mardi 18 juin 2013

Clafoutis aux Fraises

| |



Manisan yang bernama Clafoutis ini ada lah sajian berminum petang yang bertaraf desa lagi traditional karena diwaktu dahulu nan silam hanya nenek moyang sahaja yang suka menghidangkan manisan ini sebagai pemanis dihari minggu bersama anak & cucu semua berkumpul ramai... penyediaannya begitu mudah dan cepat disempurnakan...

Pada tahun ini tiada buah-buah fraises/strawberries dari Potager karena pada tahun lepas setelah tamat musim buahnya fraise terus mencabut semua pokok-pooknya lantas dibiarkan berendam didalam kolam kecil yang berisikan dengan air hujan, semakin hari berlalu terus bermingguan dan menjadi bulan terbiar sampai melintas musim gugur dan sejuk lagi beku dan akhirnya hanya tinggal 5 pokok sahaja yang dapat diselamatkan... oleh itu tiada lah bebuah fraises dari tanaman sendiri, yang 5 tersebut setelah ditanami kembali sudah pun berbuah namun belum lagi meranum...

Peranchis custard berintikan dengan bebuah musim bunga seperti cherry sebagai buah yang utama yang sering digunakan untuk manisan ini yang berasal-usul dari Limousin, begitu juga bebuah strawberry boleh sahaja sebagai pertukaran rasa...


Seperkara lagi dihalaman banyak menumbuh dengan sendirinya la fraise des bois sauvage yaitu strawberry liar yang berbuah kecil cenonet namun harum wangi baunya akan tetapi sayang sekali tidak boleh dimakan karena product yang CintaJL semburkan kepada lalang liar terkena sekali fraise yang suka menumbuh dicelah-celahan rerumput lalang liar, rasanya bebuah strawberry liar agak berlainan dengannya fraise yang ditanam yaitu masam-masam manis kelat sedikit.





Préparation: 15 min
Cuisson: 35 min
Ingrédients
500 g de fraises/ 500 g buah strawberries
100 g de farine/  100 g tepung
3 oeufs/ 3 biji telur
50 g de sucre semoule/ 50 g gula halus/perang
20 cl de lait/ 20 cl susu
beurre pour le moule/ butter untuk acuan loyang
1 pincée de sel/ secubit garam
1 sachet de sucre vanillé/ 1 sachet vanilla bergula atau vanilla essence
1 moule de 26 cm de diamètre/loyang berukuran 26 cm
Préparation
1. Beurrez le moule dans lequel vous mettrez les fraises coupées en morceaux.
    Oles loyang dengan butter dan susun bebuah strawberries yang sudah dipotong.
2. Faites un mélange dans un saladier avec la farine, le lait, les oeufs, le sucre vanillé, 1 pincée de sel, le sucre semoule.
     Campurkan adunan didalam sebuah mangkok dengan tepung, susu, telur, vanilla essence, secubit garam dan gula.
3. Versez la pâte dans le moule et enfournez pendant 35 min thermostat 6 ( 180°)
     curahkan kedalam loyang dan bakar selama 35 menit thermostat 6 (180°)
4. Mettre la pointe d'un couteau afin de s'assurer que c'est cuit.
    Untuk memastikan sudah masak cucuk dengan hujungnya pisau.
5. Sortez du four et laissez refroidir.
    keluarkan dari ketuhar dan biarkan menyejuk.
6. Saupoudrez le gâteau avec un peu de sucre semoule.
    taburi diatasnya dataran cake (jika suka) dengan gula halus atau icing gula.



Rupaparasnya bebuah les fraises des bois sauvage/liar yang dipetik semalam ditepi celahan pokok bunga Iris.

Voilà.


2 commentaires:

NaniRostam a dit…

Assalamualaikum Rat

Apa khabarnya...mengapa sepi seperti merajuk lakunya...jangan merajuk dengan nani ya rat...nani tak sanggup kehilangan sahabat sebaik rat....

Tempohari Liana ada ke Paris dan bercerita yang roti dan pastry di paris terlalu enak enak sampai kenyang dengan itu.

Lalu Nani teringat Rat dan kepakaran Rat membaking...


Miss u so much.

Lama tak dring drong.....

Cik Eka a dit…

waahh ini nampak sedap ini sis rat...