samedi 22 juin 2013

Potager

| |


Hari ini suhu menurun lagi walhal hari kedua bermulanya musim panas... pagi tadi (seperti setiap pagi & petang) pergi melawat kawasan Potager/sayuran dihujung halaman sebagai perhatian terhadap sayur-sayuran yang telah dicucuktanam selama ini dan Alhamdulillah keatasNya yang maha Pemurah... kelihatan sayuran semua tampak subur sekali...


 Sayur-sayuran yang semakin membesar..,

 bakal membekal untuk sajian sepanjang musim panas ini...

 kobis dan kobis cina berjiran sebelah menyebelah tanpa kerasaan cemburu... menyelit sendirian sepokok céleri/seledri sebagai pengganti kobis cina yang mati dimakan dek limace/slug !

Kobis cina semakin membentuk rupaparasnya !

 begitu juga dengan kelompok salades...

 Petang ini akan membersih rerumput liar yang tumbuh disekitaran tanaman yang kelihatan semak lagi tidak kemas !

 Iceberg salade.
yang ini Laitue Batavia rouge Grenobloise.
 ini pula Laitue Batavia biasa.

 Kacang buncis/des haricots/french beans semakin membesar.

 Pokok-pokok tomates juga yang perbagai jenis, rasa, warna dan ruparasnya semakin membesar, semoga pabila berbuah nanti akan sempat meranum karena terencat pembesarannya disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu semenjak dicucuktanam hampir sebulan setengah nan lalu...

 Ubi kentang... tumbuhan yang tidak banyak karenah menumbuh dengan suburnya...

sebidang tanaman ubi kentang yang kini kian membesar dengan rimbunnya... setiap kali melihat pandang kearah sayuran semua serasa diri begitu tenang sesungguhnya... berkebun ada lah sebuah therapy karena pada setiap hari dapat menyaksikan perkembangan tumbuh sayuran yang membesar dari hari kehari lantas menginsafkan diri bahawasanya rezeki yang diusahakan dari keringat dan telapak tangan sendiri rupanya lagi bermakna dari segala segi untuk menghargainya... Alhamdulillah.

6 commentaires:

Arina a dit…

Seronoknya tengok 'potager' Ratna, Kakak pun dah mula belajar French dari Ratna...hehehe.. Memang sudah tentunya pabila menatapi kebun bunga mahu pun sayur ia menjadi satu therapy dalam hidup kita, Kakak setuju sangat tu....

Muna Mahdzar-Fadaaq a dit…

ooops... my jaw just dropped....need to screw it back in place :)
as usual, Ratna dearie, your garden and your interior deco is just so delightful. I LOVE IT!!!
xoxo

cik hani a dit…

Alhamdulillah..subur semuanya..
Seronok tengok tanamannya

Art Lover a dit…

Ratna..apa yg saya lihat di entry ini itu yg saya ingin kan di garden sendiri. Makan sayuran fresh dr hasil tanaman. Ooolala Ratna, enjoy yr Potager!

AZNI BINTI MAT ISA a dit…

Assalamualaikum Ratna,
Terpegun dekni melihat segala cucuk tanam mu. Teringin sangat nak menanam nanam, malangnya tangan ku bukan green finger.hehe.cantik, lazat dan berzat.
:-)

Cik Eka a dit…

waaa seronoknya tgok potager sis rat..

nampak pulak salad2 tu sis, aduhaiis egarnyaaa...

nampak pulak pokok buncis, tomato. aduii tergoda rasa.. semua eka suka..