vendredi 23 novembre 2012

Merisik salam "Au revoir"....

| |


Khamis: Novembre 29

Ramalan cuaca katanya hari ini akan bersalji putih disini kampongulu, dari harinya Isnin hujannnnn... sehari-harian tanpa henti... semalam lewat petang CintaJL terpaksa buang air dikolamrenang yang penuh dek curahan hujan yang enggan berhenti...

Seawal pagi CintaJL menyusur pergi destinasi Grenoble, sudah terlambat... bergegas keluar tetiba muncul sambil berkata "kunci kereta" terus dicapainya lantas lagi sekali dahiku dicium lembut dengan lirikan pandangankasih dari sepasangmatanya yang handsome... syahdu serasanya sambil diri yang terpaku dipinggiran pintu utama mengiringi kelibat kereta sehingga lenyap dari pandangan meskipun angin dingin menghebus lembut dengan renjisan hujan...

Sehingga kini masih menanti secebis flocon de neige/snowflake salji turun berjurai-jurai umpama dikayangan...


 
Diluar masih tidak ada petanda yang salji akan turun... namun, dikampongulu seberang kok sudah memutih kelihatan disekitaran pinggiran bukit-bukit... betapa indahnya permandangan ini... 


 
Gambaran photo diambil dari balkoni tingkat atas... dan perbedaan diantara kedua kampong yang bersalji dan tanpa bersalji begitu "contrast" dimana dibelah bahagian kampongulu si-BintangJauh kelihatan dengan jelasnya selereng dataran bukit yang masih menghijau rerumputnya...


 
Dari balkoni menyaksikan permandangan putih kelabu tampak samar dipersekitaran kampongulu seberang, rasa perasaan disa'at ketika ini serasanya aman tenteram...

 
Ya ampun.... kelihatan se'ekor sang burung La Pie atau Pica Pica nama scientifique-nya sedang bertenggek molek diatas setangkai dahan pokok dikawasan taman halaman jiran sebelah Madame D, iya yang benar...

 
Kok sendirian... kasihan... 

 
Tatkala masih memandang ke arah permandangan dataran bukit yang diselaputi oleh salji, tetiba La Pie sang burung menguakkan sepasang kekepaknya dan terbang tinggi pergi entah kemana... dengan secepat yang mungkin terus merakamkan gambaran photo ini... nasib baik ! Voilà !!!

Jika benar salji pasti akan turun, mungkin lewat petang ini akan rakamkan gambaran suasananya...


********************************************

Rabu: Novembre 28
Selingan sepintas lalu, buat tatapan Kakak Paris...




 


 
Daum Art is the ultimate luxury since 1878.

 
Collection Nature

 
Semangkuk coupelle dedaun & kupu-kupu juga sang siput...

 
Collection Botanics, Semangkuk coupelle Iris.



 







Voilà ! 

*******************************

Sabtu: Sabtu Novembre 24


Meski pun setakat ini hanya dua pembaca nan setia yang memujuk rasa supaya tidak bersikap sedemikian rupa namun... berbelahbagi jadinya karena diri ini belaskasihannya begitu tinggi... bukan senang dipujuk rayu termakan dengan pujukan lantas bertukar fikiran, cumanya tidak sanggup menghampa kan kepada yang prihatin dan ikhlas sesungguhnya... penghargaan dari yang berjumlah kecil ini jangan lah diambil ringan sebegitu sahaja, yang pentingnya bukan quantity akan tetapi quality, tidak kah begitu?

Beri lah Ratna masa ...


CS, berbisan kita... Ony&Honey?

AngahPJ, syahdu serasanya... TerimaKasih..

AA, siapa lah Ratna jika dibandingkan dengan cara penulisan AA yang Ratna adore..., terutama sekali dengan pasangan sejoli HISYAM&SERI BULAN...

Kak Nur Paris... wahai Kak Nur yang Ratna hormati sesungguhnya... hasrat itu sudah lama dicanang sebarkan.. Ratna bertahan pun karena mengenangkan kepada yang benar keikhlasannya terhadap blog ini... nanti dring drong ya Kak Nur...

Dza yang budiman, dalam diam Ratna merasa sayu dengan ketulusan kata-kata darinya Dza yang bersusah payah menyampaikan gambaran pernyataan yang jelas lagi terpeinci lantas Ratna merasa bersalah terhadap diri sendiri dengan tanda pertanyaan yang bertubi-tubi menyergah Ratna supaya beralah sahaja... bahawasanya masih ada lagi nun jauh disana... dimana hariannya begitu padat dengan tanggungjawabnya keatas keluarga yang dikasihi namun masih berupaya menyuarakan apa yang terpendam... Akan Ratna telephone Dza dimasa yang terdekat... tunggu ya..

