samedi 27 octobre 2012

Kus semangat...

| |


Ya ampun... sepetang ini tetiba salji putih sesuci warnanya turun... dan turun  melayang-layang lembut petanda suhu dingin sudah menyapa... sedikit demi sedikit lapisan salji semakin memutih dan menebal secara semulajadi, justeru dianak hati berbisik lembut bersyukuran dengan rahmat anugerah keindahan yang sesungguhnya kuhargai sepenuh diri... syukuran beralas kesyahduan dapat menyaksikan kebesaran Allah Ta'ala yang tiada tandingannya...

Gambaran photo tidak berapa molek karena angin bertiup sederhana deras namun dinginnya bertahap beku serasa menggigil tatkala mengambil photo dihadapan halaman, begini lah keadaan suasananya ketika salji turun  dan tidak kusangka hari ini turun buat pertama kalinya, kok awal ?

 
Permandangan suasana bersalji dikampongulu seberang, kelihatan atap-atap rumah diselaputi putih salji yang telah diramalkan berterusan turun seharian ini....

Château nun diatas bukit kayangan megah bertapak memandang kebawah sebuah kampongulu sebagai penduduknya.

Gambaran dekat balkoni ditingkat atas, jelas sekali rupaparas salji nan putih...


Oleh karena tidak boleh keluar dek tiupan angin nan deras seiring dengan turunan salji hanya setakat gambaran photos yang diambil dari balkoni sahaja...

Sepasu pokok mawar ber-saiz cenonet masih kuat melawan cuaca bersampingan kembangan mawar ... terletak sendirian beralas kan dengan sebidang dataran salji di balkoni.

Gambaran pokok mawar dengan sejemput salji diatas dataran sehelai daun ...

Kelihatan cebis-cebis tompokan salji melekat diatas tumbuhan mawar ini...

Kasihan si-bunga mawar jatuh melentok kebawah dek tompokan salji bertapak diatas pangkal tangkainya, voilà ... setakat ini sahaja yang dapat digambar kan, nanti-nanti... pabila salji berhenti turun dan angin bersurut lalu dengan tiupannya akan keluar ketaman halaman bagi melengkap kan isikandong entry seterusnya, sabar ya...

Tatkala diluar halaman....


Sejurus angin mengundur pergi sekejap dari bertiup deras dan salji pun menurun ada kurangnya terus keluar mengambil peluang mengabil beberapa gambaran ditaman halaman, kelihatan sepohon pokok red cedar yang berpohon-pohon melentik lengkok diselaputi oleh salji...


Kayu-kayu untuk tungku api/chimney/fireplace yang sudah disusun rapi oleh yang Sulong bersama Papanya tetiba roboh jatuh ketanah dek tiupan angin nan deras sekali, badaboummmm.. ! 

Agapanthe yang lembut warnanya tampak bertambah lembut dengan taburan salji-salji nan putih berseri suci...

Setangkai putik mawar ditepi tangga hadapan pintu utama juga diseri kan oleh taburan salji, cantik sekali...

umpama taburan icing gula...

Yang ini juga senasib... adore dengan taburan salji diatas dedaun juga bebunga ditepi tangga pintu utama...

Sayangnya tidak berkesempatan mengambil gambaran photos selengkap seperti semahunya karena sejurus kemudian angin menyapa lagi bertiupan begitu deras sesungguhnya, brrr..brrr... dingin sedinginnya seperti es beku serasa diri terus berlari pantas menuju kepintu masuk untuk berteduh dari es dingin...

4 commentaires:

Anonyme a dit…

Salam Ratna...uwahhh dah bersalji ya..tentu sejuk beku tu..Di sini pun tadi ya ampun sejuk seperti ais tapi tidak bersalji la...Tapi sejuknya menggigil-gigil.
Besok memerap di rumah aje lah nampaknya...
Salam mesra dari Kak Nur

azieazah a dit…

Hanya DIA Maha Mengetahui dan bijak mengatur. Aturan cuaca tu bukan di bawah kawalan kita. Tapi, mesti best main salji, kan?

Cik Eka a dit…

sis rat..awal pulak salji turun ya..
tak sabar nak tengok cerita2 mengenai musim salji dari sis rat...

Angah a dit…

tiba-tiba tak sabar nak tgk gambar-gambar salji, dah tentu akan menyusul kan?