lundi 7 janvier 2013

Apple...

| |



 Tarte aux pommes/apple tart, hirisan buah apple berbutter masin, bergula perang yang ber-haruman seulas vanilla dimana biji-bijiannya dicampur sebatikan bersama gula perang, harum mewangi...

 Pastry dough buatan maison/homemade yaitu pâte brisée, bien sûr...

 Sebelum hiris-hirisan buah apple disusun diatas dataran pâte brisée/pastry dough taburkan dahulu gula perang yang bercampur dengan bijian vanilla, dan setelah siap susunannya taburkan sekali lagi gula perang dengan sehiris butter yang diletak tengah pusat susunan apple...
dan bakar sehingga empuk bebuah apple-nya yang berwarna perang ke'emasan... jika suka manisan ini boleh dijamu bersama sesudu ice cream vanilla yang begitu sesuai lagi serasi dengannya tarte berbuah apple ini...

Berminum petang disuhu sejuk sebeginian dengan serta merta rasa perasaan menjadi begitu nyaman sekali dengan manisan yang biasa lagi sederhana ini namun... mega yummy !

Tarte aux pommes untuk semalam ada lah ber-saiz besar sebulat dunia, tidak boleh ber-photo an karena disini Peranchis sekitaran jam 4/5 petang sudah gelap gulita jadinya mustahil sekali untuk dirakamkan buat entry  semalam, makanya hari ini sediakan lagi dimana ada lebihan beberapa biji buah apple, sayang sekali... hari ini juga cuacanya murung tanpa sinaran mentari, dari pagi sehingga awal petang suasana keadaan dikampongulu begitu kelabu mendung gitu... jadinya, mutu gambaran photos semua kurang menarik tampak samar sahaja...

Semalam harinya Ahad adalah hari sambutan La Galette des Rois yaitu semestinya berhidang dengan manisan seperti ini...


Que boire avec la galette des rois? Deux pros répondent

Akan tetapi tidak menyediakan Galette frangipane... karena ditukarkan kepada tarte aux pommes/apple tart sebagai acara berminum petang diatas permintaan yang Tengah...

Gambaran photo tahun lepas tatkala buah apple Gala merah meranum ditepi halaman...

Voilà.

3 commentaires:

Anonyme a dit…

Aduh Ratna...pagi2 ni tengok tart apple Ratna, asyik telan air liur saja...sedap betul kelihatannya..ditambah lagi dengan paparan berbalang2 kekacang tu...hari tu sempat beli noix, first time beli yg berkulit keras tu..sefamily menyukainya. Bawak balik sedikit untuk emak, abah dan adik beradik merasanya..semua sukakanya..almaklum..selama ni disini beli yang dah siap dibuang kulit kerasnya tu, rasanya juga kurang sedap sedikit mungkin yang dijual disini sudah agak lama. Bila beli yang masih berkulit keras rasanya pulak lain..sedap sekali..terus seisi keluarga menyukainya...

Sampai nanti...
Salam kasih mesra dari Dza

Anonyme a dit…

salam akak
rajin membaking!

bestnye kalau masih di rumah mak lg..nak makan itu ini..order je..hihihi

sekarang dh jadi ibu...kita lah plak yang memenuhi order isi rumah...

love as always~mommy yaya~

azieazah a dit…

Wahhh nampak enak sungguh epal tu. Terus teringat pompuan sihir yang bawa epal beracun utk snow white.