jeudi 25 octobre 2012

Gâteau Ultra Moelleux aux Mirabelles bersamping dengan ???

| |


Hari ini kok rasa perasaan penuh dengan ??? bertanda tanya mengenai setulen mana kah kejujuran seseorang manusia itu karena kini semakin diri berinteraksi dengan para bloggers semakin itu diri ini berdepan dengan sikap yang sukar diadili sama'ada iya atau tidak, benar atau bohong, palsu atau tulen ??? dimana dahulu kala sehingga lah sekarang ketika waktu ini, itu semua tidak perlu dikaji disini Peranchis pabila berkawan karena sikap dan pendirian orang-orang Peranchis yang berdasar kan bertutur-cakap tanpa berselindung disebalik kebenaran yang ingin disampai luah kan dan mereka begitu senang berbahas secara cendekiawan/ilmuwan/le savant yang menggunakan akal fikiran yang terang benderang, juga pabila memberi buah pandangan itu dikupas sebolehnya mengikut fakta dan prinsip yang bernas tanpa menjatuh atau mengecil kan keupayaan, air muka atau maruah seseorang itu...

Namun,

Diri ini baru sahaja berjinak menyeloka duniawi maya ini, tidak berapa biasa dengan karenah dan sikap perangai seseorang dengan cara penyampaian terhadap sesebuah pandangan terhadap hidup karena disini Peranchis tidak punyai kekawan yang dikenali dari tanahair maksudnya orang melayu, jadinya diri ini begitu terhad pergaulannya, dan dimaklumi masa kini atau sekarang cara percakapan tutur bahasa pun bertukar dimana generasi yang bertaraf abad baru yakni millenium yang sudah berganda angka sedari 2000 banyak perbedaannya...

Justeru, bilamasa bertembung dengan para bloggers yang lantang cara bahasanya, rasa diri begitu tersentak dan terus ber-Istighfar... ya ampun, ada kah Islam itu hanya menutup aurat/bertudung lingkup???

Tolong hurai kan kepada sesiapa yang bertaraf  Le Savant !!!


 
Hari ini berminum petang dengannya gâteau berbuah prune bernama mirabelle.
Akan tetapi bukan bebuah mirabelle yang segar... guna kan mirabelle jam sahaja!

Gâteau bertaraf cake ini dibahagi kan dua adunan setengah adunan kosong yakni tanpa mirabelle jam dan setengahnya berisi jam, 

 Jadinya, bahagian bawah tekstur-nya agak basah-melekat/sticky dan diatas pula tekstur gebu lunak...

Diatas dataran puncaknya gâteau berselerak serbuk coco bercebisan chocolat noir.


 Begitu, kerasaannya bertambah-tambah yummy...

 
Voilà ...

1 commentaires:

Kak Rose a dit…

Salam Aidil Adha buat Ratna sekeluarga....

kita kena amalkan ungkapan "don't judge the book by it's cover" kadang2 yg x bertutup litup itu adalah lebih baik dalamannya....