dimanche 16 juin 2013

Mawar kembang, Gâteau rose dan Honey Aristocat...

| |


Mawar rose yang jelita menghiasi sudut sebidang terrasse/patio, setiap kali duduk akan mengadap terus kearahnya...

Hari minggu nan indah lagi nyaman... sinaran jernih nurcahaya mentari berpancaran dengan gemilangnya dan buat pertama kalinya berhari minggu dengan suasana nan ceria tidak monyok seperti weekend-weekend sebelumnya, dan agenda hari ini akan berada  dihalaman taman yang semakin bertukar wajah terutama sekali dikawasan sudut terrasse/patio yang penuh dengan kuntum-kuntuman putik yang semakin mengembang mekar dengan bebunga mawar harum mewangi...


Sebidang terrasse/patio dibahagian belakang halaman.

Meja dan kerusi makan berhidang untuk diterrase/patio sudah dikeluarkan dari bilik simpanan begitu juga parasol/payung dan kini tampak lengkap  untuk bersenang lenang bersamaan hari yang bertaraf gemilang setelah mengalami setiap weekend dengan suhu dingin dan hujan turun tanpa henti... Alhamdulillah...

Bakal makan malam akan menjamu hidangan BBQ ala Peranchis dan Greece seperti Brochettes de poulet/ayam sauce provençale, Salades Grecque feta juga sayuran bakar di-oven les courgettes/zucchini dan tomates provençales dan manisannnya bebuah fraise/strawberry juga oeufs à la neige, yummy.. !

 Gâteau pinky ber-chocolat bikin terkejut CintaJL karena jarang sekali menyediakan sebuah manisan yang berwarna sebeginian rupanya... sengaja diwarnakan sebagai persamaan dengan gambaran serupa dengannya bunga-bunga kembang mawar.

 Mawar ini baunya ya ampun... haruuum wangi teramat sangat.. !
 
Dua mawar cukup kembangnya...


 Adore peputik kuntum mawar yang masih rapat tertutup kuncupannya...

 Honey Aristocat sedang bersenang lenang dibawah serangkai bunga Weigelias rouges sambil memerhati sekeliling halaman.

 Ayu lembut kerlingannya pabila nama dipanggil sebut...

 Peneman nan setia...

Akan bersambung !


6 commentaires:

Liana Zambry a dit…

salam kak ratna. semoga sntiasa berada di bawah lindungan Allah SWT. sy slh seorg silent reader yg sgt suka baca blog kehidupan kak ratna di france sana. mslh sy ialah kdg2 sy sukar nak view gambar2 yg dipostkan. mungkin size gambar yg terlalu besar di mana broadband sy tk boleh cope viewing process dgn lancar. kebanyakannya hanya 25% gambar yg dpt diview di blog kak ratna. jd kdg2 tu terbantut hasrat. permintaan sy agar di masa hadapan kalau tidak menyusahkan kak ratna, boleh tak gambar2 dikecilkan saiznya lebih sedikit supaya mudah untuk sy view sprti biasa? almaklumlah broadband di malaysia ni tak selaju di sana. apapun sy mohon maaf jika menyusahkan kak ratna ye. take care. :)

Arina a dit…

Masyaallah....Subhanallah, Ratna, Kakak cukup2 adore bunga2 mawar itu....walaupun kakak tak pernah lihat Ratna tapi I'm assured mawar2 itu kelihatan cantik dan lembut seperti Ratna juga ya....Dan kelihatan sedap sungguh Gateau pinky ber-coklat itu...boleh izinkan Kakak dapatkan recipenya ya?

bintangjauh a dit…

Salam kembali Liana, begitu juga dengannya Liana semoga senantiasa beroleh kesejahteraan harian yang diberkati dariNya Allah SWT... diatas permintaan Liana tersebut tidak lagi kak Ratna perbetulkan karena photos yang diambil sememangnya untuk dibesarkan jadinya jelas terang benderang... seperkara lagi kak Ratna bukan lah seorang yang pandai mengambil photo dengan berbuat demikian akan tampak jelas namun akan kak Ratna mempertimbang masa'alah saiz photos tersebut, Insya'Allah...

Salam perkenalan dan sampai nanti...

bintangjauh a dit…

Salam kakak Arina,

ya ampun... tidak sama sekali bayangan yang kakak gambarkan itu, gimana pun serasa lapang senang dihati bahawasanya Kakak adore simawar kembang...

Untuk kenyataan yang sebenar cake tersebut Ratna ikuti resepi butter cupcakes sahaja lantas diwarnakan pink yang diselangselikan dengan serpihan chocolat noir sebagai penambah rasa, itu sahaja...

Benar kah kakak kepingin recipe-nya butter cupcakes? Jika benar perlu Ratna bikinkan yang lain karena yang ini tampak kurang semenggah !

Salam mesra semanis madu.

Arina a dit…

Bak perumpamaan Melayu berbunyi " Tidak cukup tapak tangan,nyiru kakak tadahkan ", kalau Ratna sudi memberi kakak recipe butter cupcakes itu ya...Mekasih banyak banyaaakkkk.....Semoga Allah S.W.T. memberkati Ratna dan famili,salam manis juga dari kakak..

NaniRostam a dit…

Assalamualaikum Rat,


Maaf lama tak jenguk Rat dan tanya khabar....nani kebelakangan terlalu sibuk entah apa apa sahaja....

Walau dah lama tak berbual namun sesekali ingatan pasti terbang ke France...

Teringat indahnya bumi France, teringat indahnya gambar gambar yang di klip klap oleh Rat sampai desak anak anak nani sambung belajar di France agar satu hari nani dapat berkunjung menemui Rat..

Sampai ketemu lg

Salam kasih sayang dari nani.