mardi 19 février 2013

Ginger&Carrot Cake

| |





 Bakal manisan berminum petang ini, topping-nya begitu yummy...

Selain adanya parutan carrot terdapat juga bebuah apple (sebagai peganti bebuah nenas karena tidak ada didalam simpanan) juga raisins tanpa glacé ginger tukar kepada serbuk halia sahaja dan kekacang noix/walnuts gitu bertambah lemak lembut kerasaannya.

Sejak beberapa hari ini serasa ber-blog tetiba terkurang keinginan untuk me-update itu&ini, sebab musababnya tiada cuma selama ini hanya pergi merayap kepada blogs para bloggers semua... lepas satu, satu, satu dilihat dengan asyiknya... terutama sekali kalu topiknya mengenai majlis kenduri perkahwinan, adore menilik itu&ini almaklum sedari sekian berkurun lamanya tidak pernah menghadiri majlis tersebut, tatkala menatap segala bagai gambaran photos yang dipaparkan ada masanya terasa agak terkilan dengan perubahan atau perbedaan majlis kenduri-kendara dengan pelbagai tema yang mengikut kehendaknya sipermaisuri sehari, kemain indahnya... dan kekadang itu tercetus dihati berbisikan "kok begini begitu... ya ampun..! betapa mewah dan meriah sekali.." ter...pesona sekejap dan ada ketikanya tersentap juga dengan gambaran yang dipaparkan terus berkus... semangat dan ber-Astaghfirullahhal'azim... kok begitu lagaknya dan terjadi lah dosa secara tidak lansong ter...mengumpat sendirian terus dijatuhkan dosa karena mengumpat meski pun terdetik dihati...dan terus melompat ke topik yang lainnya bagi mengelakkan diri dari tercetus persoalan yang sememangnya tidak berapa peka untuk dipertikaikan...

 Picit-picit sebegitu sahaja menjadi bebunga biasa karena tidak ngerti lagi secara chef bertauliah itu..!


Sabtu lepas pergi belanja untuk keperluan makanan segar untuk jangkamasa seminggu, salah satu yang dibeli ialah carrot untuk disempurnakan sebagai sebuah cake yang sememangnya tiada siapa penghuni dirumah ini sudi merasainya... maka itu sediakan setengah adunan sahaja karena yang akan menghargai cake ini hanya si-BintangJauh seorang...

 Topping dataran hanya campuran icing gula, creamcheese, vanilla, sedikit crème dan butter dan rasanya mega yummy !

 Lunak berlemak cream dicantumkan dengan cake yang berasa lembut manisnya yaitu antara parutan carrots dan apples menjadi kena serasi bersama...


 Dari seawal pagi sudah merajinkan diri berada didapur yang diindahkan dengan permandangan sakibaki es salji yang masih melekat diserata bidang taman halaman... es salji yang bertahan beku ada lah terpulang dimana tempatnya, sebagai contoh dibawah redupan pokok dimana pancaran mentari terhadang berselindung dicelahan dedahan pohon jadinya tidak terkena kehangatan mentari itu...  suhu cuaca masih dingin menggigil meski pun bercahaya gemilang, nyaman serasanya diri...

Gambaran dari hadapan halaman dimana es saljinya semakin mengurang...

Dari terrasse/patio dibelakang halaman yang terhadang dari pancaran mentari oleh façade-nya rumah maka itu lapisan es salji masih kekal meski pun menipis... kelihatan anak-anak lavender juga anak-anak buis/boxwood cantik ber-carpet dengan lapisan es salji...

 Es salji yang semakin mencair meski pun bermentari namun suhu masih dingin menggigil...

Adore... tatkala es salji sedikit demi sedikit berkurangan dan cair meninggalkan bekas bentuk yang cantik begini...

 Tompok-tompokan es salji yang semakin mengecil lantas larut menjadi air meresap ditanah...

 Voilà..!

4 commentaires:

azieazah a dit…

Topping di atas carrot cake tu pun macam salji yang mula mencair juga. hehehe indah dan enak nampaknya.

Betul Kak Ratna, majlis kahwin sekarang sudah terlalu moden dan kadang2 kita melihat begitu banyak pembaziran kepada perkara-perkara yang tidak sepatutnya.

Cik Eka a dit…

nyum2...

eka suka carrot cake...

sis,kenduri orang sekarang mmg tak sama cam dulu2 kan sis.

telur seibiji pun sudah jarang jumpa masa kenduri.

kalau yang kaya,ya boleh buat semeriah mungkin.
bagi kami golongan sederhana ni,biasa2 aja sis

Anonyme a dit…

Assalam Ratna
Azie dah sampai rumah you dulu, I harap dia tak habiskan kek tu. Simpan untuk I sikit ok?

Majlis kawin masa kini memang mewah2 belaka. Untuk pengetahuan Ratna, pada setiap Rabu TV3 ada program Mahligai Cinta yg menyiarkan majlis perkahwinan artis dan orang berada. Suka tengok tapi tetap geleng kepala ..CS

Rose a dit…

Yup majlis kawin sekarang sangat besar belanja...saya yg buat bznz doorgift pun selalu terfikir berapa agaknya belanja keseluruhan majlis, manakan tidak doorgiftnya saje utk 1000-1500 tetamu rata2 dah lebih RM5000..pernah dapat customer yang tak tanye harga pun...katanya janji cantik dan sedap...risau dibuatnya..wah tentu Ratna tak sabar tiba summer..nanti pos gambar bunga2 ya...