mercredi 21 novembre 2012

Lempeng Peranchis sahaja...

| |


Les crêpes aka lempeng Peranchis sahaja... pada setiap harinya Rabu yang Bungsu bersekolah separuh hari, jadinya setiap hari Rabu juga ada lah hari lempeng, tidak boleh diabai kan nanti bermuncung panjang... caprice ala Peranchis karenahnya...


Sedia kan dua adunan, seadunan batter berdaun ketumbar dan seadunan lagi ber-batter kosong secara tulen...

 Versi tulen...

Peneman sampingannya ialah ayam curry dipotong cenonet berkuah pekat tidak cair karena bagi mengelakkan dari meleleh kepada gulungan lempeng pabila sudah di-isi kan karena disini cara makannya begini... ambil sehelai lempeng, tebar kan diatas pinggan lantas bubuhi sesudu besar kari ayam dan gulung tanpa dilipat kemas disebelah kanan&kiri bulatan lempeng dan ngap ! gulungannya tidak serupa dengan gulungan kuih ketayap/gulung/dadar, maka itu kalu kuah curry terlalu cair nanti ter...meleleh !

 
Adore lempeng berdaun ketumbar... menaikkan lagi selera, seperkara lagi daun ketumbar begitu sesuai&serasi dengan apa sahaja masakan Bollywood... les crêpes juga berbau harum mewangi...

Kuah ayam curry yang berchili pedas seperti semahunya si-BintangJauh...

 
Jadinya yang tulen untuk dimakan secara manis yaitu peneman sampingan seperti gula kasar/halus putih/perang, confiture/jam, madu, sauce au chocolat atau Nutella, crème chantilly dan apa sahaja yang disukai, dan yang berdaun ketumbar pastinya dengan curry.... yummy !

Cuaca yang comot bertaraf dingin di Siberia se'eloknya melayan selera sebagai penawarnya... seperti sediakan apa sahaja namanya masakan yang ter...paling menambat selera... jadinya dengan serta merta terhapus lah rasa perasaan yang termonyok itu...

 
Seperti setiap hari Rabu sudah tidak perlu lagi mencanang kepada yang Bungsu apa kah bakal makan tengah'hari bersama goûter minum petangnya nanti...

 
Pilih lah yang mana satu...


Voilà !

2 commentaires:

love for life a dit…

aduh lapaqqqqqq

Snuze a dit…

Cantik sungguh hidangannya!