembali sedia kan yang baru karena berhasrat dihati untuk menceriakan yang Bungsu, kasihan sesungguhnya... tidak begitu dapat menikmati goûter-nya dengan semenggah...

Setelah berperam semalaman, seawal pagi tadi adunan dough terus disiap sempurnakannya...

Dan crème pâtissière/pastry cream ada selebihnya, sengaja asing kan sedikit semalam karena serasa dihati bagai ditandatanya dengan kesangsian yang tidak menentu keruan...

Umpama sudah tahu bahawasanya roti berbungaan rasanya sebegitu yang ber-sauce inti memuak kan selera...

Maka itu, siap sempurna kan roti Brioche yang kosong seperti asalusulnya yang sebenar!

Sudah dijamu rasa sebentar tadi sebagai minumnya sarapan pagi, verdict... iya, yummy! kelembutan&kegebuannya lagi terasa dan bertambah yummy dengan adanya dayang yakni sauce crème pâtissière secara berasingan... junam kan roti terus didalam sauce yang begitu lunak dimasa yang sama ber-Alhamdulillah petanda syukran kepadaNya...


Sudah ada penawar... lega serasanya..

6 commentaires:

azieazah a dit…

Ohhhh sampai junam ke dalam creme? Ohhh menggodanya Kak BINTANG JAUH.
Gebus dan nampak lembut sekali.

mommy yaya a dit…

gebu!
shape dia pon unik..

Anonyme a dit…

salam mesra kak ratna..
cantik sekali roti hasil tangan kak ratna, mesti rasanya secantik rupanya..melihat photo-photo masakan kak ratna, terus minat nak membaking timbul..tambahan pula deco yg cantik di cuisine nya kak ratna..aduh, terbuai sungguh hinga boleh terbawa di dalam mimpi..kalau tidak keberatan, saya ingin bertanya kak ratna..setiap cerita di dalam blog ini adakah turut dibaca olehnya CintaJL dan anak-anak sekalian? ataupun terdapat France verse untuk mereka baca?(kak ratna pernah beritahu bahasa utama anak-anak adalah France language, tp bila membaca tahu BM tak?)
memang seronok bila bayangkan kehidupan kak ratna di Grenoble sana, buat hati tertarik-tarik ke sana, insyaallah ada rezeki nanti mungkin sampai ke sana..tringin mahu menjengok kedainya coklat Valrhona yg sedap itu.sampai nanti, salam mesra kasih sayang buatnya kak ratna dan keluarga.-nurrul.

bintangjauh a dit…

Salam AA/anaknya,

sangat gebus lagi lembut dan lagi yummy jika terjunam didalam sauce-nya... syurga selera yang dilayan..

Salam manis semanis madu.



bintangjauh a dit…

Salam mommy yaya,

shape tulen yang sering ditiru oleh semua disini... voilà!

Salam manis semanis madu.

bintangjauh a dit…

Salam mesra dek Nurrul,

seisi keluarga sudah sedia maklum dengan gaya coretan bahasa kak Ratna.. meski pun mereka tidak membaca isi kandongnya namun sudah ngerti dengan hanya melihat hasil petikan gambaran photos yang diperaga kan... dan bahasa melayunya tidak begitu fasih namun ngerti&faham mengikut cara kak Ratna menggunakannya tatkala berbual mesra dengannya IbuAndong atau adikberadik sepusat sepusing...

Sebegini sahaja yang kak Ratna mampu&berdaya sebagai gambaran sebuah kehidupan ditanah Peranchis ini... apa-apa pun, senang lagi nyaman serasa dihati setiap kali Nurrul memberi petanda menghargai blog-nya kak Ratna ini... Insya'Allah semoga hasrat murni Nurrul untuk kesini akan dimakbul kan dan dapat bertemu sua dengan nyatanya, dan Maison du Grand Chocolat Valrhona menanti dengan kembangan sepasang tangan petanda menyambut tetamunya...

Salam mesra kasihsayang juga buatnya Nurrul&seisi keluarga.