Dek anonyme, jangan risau... nanti-nanti akan aunty Ratna selitkan gambaran photos sewaktu salji juga Honey... voilà !

Sis Iha, penyebabnya banyak dan bukan karena kekurangan idea atau pun bosan... ideas begitu banyak dan bosan tidak pernah, adore ber-blogging... dan adore sis Iha juga karena sis Iha serupasama dengannya IbuAndong Ratna... beri lah Ratna masa ya wahai sis Iha.. lagi-lagi dapat berkenalan dengannya sis Iha yang Ratna hargai sesungguhnya... sampai nanti..

Dekni... kok lama nian menyepi tanpa khabar berita... setiapkali Ratna datang menyinggah setiapkali itu lah tanpa petanda dan tetiba menjelma serupa puteri kayangan...sebenarnya sudah beberapa kali Ratna menyatakan hasrat mahu mengundurkan diri akan tetapi setiapkali tergendala tidak kesampaian keputusan itu ditepati... gimana pun setakat ini hanya melayan jawab komentar dari yang bertaraf peduli.... grosses bises !


Ummi_imani, iya... setakat ini Kakak BintangJauh tidak akan menutup blog ini... hanya lah buat sementara mendiamkan diri sahaja... dan sekali sekala akan Kakak me-update kan entry baru mengenai penyediaan beraya Natal nanti, tidak sampainya hati blog ini dibiarkan sebegitu tanpa gambaran khabar berita... percaya lah...

Rose,  tidak akan Ratna menghampakan kepada yang peduli jika Ratna tegar hati/keras hati begitu bermakna diri ini hanya mementingkan diri sendiri dan semaklumnya pabila sudah membuka perkenalkan gambaran hidup selama ini serasanya tidak adil berkataputus tanpa mengambilkira kepada yang setia terhadap blog ini, TerimaKasih sesungguhnya wahai Rose dengan perhatian nan ikhlas yang tersangat Ratna hargai... sampai nanti..


Mommy yaya, hanya seketika sahaja... namun masih ada diselit itu & ini sebagai penawar... TerimaKasih sesungguhnya dengan perhatian nan ikhlas yang begitu kak Ratna hargai... ada hari-harinya akan kak Ratna paparkan apa sahaja sebagai tatapan semua, begitu Mommy yaya tidak merajuk terhadap kak Ratna... sampai nanti..

                                 **************************************************

AsSalamu'alaikum warahmahtullahi wabarakatuh dihari Jumaat nan mulia buat semua walau dimana pun berada diserata pelusuk dunia nan luas terbentang... tahun 2012 hampir melambai kan ucapan selamat tinggal justeru itu tahun yang bakal disambut yakni 2013 begitu dekat menyusuri tarikhnya, iya bernombor 13... kepada yang percaya dengan ilmu "takhyul" yakni kepercayaan karut atau superstition yang bermakna tahun hadapan seharusnya berhati-hati dengan apa sahaja gerakan diri... Wallahu A'lam !

Bagi diri ini, hari-hari berikut ada lah hari berfikir atau meditasi mencari ruang-ruang yang tercicir gimana seharusnya menghabis kan satu sesuku bulan ini dengan agenda harian supaya diisi penuh kan dengan sejahteranya... kalu diikut kan kehendak diri semahunya berundur sahaja dari ber...blogging karena serasanya tidak banyak manfa'at yakni pengaruh baik yang dapat dikongsikan bersama... dimana definasi diri ini terhadap ber-blogging hanya semata-mata mempamir peraga kan kehidupan harian yang dipelbagai kan mengikut kemampuan memasing bagi memperindah kannya seperti bercuti, bermajlis, beraya, ber-shopping itu&ini, bermasakan&ber-baking itu&ini, apa yang terbaru dan terkini, penyebaran pesanan itu&ini, hukum&hakam agama ibarat tok guru yang bertauliah memberi syarahan ceramah yang ingin disampai kan juga kenangan lapuk yang ingin dikenang kan lantas dibangkit kan kembali dan terjadi lah sebuah kisah dan sebagainya... panjangkata, hampir semua pengalaman rempahratus sebuah kehidupan itu dicampuradukkan lansong menjadi lah cherita bab demi bab yang dicoret selama yang dilalui sedari dahulu&sekarang....

