jeudi 15 novembre 2012

Madeleines... bahulu Peranchis

| |




Moule dibeli sudah berbulan lamanya... akan tetapi tidak pernah lagi merasmikannya...

Di-blog nya blogger masakan yang terkenal disini Peranchis ada resepi Madeleines yang berkacang noisette/hazelnut, akan tetapi tidak ada disimpanan jadinya sedia kan sahaja versi kosong tanpa kekacang...

Sekelip mata sudah siap sedia setelah bahan-bahan disebatikan sekali lepas satu dan seterusnya... dan biarkan duduk diam didalam peti es untuk sejam dua akan tetapi se'eloknya seharian atau semalaman...

 
Kelihatan dedaun pokoknya Tilleul sudah menguning ke'emasan... betapa cantiknya pabila sinaran cahaya mentari memancar jernih dimusim gugur ini...

 
Buat pertama kalinya menyempurna kan Madeleines bahulu Peranchis ini, sekian lama disini baru hari ini terasa seperti kepingin sangat mencuba gimana hasil kejadiannya dan Alhamdulillah...

 Seperkara lagi, Madeleines Peranchis rupaparasnya agak bizarre karena semestinya ada sebuah bukit ditengah dan itu lah keistimewaan kuih bahulu made in Peranchis ini... kok terbonjol membukit ! akan tetapi semahunya begitu baru asli dan menjadi...

Dibawah berlekar serupa kerang dan diatas berbukit... voilà..! bahulu Madeleine Peranchis...

 
Sayangnya... tidak begitu berpuashati dengan moule Madeleine Tefal karena garisan berbentuk kerangnya tidak berapa dalam jadinya tampak lembut sahaja garisan tersebut, nanti akan ke Grenoble membeli moule yang ber-silicone, banyak berkata "genial & super" ...

 
Setangkai dua dedaun Tilleul dari taman halaman sebagai penyeri...

Pokok Tilleul berdaun emas...

Hari ini seperti semalam bercuaca indah dengan pancaran mentari yang jernih meskipun seawal pagi berkabus putih dimana  nurcahaya sempat menyelinap disebalik dedaun bewarna emas... cemerlangnya rasa perasaan diberkati dengan cahaya nan jernih sempena menyambut tahun baru Ma'al Hijrah 1434 masihi, semoga perjalanan hari-hari seterusnya dimulakan senantiasa dengan ini... Bismillahirrahmanirrahim... dan diakhiri dengan Alhamdulillah... Amin.


Sedikit demi sedikit dedaunnya berguguran melayang-layang lembut jatuh ke-destinasinya menyembah diatas dataran sebidang tanah...

1 commentaires:

Anonyme a dit…

Salam Ratna...wahhh...cantiknya madeleine tu..sangat happy knur tgk and bonjolnya cantik sekali...yum yummm...
Kalau si Eric tu katanya jgn guna silicone pan utk madeleine ni sbb nanti akan berbulu2 hasilnya.Tapi tak tahulah benar atau tak ckpnya tu sbb kak nur tak pernah guna silicone pan tu.
Apapun this entry really makes me happy..kak nur pun tak tahu kenapa kak nur suka amat dgn boulu peranchis ni..even before tinggal di sini pun sudah kak nur sudah jatuh cinta dgnnya...
TQ Ratna...
Salam mesra dari Kak Nur