vendredi 11 janvier 2013

Vendredi sentiments...

| |


Assalamu'alaimukum Warahmatulahi Wabarakatuh... kepada semua dan salam mesra dihari juma'at nan mulia ini...

Hampir seminggu cuaca disini kampongulu bertaraf murung... seawal pagi kekabus putih menyelubungi suasana... langit nan tinggi tidak kelihatan, suhu nan dingin ditahap menggigil... hujan turun halus merintik-rintik satu satu sampai ke petang... tanpa sinaran nurcahaya jadinya kelam lagi suram...

Lantas diri serasa lemas... sekejap memandang keluar dari bingkai sebuah tingkap dimana cerminnya beruwap lagi berair... kemudian cubai menyebokkan diri berkebun didalaman, sebagai penaik semangat dengan sengajanya diadakan pasu-pasu beraneka bentuk&rupa&warna disetiap penjuru ruang yang pastinya ada tumbuhan segar dengan kembangan mekar bunga-bungaannya, kuasa bunga yang berkesan therapeutic yang nyaman sesungguhnya... melirik senyum, petanda diri sudah dipujuk oleh keindahan yang semulajadi yang sememangnya pasti ada sebagai penawar rasa tatkala bermuram monyok... sambil membelek sepasu tumbuhan sambil itu juga minda berlegar-legar berfikir mengenai apa sahaja yang bernama tandatanya atau kemusykilan keatas sesebuah topik yang dibaca atau yang didengar lihat dari info tele, dunia sekarang...


 Sempena fête des rois-Epiphanie La Galette des Rois pada seminggu yang lepas Ahad January 6 tidak menyambutnya karena ter...lupa ! hanya tersedar pabila menonton berita info diawal petang mengenainya, lantas menyediakan tarte aux pommes/apple tart sahaja sebagai peganti...

 Ooops ! pastry nya yaitu pâte feuilletée s-market mari, dan inti isi didalam ada lah resepi dari Chef Pierre Hermé,  gabungan crème pâtissière dengan la crème frangipane... la meilleur évidemment !

 Lingkaran tepi pastry dough diterap seperti biasa; adore dengan kejadiannya, seperti renda gitu !

 Dan ditengah pusat dihiasi dengan terapan berupa bunga yang dicat sapu dengan kuning telur sebagai penaik seri !

 
 Tadi, pabila yang Bungsu sampai dari sekolah terus tersenyum manis karena ngerti bau semerbak haruman vanilla dari dapur petanda untuk goûter petang ini bertaraf istimewa....

 Dahulu kala, tidak pernah menyediakan manisan La Galette des Rois ini dimana pada setiap tahun Ratu Debb akan memberi dua jenis galettes yaitu satu ber-crème frangipane dan yang satu lagi ialah roti la courrone briochée des rois sebagai hadiah sambutan, hanya semenjak berpindah dikampongulu ini bermula menyediakannya secara maison/homemade...

 Selain berinti isi à la frangipane yang ber-cream kekacang badam, ada terdapat pelbagai versi yang mengikut selera memasing seperti berbuah apple, pear, dried raisins, candied fruits seperti oranges/citrons dan sebagainya...

 Dilain kali akan mencuba perasa buah berangan, adore buahnya berangan yang dipanggang diatas bara... terkenang semasa kecil sering pergi dimusim gugurnya bebuah berangan disatu pinggiran bukit nun disana... keluarganya dato'pa'chik suka membawa si-BintangJauh karena bakul raga yang uzur dijinjing erat akan pasti penuh sarat dengan hasil kutipan yang lumayan, mengapa hanya bakul raganya si-BintangJauh yang penuh? karena sendirian tanpa siapa yang sudi bersamanya dimana yang lain sering berdua atau bertiga mengutip sambil bersembang mesra...

 Yang pahit dahulu yang manis nian kini...

Voilà.

5 commentaires:

bintangjauh a dit…

Assalam CS,

Sebagai memenuhi permintaan CS, baca lah huraian XMas baru ini...