Sekiranya si-BintangJauh tidak secekal mana semangat dirinya... anggap lah "entry" ini sebagai titik noktah yang terakhir dan sekira disebaliknya anggap lah ianya hanya sebagai rungutan dari seorang suri yang membebel tanpa punca mengapa?

Maksud selamat tinggal seharusnya ber-definasi tamat... ? atau !


 
Disini Peranchis perayaan yang gadang akan disambut pada Décembre 25 yaitu "Joyeux Noël", dan kemungkinan perayaan ini disambut secara sederhana sesungguhnya karena "La France est en récession" jadinya seharusnya jangan berlebihan...

Yang ini dibeli pada 2 minggu nan lalu dimana sah sesahnya ekonomi diPeranchis begitu kecundang sekali, boutique yang ternama ini sudah menutupkan tiraiannya "too big to fail" dimana sepanjang sebuah "ruelle/petite rue" selorong jalan di Grenoble yang di-monopoli oleh boutique ini khas untuk perhiasan&perabot dalaman yang berjenama, sebelum tutup buat selamanya diadakan jualan habis-habisan sehingga tahap 80% !!!


 
Hanya sekadar membeli lingkaran bulat yang dibuat dari ranting-ranting kayu kering sebagai hiasan untuk pintu utama bakal raya christmas... jika tanpa harga potongan 60% tidak sesekali akan tercuit kehendak diri untuk membelinya, mengikut harga sebenar kok segini sahaja tanpa hiasannya, iya mahalllll !

Begitu juga segala balang-balang yang pastinya diisi penuh dengan pelbagai nama biscuits sudah siap sedia terletak diatas sebuah meja...

Kepada yang adoreeeee sianak kucing sebagai tatapan ter......  ? Honey Aristocat sedang bobok dengan lenanya...

 
Gambaran photo ini diambil pada pagi tadi... dari balkoni dilantai tingkat atas yang mengadap terus berhadapan dengannya Château seribu tahun... bersinaran mentari dengan gemilangnya menyelinap disebalik pokoknya Tilleul meski pun kekabus putih tebal menyelubungi seluruh kampongulu yang berlangit kelabu namun masih ada terselit nurcahaya sebagai penawar dihari Jumaat ini......

Sampai nanti...

13 commentaires:

angahPJ a dit…

Wa'alaikum salam. Andai ini yg terakhir, 10 jari disusun dan mohon kemaafan. Hingga jumpa lagi sahabatku. Moga kita jumpa di firdausi. Amin. Salam 10 muharam

azieazah a dit…

Sedihnya. kenapa harus ditamatkan segala keindahan menulis dan hubungan maya kita

Anonyme a dit…

Waalaikumsalam Ratna...pada fikiran kak nur,Ratna teruskan lah berblogging ni sbb Ratna ada pembaca setia yg senang dgn tulisan dan cerita2 Ratna.Macam kak nur ni,hari2 kak nur akan 'click' Ratna,jika tidak ada entry baru,kak nur akan baca entry Ratna yg lama.Walaupun baru dgn blog Ratna ni,kak nur rasa tenang setiap kali membacanya.Lagi pabila menatap gmbar2 yg sejuk mata memandang,lapang dada rasanya...Anggaplah berblog ini ruang utk Ratna berkarya,mencurah rasa dan berhubung dgn kami pembaca setia Ratna..Jangan berhenti menulis wahai adikku...Nanti kak nur akan hubungi Ratna..Selamat berhujung minggu..
Salam mesra dari kak nur

Anonyme a dit…

sama juga dgn sy aunty ratna. sy suka lihat penulisan seperti ini dan gambar2,entries aunty ratna sgt menarik. nnt sy rindu honey aristocat :(

Art lover, cinnamonworldofcolours a dit…

Aslmkm Ratna..
Apakah penyebabnya Ratna nak berhenti berblogging..sekiranya bosan atau kekurangan idea..menulis aje diwaktu2 yg tertentu.
Ratna..ambil lah berblogging ini sesuatu yg merapatkan jarak kita yang jauh. Terjalinlah sudah persahabatan kita selama ini yg membuat kita mengenal apa yg diminati/suka antara kita.
Apa2pun saya hormati dengan keputusan dibuat jikalau itu menyenangkan hati/perasaan Ratna.
Semoga kita bertemu kembali...

