mercredi 31 octobre 2012

Encore ... ! façon Christophe Michalak ..

| |



Sebiji buah apple ber-saiz cenonet dari potager, banyak merimbun bebuahnya namun masam kelat rasanya....

Bebuah apple yang berlebihan sudah lama terbiar tanpa dihirau kan, dan enggan membazir... lansong diguna kan sebagai manisan berminum petang ini yang bersuhu dingin sesungguhnya... resepi ini terdapat dari seorang blogger masakan yang terkenal disini Peranchis dimana beliau sering mencubai resepi baru dari chef-chef pâtissiers yang berbintang, setelah selesai menghayati cara-cara penyediaan scone façon Christophe Michalak terus tercuit selera dan lagi sekali "encore !" menyempurna kannya dimana  ada kelainan dari resepi scone yang tulen...

Sedia kan satu ber-saiz besar dan tiga ber-saiz kecil dari 360 gm tepung ... serupa sama seperti caranya Christophe Michalak.

 
juga sedia kan sedikit apple jam sebagai sauce peneman scone ini...

perbedaan resepi dari Christophe Michalak ialah scone nya hanya ber-cream sahaja tanpa telur dan butter...

Apple jam yang bertahta kan sebiji buahnya apple yang comel sekali...

 Adore gambaran photo ini...

walau pun scone ini tanpa telur&butter, rasa kerasaannya tetap gebu, lunak dan dibadan luarnya garing... yummy !






dan disekitaran dataran scone dioles dengan kuning telur juga taburan gula perang dan si-BintangJauh memandai menambah taburan gula mutiara sebagai penyeri...






Voilà... 




1 commentaires:

Anonyme a dit…

so yummy! pandai mengolah resipi ialah ciri2 chef yg bagus..hikhik

mommy yaya