XMas tempoh-hari tidak lansong kesempatan untuk dirakamkan sebagai gambaran photos karena masa dan ketika itu bagai dipinjam-pinjam kan oleh para tetamu semua dan tidak lah henti-henti menyedikan itu&ini sebagai juadah... dimasa yang sama kudrat Ratna semakin menipis...
XMas eve makan berhidang ialah seafood gratin (lobster, udang gadang, ikan sole, mussels dan champignon de Paris) berkuah sauce béchamel dimakan bersama quenelles de brochet, dilalui oleh beraneka putik-putik segar salade sebagai meredakan selera, kemudian diakhiri dengan manisan dessert seperti semahunya Ibumertua yaitu beraneka ice-cream dengan pelbagai flavours yang dihiasi dengan marron glacée,crème de châtaignes-marrons/chestnut dari Corsica, dan dipuncak ice-cream ditaburi dengan pemurahnya oleh bijian mutiara Valrhona chocolat... yummy !

Makan berhidang utama yakni 25 haribulan (ke'esokan hari)dimulai dengan pembuka sebelum makan berhidang bermula, yaitu berminum ringan bersama "les amuse-bouches" biscuits apéritifs yang disediakan oleh Ibumertua juga macarons salées dengan pelbagai rasa dan warna, kemudian... semestinya se'ekor panggang ayam turki ber-saiz gadang, dijamu bersama intinya, bebuah berangan yang sudah direbus empuk juga les pommes dauphines yang dinanti lagi disukai oleh semua... seterusnya beraneka warnawarni salade yang dibawa terus dari selatan Peranchis dimana terkenal dengan saladenya yang bertaraf bio, sesudah itu dihidangi oleh beraneka cheese dari Haute Savoie/Savoyard dimana terkenal dengan gunung-gunungnya juga susu yang berlemak-cream itu dan diakhiri dengan gâteaux yang ditempah dari Pâtissier&chocolatier Ratu Debb yaitu beraneka gateaux de bûches de Noël dimana perbualan mesra disudahi dengan beraneka chocolats sambil berminum café... voilà !

Gimana ya CS... semasa dibawah jagaan Moyang Ratna sendiri bersamanya dan tahun-tahun berlalu sendiri dan sendiri rupa gayahidup Ratna... hanya Moyang seorang yang peduli terhadap Ratna namun yang lainnya seolah umpama...??? sedari kecil Ratna berikrar yang berisi sebuah niat&doa akan mengindahkan hidup berkeluarga Ratna seindah nyaman yang boleh... namun tatkala bersayuan Ratna bersendirian lagi... didalam diam.........

Semoga penjelasan ini tidak memosankan pembacaan CS disana... salam manis semanis madu.

p/s: itu galette semestinya dicuba ya CS, tekan sahaja kibod dimana pelbagai resepi terpampang jelas dan pilih lah yang mana satu sesuai serasi dengan selera...

Anonyme a dit…

Salam mesra Ratna. Seronok baca sambutan xmas Ratna. Sedap-sedap menunya semua. Sedih baca zaman kecil Ratna yang selalu sendirian tetapi sekarang dah berubah ada keluarga mertua yang menyayangi, ada suami yang menyintai dan ada anak2 yang mengasihi dan akan sentiasa bersama. Alhamdulillah. Doa Dza semoga kebahagiaan sentiasa bersama Ratna.

Salam Sayang dari Dza

Art Lover a dit…

Aslmkm Ratna..
Terbayang satu persatu juadahnya Ratna..
Kesemuanya meliurkan sahaja.
Apa pun yg Ratna lalui, ganjaran yang di perolehi sekarang patut disyukuri.
Jauh berbeda..Alhamdullillah.

Anonyme a dit…

Assalam Ratna
Terima kasih setinggi Mont Blanc kerana memenuhi permintaan. Sukerr tak terhingga :-)

*kesat tepi bibir ajelah nampaknya, hehe..CS..

Anonyme a dit…

yang pahit itu dulu..yang manis itu kini..maka kekalkanlah..:)

juadah semuanya kedengaran sedap walau x pernah saya merasa ape kebenda lah yg akak senaraikan itu..but i can imagine..France people, makanannnya mmg superb and healthy!

mommy yaya