AZNI BINTI MAT ISA a dit…

Assalamualaikum Ratna.
Berehat-rehatlah dari rutin dan kejemuan. Kita ni kan manusia biasa, memang suatu yang logika. Rumah ku pun sudah berabuk dan bersawang 4 purnama lamanya. Tiada sebab musabab, kata orang puteh, no mood.hehe.
Sekarang mula ambil mop dan menyapu sawang-sawang. on your mart,get set go!
Ratna, jangan lupa jenguk2 Blog dekni tau!sekarang sudah ku tukar namanya Aznimatisa. Nama penuh bersama nama arwah abah. adios2 sahabat maya kesayangan ku. Lebiu 2 3 n 4!

AZNI BINTI MAT ISA a dit…

Hello2 kawan ku di Tanah Perancis yang comel lagi manja

(hehe macam lah pernah tengok muka si Ratna ni, sebenarnya tak pernah dring drong?..hehe
apatah lagi melihat rupa parasnya ..intro panjang nya!!)

wah, kelas gitu menjawab komenter2 di blog terkini, i like!!!hehe.

tq tq nak jawab komen kita ek, ha gi baca penulisan ku yang terkini, yang ntah apa-apa. Janji terussss menulis dari hati. Itu pun...lepas kena ketok kepala banyak kali dengan kenkawan alam maya menerusi blog sebelum yang terkini tu lah!

okay Ratna, take care. jangan makan banyak2 cuti2 sekolah ni,nanti guhumsss/gemok you ><

(eh sana cuti ke macam kat sini?)

ummi_imani a dit…

kakak bintang jauh,
kalo nanti tidak lagi berblogging jangan di tutup terus ya blognya.
kapan2 rindu nanti bisa di belek2..blog kakak ini ibarat pencuci mata saya..tenang dan adore sekali dgn clip clap nya..tempat berangan pun iya..

Anonyme a dit…

As salam Ratna,

Begitu dengan dengan saya, setiap hari blog pertama yg saya click adalah blog Ratna, saya suka tgk gambar2 yg Ratna sertakan dan suka tgk presentation dan kesempurnaan penyediaan makanan di sana, boleh digunakan sebagai panduan utk dipraktikkan..
Kalau betul Ratna nak tutup blog, saya pastikan rindukan blog Ratna..ikhlas dari Rose

Anonyme a dit…

salam kak ratna
mengapakah isu ini dusebut lagi..sedih saya membacanya..sesuangguhnya blog akak membuatkan hari saya terasa terisi kerana banyak nasihat dan gambaran foto yg cantik2..winks*

tp, jika sudah kehendak hati si empunya diri..apakan daya..semoga akak memilih yg terbaik..dan aku pastu merindui gaya penulisannmu yg manja lagi penuh berhemah itu

take care...happy becoming new year..semoga sihat selalu agar diberikan kekuatan utk terus beribadat..

~mommy yaya~

Anonyme a dit…

Salam Ratna....aduhhhh...sungguh teramat teruja dan ada sedikit jeles pabila menatap your Daum....aduhhhh

-Kakak Paris-

Anonyme a dit…

Assalamualaikum dan salam mesra Ratna. Terima kasih kerana masih sudi lagi bercerita dan berbicara di blog Ratna, maka dapatlah Dza membaca dan menjamu mata dengan gambar2 yang di clip clap Ratna. Tenang sungguh melihat gambar2 disekitaran kampung Ratna yang sudah mula bersalji...terima kasih sekali lagi! Dza.

Jun a dit…

Salam Ratna,
Bagai terhenti sekejap degup jantung tatkala membaca bait ayat - mahu berhenti berblogging. Janganlah berhenti sahabatku kerana sering juga kita terasa 'blog aku tiada manfaat', tapi sebenarnya memberi sejuta makna dan rahmat kepada pembacamu. Di sini, hati sering tenang damai. Melihat pemandangan indah di laman di sebalik benua sana, yang tak mungkin dapat kita jejaki jika mahu pergi dengan tubuh badan sendiri. Pengalaman yang berbeza, nukilan rasa yang penuh makna, itu semua memberi rasa kepada sebuah hati. Bila resah saya suka mampir ke sini, melihat cantiknya bunga-bungaan dan alam. Jadi, usah berhenti di sini ya Ratna...terus saja bercerita kerana di sini ada yang menantimu! Wassalam